Inledning

År 2014 bestämde sig två före detta e-sport-spelare att starta ett bolag vid namn Secretlab. Målet var att tillverka en stol som tillåter såväl spelare som konstorsnissar världen över att spendera många bekväma timmar framför sina datorskärmar. Det tog knappt ett år innan deras första stol var lanserad och år 2016 var de en internationellt erkänd tillverkare.

Trots att Secretlab är en relativt ny aktör på marknaden sett till konkurrensen har detta inte stoppat dem från att lansera en större flotta av gamingstolar, plockat upp stora partner inom e-sport-scenen eller breddat sortimentet in i kontorslandskapet med sin Neue Chair som är nästan en skamlig kopia av Herman Millers Aeron. Secretlab har även flera priser och certifikat under bältet: bland annat BIFMA och ISO 9001.

Det viktigaste med en stol är såklart att den är skön att sitta i och det är precis vad som ska undersökas i denna artikel. Kan Secretlab vinna över mig från min trofasta IKEA Markus, eller är alla patent och certifikat en bara stor rökridå? Häng med och ta en närmare titt på vad Secretlab och Titan Stealth har att erbjuda!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna.
Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

secretlab_logga.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Secretlab som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Teknisk information

Genom en snabbtitt på specifikationerna för Secretlab Titan Stealth kan vi se att stolen är tänkt för individer av lite större klass. Detta innebär fullskaligt stöd i rygghöjd även för personer upp till och med 2 meter långa, samt stöd för en maxvikt om 130 kg. Sittdynan är även den väldigt tilltagen i både bredd och djup, medan också justeringsmöjligheterna är frikostiga. Det erbjuds även en relativt generös garantiperiod om 5 år.

Egenskaper

Värde

Stolskyddsmaterial

Svart konstläder

Gaslift

Ja, Klass 4

Justerbara armstöd

Ja, flera riktningar

Justerbar lutning sittdyna

Ja, flera riktningar

Justerbar ryggvinkel

Ja, 85 – 165°

Justerbar svankkudde

Ja, inbyggd

Justerbar nackkudde

Ja, upp och ned

Rekommenderad längd, användare

175 – 200 cm

Rekommenderad vikt, användare

Upp till 130 kg

Sittdyna dimensioner

52 cm bred, 50 cm djup. Höjd justeras mellan 47,5 och 57 cm.

Stolens vikt

35 kg

Garanti

5 år garanti

Paketering och montering

Vid en hembeställning från Secretlab är det första mötet efter leverans med en monolitisk svart låda som pryds av företagets logotyp, webbadress och namnet på den specifika stolen du beställt hem. Det går absolut inte att missta produkten åtminstone. Med lådan väl lagd på bredsidan syns en den mindre texten ”your unboxing experience starts here”. Detta ackompanjeras av ett gäng med pilar som visar var man ska lägga ett snitt för att öppna lådan säkert.

Väl förbi det yttre emballaget tittar en väldigt stor lapp fram, om det kan kallas för lapp när storleken inte är mycket mindre än hela lådan i sig. Ett plakat är nog en bättre benämning. Du uppmanas även att ta hjälp av ett par extra händer vid monteringen och att kontakta deras kundtjänst vid problem.

Att vända på åbäket till plakat visar manualen för montering. Detta är nog den bästa manualen jag någonsin varit med om när det kommer till montering av något. Den visar tydligt steg för steg med förklarande text hur hela processen går till. För den som önskar finns det även en QR-kod att skanna för att följa en monteringsvideo.

Paketering_Monolit.jpg
Paketering_1.jpg
Paketering_2.jpg
Paketering_3.jpg

Nu är det dags att montera ihop själva stolen. Jag börjar med att packa upp allt och lägger ut det på golvet för att få en enkel överblick på samtliga delar, vilket ärligt talat inte är speciellt många. Du får utöver stolsdynan, ryggstödet och nackkudden med själva foten, ett gäng passande hjul och hydraulcylindern. Självfallet kommer alla skruvar och verktyg du behöver för montering med också. Verktygen och skruvarna har dessutom en egen liten låda i en lyxig förpackning.

Med alla delar till hands skrider jag till verket genom att att följa instruktionerna. Jag monterar ihop stolsdynan med ryggstödet, klickar på hjulen och hydraulcylindern. Därefter skruvar jag fast underredet på sittdynan. Slutligen slänger jag på de två panelerna som täcker skruvhålen för ryggstödet. Dessa är till min förvåning magnetiska – väldigt trevligt.

Allt som allt tar processen uppskattningsvis 45 minuter från det att jag öppnar lådan till att jag kan slå mig ned, detta räknat inklusive fotande av processen. Jag kan inte annat än att ge fullskaligt toppbetyg här.

montering_1.jpg
montering_2.jpg
montering_3.jpg
montering_4.jpg
montering_5.jpg

Material och funktioner

Secretlab Titan Stealth snålar verkligen inte in på några märkbara punkter. Konstlädret känns robust och slitstarkt utan att vara allt för tjockt. Detta hoppas jag ska leda till att materialet andas godtyckligt och att det med även är behagligt att sitta på i längre utsträckning även under sommardagarna.

Det material som används till största del är stål eller annan typ av metall. De få plastdetaljer som finns är väl undangömda samt texturerade och gediget gjutna. Tillverkaren har även valt att använda gummi på en del saker som andra tillverkare ofta väljer att bara plasta in. Samtliga knappar för att reglera armstöden är gjorda i metall och är även utan någon form av färglegering. Armstöden i fråga kan hållas i ett rakt läge samt regleras både framåt och bakåt. Du kan även vrida dem inåt och utåt, samt höja och sänka dem.

Avslutningsvis pryds armstödens botten av en liten pollett som hävdar att designen är framtagen av Secretlab själva. Det är en fin liten detalj som knappt är märkbar för den som inte kollar närmare, men är uppskattad vilket som.

armstöd_1.jpg
armstöd_3.jpg
armstöd_2.jpg
armstöd_höj_sänk_1.jpg
armstöd_rotation_1.jpg

Ryggstödet erbjuder även det goda möjligheter för justering. Med lutningsmöjligheter om 85 – 165 grader borde det tillfredsställa de flestas behov. För den som vill leka räka går det alltså fälla ihop stolsryggen framåt och för den som vill slappna av till en film kommer man även väldigt långt bakåt i liggande läge.

Ryggstödet justeras med en spak på höger sida om sätet. Spaken är utformad med en mjuk taggformation för ett enkelt och stadigt grepp. Den känns väldigt gedigen och handfast, det är bara att dra i den och släppa när du har den önskvärda lutningen, för att låsa allt på plats. Enligt specifikationerna kommer ryggstödet också med ett inbyggt svankstöd. Detta justeras med ett vridbart reglage som infinner sig på höger sida om ryggstödet i armbågsled. Placeringen känns en aning onaturlig att nå ärligt talat.

Funktionen här är lite speciell då vredet inte reglerar höjden av svankstödet längs med ryggstödet. Svankstödets höjd är alltså låst på plats, och reglaget definierar storleken på stödet i fråga. Rattar du medsols blir stödet större, medan en rörelse i motsols riktning minskar storleken.

spak_ryggstöd_FIXED.jpg
ryggstöd_lutad.jpg
svankstöd_reglage.jpg

Undertill på höger sidan finns en spak som höjer och sänker stolen med hjälp av hydraulcylindern. På vänster sida infinner sig också en spak vars funktion är att styra lutning av sittdynan. Secretlab listar inga officiella siffror för hur mycket lutning det är på sittdynan, men uppskattningsvis är det 35 – 45 grader från horisontellt läge. Sittdynan kan dessvärre inte justeras oberoende från ryggstödet.

Nackstöd förses i form av en kudde du hänger på stolsryggen med hjälp av integrerat spännband. Kudden är väldigt stor och klädd i ett material som jag misstänker är sammet. Valet av material för stoppningen är inget mindre än minnesskum med någon form av kylande gel i kärnan.

spak_sittdyna.jpg
kudde_1.jpg

Första intryck och funderingar

Redan vid första anblick vid montering av stolen känner jag att detta är stol med kvalitet av rang. Bara det att packa upp respektive del ger mig lite av den där ”Apple-känslan” med hur omsorgsfullt allt ligger fördelat i små fack och lådor. Den stora manualen tryckt i färg är grädden på moset redan från start.

Alla smådetaljer är dock det som verkligen säljer in mig i slutändan. Alla knappar och reglage kläs antingen av fint texturerad plast, till synes robust gummi eller visar stolt upp sin nakna metall. Det annars svarta konstlädret pryds av röda sömmar längs med den yttre profilen av stolsdynan respektive ryggstödet. Stolsdynan och ryggstödet kläs även av företagets logotyp i guldglänsande gravyr både på framsidan och baksidan av stolsryggen.

Secretlab Titan Stealth utstrålar självsäkerhet och en vasshet i designvalen. Detta är en stol som faller undertecknad väldigt mycket i smaken, åtminstone när det kommer till designdelen. Det enda jag önskar att företaget gjort är att plocka bort logotypen och på baksidan av stolsryggen, för att stolen ska ha bättre möjlighet att passa in i mer subtila möbleringar eller i ett kontorslandskap.

detaljer.jpg

En liten farhåga som nu dyker upp i mitt sinne är hur avstånden på "vingarna" sett till både stolsdynans faktiska sittplats och ryggstödets centerdel kommer te sig, både på kort och lång sikt. Tidigare erfarenheter indikerar starkt att dessa kan bli en hiss eller diss för hela stolen i fråga. Ett nyfikenhetens öga faller även mot svankstödet och dess funktionalitet i praktiken.

Jag bestämmer mig helt enkelt för att slå mig ned i stolen vid denna punkt: Initialt har jag inget att klaga på alls. Sittdynan känns bred nog, ryggstödet är definitivt mer än tillräckligt för egen del då huvudknoppen knappt når hela vägen upp. Med anledning av detta sänker jag därför ned nackstödet en aning för att få det på rätt plats, samt höjer upp stolen en gnutta för att passa efter min längd om 178 cm.

Det enda negativa vid detta skede är känslan av att jag kommer sjunka ihop väldigt lätt i denna ställning. För att åtgärda det rätar jag upp ryggstödet och justerar svankstödet en smula. Mycket riktigt får jag nu en mycket bättre kroppshållning, som förhoppningsvis håller över tid.

Komfort över tid

Jag har nu använt stolen över en utsträckt period och min generella uppfattning är än så länge väldigt snarlik de initiala intrycken: Konstlädret visar inga tecken på slitage vare sig jag suttit med jeans eller mjukisbyxor. Guldinslagen ger heller inga varningar på färgsläpp eller dylikt beteende, som annars är karakteristiskt för dessa typer av kulörer.

Jag har ej heller upplevt något problem med att det är just konstläder i stället för tyg i hänseende till värmeutveckling. Jag har utan problem kunnat spendera hela skoldagar och långa spelsessioner utan att kunna anmärka på en endaste svettrand längs med vare sig rygg eller skinkor. Även perioder endast iklädd stiliga underkläder har visat sig vara problemfria.

Minnesskummet i nackkudden är inget annat än fantastiskt. Det är alldeles lagom styvt, tjockleken är bra och sammetstyget andas okej även efter lite längre sessioner. Enda nackdelen här är att spännbandet gärna glider runt lite om man flänger med huvudet, men det kanske bara är jag som verkligen inte kan sitta still och därför upplever denna problematik.

Svankstödet är över all förväntan även över tid måste ska sägas. Jag hade en skeptisk tanke i bakhuvudet när stödet inte gick att höja eller sänka, men har med facit i hand inte ens tänkt på det. Detta är också första svankstödet i en så kallad gamingstol som enligt mig faktiskt håller måttet. Grattis Secretlab, som äntligen fått till det när ingen annan lyckats! Det enda fortsatt negativa här bottnar i placeringen av vredet för justering, som helt enkelt inte är placerad för att kunna nås med en naturlig vinkel.

farhågor.jpg

Allt är dock inte frid och fröjd i Titan-landet tyvärr. En av de farhågor jag misstänkte tidigare visar sig olyckligtvis vara sann, mer specifikt är det relaterat till vingarna. Sittdynan är bekväm, men ryggstödets vingar är lite för tajt placerade och tillåter mig inte att sträcka ut axlarna som jag önskar om jag ska sitta ergonomiskt. Detta är väldigt synd på en annars utmärkt produkt.

Avslutningsvis vill jag påpeka att jag upplever en kanske konstig sak också, nämligen att när jag sitter ned känns det stundtals som att stolsdynan lutar aningen bakåt, även i fullt framåtlutande läge. Jag har mer än en gång kommit på mig själv kompensera för denna känsla genom att luta mig framåt. Jag vet inte vad detta beror på då stolen enligt alla tänkbara mått ska vara helt rak. En spontan tanke är att jag monterat hydraulcylindern dåligt och därmed skapar en lätt lutning när jag faktiskt sitter ned.

Pris och tillgänglighet

Secretlab skulle inte vara där de är idag utan den inbyggda möjligheten att konfigurera deras stolar. Om Stealth-modellen som visas i denna artikel inte faller dig i smaken kan du med enkelhet ändra på det med ett par knapptryckningar vid beställning. Du har hela 28 stycken andra tillgängliga alternativ på färger och mönster att välja mellan bara i deras Titan-serie, alla med sina distinkta skillnader.

Skulle färg eller mönster inte vara det du prioriterar att ändra på har du även möjligheten att byta ut konstlädret mot tyg eller nappaläder. Dock blir du låst till fyra respektive ett färg- och mönsteralternativ då. Skulle det visa sig att du inte blir nöjd med valet av material eller har annat misstycke erbjuder Secretlab även 14-dagars returrätt.

Titan Stealth skärmdump.PNG

Titan Stealth kostar i skrivande stund €399 (cirka 4 000 kronor) genom deras hemsida. Prisbilden kan dock potentiellt ändras beroende på om du vill byta till något annat mönster eller val ut av material helt. Exempelvis är det ett prispåslag om €300 (cirka 3 000 kronor) om du vill använda dig av tidigare nämnda nappaläder.

Secretlab höjer även ett varningens finger om att leveranstider är högre än vanligt till följd av hög belastning tack vare många ordar samt rådande situation, som alla säkert är familjära med. Uppskattad leveranstid är därför åtminstone tre veckor.

Sammanfattning

Paketeringen lever upp till den högsta av standarder. Samtliga komponenter är omsorgsfullt inlindade i plast, frigolit och skumgummi, verktygen samt skruvarna har dessutom fått sig sin egen lilla låda att vila i när du är klar med monteringen. Manualen som medföljer är den i särklass bästa jag någonsin varit med om oberoende av produktkategori: Den är stor, tryckt i färg och varje bild ackompanjeras av ett stycke text som förklarar hur du ska göra, steg för steg. Det finns även en QR-kod du kan skanna in för att följa med i en video hur du monterar ihop allt.

Valen av material ger absolut inget annat än en premiumkänsla. Konstlädret känns slitstarkt, stommen är i tjockt stål och även mindre reglage som knapparna för de justerbara armstöden är av metall. Det finns mindre detaljdelar klädda i plast, men även plasten är gediget tilltagen och texturerad för att dölja faktumet att det är plast och bibehålla den kvalitativa känslan.

Justeringsmöjligheterna är fullt rimliga och alla funktioner du kan förvänta dig av en gamingstol i denna prisklass står att finna. Allt från möjligheten att fullständigt rotera armstöden och fälla bak stolen, till att justera nackstödet samt svankstödet tillför det positiva intrycket. På tal om svankstöd – återigen ett stort grattis till Secretlab som är den första tillverkaren av gamingstolar jag testat, som faktiskt tagit fram ett svankstöd som inte är horribelt. Stödet är till och med bra!

sammanfattning.jpg

Personligen tycker jag även att Titan Stealth-modellen är riktigt snygg. Det svarta konstlädret har precis lagom mycket glans, Titan-seriens logga glimmar med sin guldgravyr som i vissa ljussättningar visar tendenser att skifta över i en bronsnyans. Stolsryggen samt sittdynan dekoreras prydligt med sömmar i med en aggressiv röd betoning. Vid närmare inspektion längst ned på armstöden finns också små plaketter där Secretlab stoltserar med att designen är företagets egen.

Det som drar ned denna produkt från en guldmedalj till en gjord i silver är tyvärr vingarna på ryggstödet. Initialt var det bara en tanke, en farhåga vid första anblick, men dessvärre besannas dessa farhågor med användning över tid. Vingarna är helt enkelt lite för tajta, i alla fall när användaren är lite mer bredaxlad. Detta är en stol vars designspecifikation är för lite större människor, varför denna miss är något jag hoppas att Secretlab kan revidera inför nästa iteration av stolen, eftersom allt som behövs är knappa 2 – 3 cm extra i axelspannet.

Fördelar

  • Toppklass på paketering och montering

  • Kvalitativa materialval

  • Fullt godtyckliga justeringsmöjligheter

  • Riktigt snygg och detaljrik

Nackdelar

  • Snäppet för tajta vingar på ryggstödet

Pris genom Secretlab vid publiceringstillfället: 399 euro (ca. 4 000 kronor)