Från och med den 1 juli 2023 flaggar branschorganisationer, återförsäljare och e-handlare för att priserna på elektronik ökar. Bakom det står en ändring i kemikalieskatten, som förändrar hur de får göra avdrag i syfte att förenkla processen och minska mängden administration.

Regeringen menar att syftet inte är att öka kostnaderna, men att det är för tidigt att sia om utfallet innan förändringen träder i kraft. Det går stick i stäv med vad branschen anser om förändringen och det är flera som menar att de inte har något annat val än att skruva upp prislapparna.

Så vad innebär det egentligen? SweClockers djupdyker i vad som förändras den 1 juli och tar tempen hos flera svenska återförsäljare.

Vad är kemikalieskatten?

Kemikalieskatten introducerades år 2017 i syfte att minska användningen av vissa flamskyddsmedel i elektronik. Främst handlar det om brom-, klor- eller fosforföreningar. Alla företag i Sverige som tillverkar, för in eller tar emot skattepliktiga elektronikvaror är skyldiga att betala.

Skatten är beräknad från produktens vikt och ligger för närvarande på 12 kronor per kilo för vitvaror, eller 181 kronor per kilo för övrig elektronik. Det omfattar bland annat bärbara och stationära datorer, skärmar och mobiltelefoner, men inte lösa komponenter som grafikkort eller processorer. För att skatten inte ska bli oproportionerlig för väldigt tunga produkter kan varje vara som högst beskattas med 497 kronor.

Ett steg mot att göra elektronik mindre konkurrenskraftigt att handla i Sverige

Kemikalieskatten har sedan införandet mött kritik för att vara en tandlös åtgärd. Kritiker menar att syftet är gott, men att svenska aktörers förmåga att faktiskt påverka internationella bolags massproduktion är begränsad. Ämnen som klor återfinns exempelvis i PVC, som både är en av världens vanligaste plastsorter och frekvent används för bland annat kablar. Risken är att resultatet inte blir mer än ökade kostnader, utan någon effekt på marknaden i stort.

Slopade avdrag förändrar skattesatsen

Sedan skatten infördes har skattesatsen skruvats upp flera gånger. Den här gången är det dock inte någon renodlad ökning av beloppet, utan en förändring i hur och när företagen får göra avdrag från skatten.

Hittills har avdragssystemet tillåtit att göra avdrag beroende på hur kemikalierna är tillsatta. Det har således varit möjligt att göra avdrag även för prylar som innehåller brom, klor eller fosfor, förutsatt att det är tillsatt på ett specifikt vis. I syfte att förenkla systemet tas den möjligheten bort helt, vilket i praktiken väntas innebära högre skattesats för varor som tidigare var beviljade avdrag.

Inrego-13.jpg

Begagnade datorer slipper extra tillägg.

Avdragen försvinner inte helt, men ska istället endast gälla produkter som är fria från de aktuella kemikalierna. Varor som är fria från brom eller klor får avdrag om 50 procent. Om de dessutom inte innehåller fosfor kan avdraget öka till 95 procent. Nytt för den här omgången är även att begagnade produkter förskonas extra tillägg, vilket fått positivt mottagande från företag som exempelvis rekonditionerar och säljer begagnade datorer.

Kemikalieskatten ökar – återförsäljarna suckar

Branschorganisationen Elektronikbranschen räknar med att ändringen innebär en kostnadsökning om cirka 900 miljoner kronor för svenska aktörer. Det är något bland annat Netonnet redan instämt i, med varningar om högre priser inom kort. När SweClockers pratar med andra svenska återförsäljare får vi samma svar.

Komplett.se och hela marknaden påverkas naturligtvis av förändringen av kemikalieskatten. Tyvärr kommer en ökad avgift resultera i högre priser för konsumenterna. Det är framför allt produkter med högre vikt, som bildskärmar, TV och bärbara datorer, som påverkas av kemikalieskatten. – Erik Järlestrand, Komplett.se

Erik Järlestrand från Komplett förklarar att de, precis som hela marknaden, påverkas av förändringen. Han tillägger även att det som återförsäljare aldrig är roligt att behöva höja priserna och att de under sommaren väntar sig en tillfällig nedgång i försäljning för hela marknaden.

FO48U-10.jpg

Både små och stora skärmar väntas bli dyrare framöver.

Enligt Komplett blir skillnaden störst för tunga produkter, som TV-apparater och bildskärmar. Där instämmer John Ljungström från Inet, som också pekar ut skärmar som en känsligare kategori. Han förklarar att det därtill slår hårdare mot produkter i lägre prissegment, där en höjning på några hundralappar utgör en större andel av produktens slutpris.

Detta är beslut som såklart påverkar oss och de svenska konsumenterna negativt.
Ännu en gång tar vi ett steg mot att göra elektronik mindre konkurrenskraftigt att handla i Sverige. Att det dessutom skall ske i rådande ekonomiskt klimat känns minst sagt tråkigt. – John Ljungström, Inet

Skillnaden sker inte över en natt, men skillnad blir det. Precis som de andra återförsäljarna väntar sig Inet att de från och med den 1 juli tvingas öka priserna, allt eftersom de får in nya varor vars inköpspris ökat till följd av förändringen. Även om tyngre varor slås hårdast är höjningarna inte begränsade till det, utan även kategorier som datorer, spelkonsoler och mobiltelefoner berörs.

Exakt var och när priserna stabiliseras återstår att se. SweClockers följer fortsatt utvecklingen under de kommande veckorna och bevakar prisläget på svenska marknaden.