Nvidias senaste grafikkort, 16-gigabyteversionen av Geforce RTX 4060 Ti, började säljas i tisdags. Men det var inte med något pompa och ståt, och företaget hade till synes förbjudit partnertillverkare att skicka ut recensionsexemplar till pressen, så lanseringen har varit en av de tystaste någonsin för ett nytt grafikkort.

Många hade gissat att förklaringen har med kortets prestanda att göra – att det helt enkelt inte är värt de över 1 000 kronor extra kortet kostar jämfört med modellen med 8 gigabyte videominne. I själva verket ser det ut att vara ännu värre, rapporterar Extreme Tech.

MSI, en av tillverkarna som har börjat sälja 4060 Ti 16GB, liveströmmade under onsdagen en prestandajämförelse mellan de båda modellerna av kortet, och resultaten var pinsamma för Nvidia. Efter sex testade spel hade den nya dyrare enbart fått bättre resultat i ett enda (som dessutom var CS:GO där det fick 445 mot 419 bilder per sekund), och var tvärtom något sämre i de flesta.

I Cyberpunk 2077, F1 2023, Rainbow 6: Siege och Fortnite fick 8-gigabytemodellen något högre bildhastighet, medan korten fick samma resultat i Hogwarts Legacy. I Rainbow 6: Siege noterade 16-gigabytemodellen högre högstahastighet men även lägre lägstahastighet och genomsnittet blev lägre.

MSI har nu gjort videon privat.