Sammanfattning
Ska vi försöka sammanfatta våra observationer och rekommendationer för dessa fyra modeller kan vi börja i änden med den dyraste och kanske mest svårbedömda av de fyra. Corsair Icue Link H150i RGB är på många sätt en riktigt bra kylare, då den har mycket god byggkvalitet och presterar bra.
Det som verkligen får den att sticka ut är Corsairs val att helt och hållet övergå till sin egen nyutvecklade lösning Icue Link, där all data för belysning och fläktstyrning transporteras över en ensam kabel. Det blir väldigt enkelt och elegant men medför att du som användare blir beroende av Corsairs mjukvara som det minst sagt råder delade meningar om. Fördelarna är att kylaren innehåller väldigt många sensorer för bland annat luft och vätsketemperatur som gör det enkelt att ställa fläktkurvor efter detta.
Det är dock lätt att tänka att det känns något överdesignat för produktkategorin i fråga. Att kunna ställa fläkthastighet efter vätsketemperatur känns som vettig användning men för att att till exempel kunna kontrollera deltat mellan in- och utlufttemperatur krävs att du köper fler fläktar. Priset är som förväntat alltså jättehögt och är svårt att smälta för den som inte planerar att gå all in i Corsairs ekosystem.
Asus har med sin ROG Strix LC II ARGB byggt en kompetent AIO-kylare som under våra tester flyttar väldigt mycket luft. De medföljande fläktarna är på papper de med högst statiskt tryck och högst luftflöde av alla deltagare i de här testet. Det kommer dock på bekostnad av ljudvolym när fläktarna befinner sig i den övre delen av sitt varvtals-spann.
Över 1000 RPM är de klart märkbara och när de börjar närma sig den maximala hastigheten är det svårt att sitta bredvid datorn. Därtill känns inte byggkvaliteten som den mest påkostade, detta trots en prislapp på nästan 3 000 kronor. För den som verkligen vill ha Asus ROG är det dock inte på något vis en dålig kylare, men dock en väldigt dyr kylare.
MSI har med sin MAG Coreliquid E360 lyckats få ihop en riktigt kompetent kylare som i mångt och mycket har likvärdiga funktioner som precis nämnda konkurrenten från Asus. De är kanske inte de tystaste fläktarna, eller bjuder på den mest galna prestandan, men den har minst lika god byggkvalitet som dyrare alternativ och kylprestandan är bra.
Funktionsmässigt är den även där likvärdig något dyrare alternativ med gott om RGB-belysning för den som önskar det. En välkonstruerad monteringsanordning gör att det hela är ett paket som jag inte har särskilt mycket klagomål på. En bra kylare helt enkelt.
Slutligen är det dags att kika på Phanteks Glacier One 360 D30, och här finns det mycket som vi gillar. Kylaren är riktigt välbyggd och mycket av den extra kvalitetskänslan går att härleda till de seriekopplade fläktarna som bidrar till en välbyggd och konstruktion med hög densitet. De sammanlänkade D30-fläktarna styrs med en enkel PWM-kontakt och belysning med en enkel RGB-kontakt som tyvärr är Phanteks proprietära lösning, men det går lika bra med den medföljande adaptern.
Det som gör denna till en av våra favoriter är det faktum att ljudvolymen håller sig förhållandevis låg även vid högre varvtal. Detta kombinerat med att det ljud som faktiskt är där inte är särskilt märkbart. Fläktarna har en välbyggd ram och gott om dämpning vilket bidrar. Kylprestandan är likaså bra och dessutom är modellen inte fasligt mycket dyrare än mindre påkostade modeller vilket i vår bok uppskattas mycket.
Kortfattat finns det som sagt många olika vägar att gå och många olika aspekter att ta i beaktning när du väljer kylare. Alla de kylarna vi har testat i den här artikeln är riktigt kompetenta. Där de främst skiljer sig är i hur tillverkarna resonerar kring hur de ska kopplas och hur lätt de interagerar med dina övriga produkter.
Det som slutligen blir det som fäller avgörandet för våra rekommendationer blir således prislappen. Corsairs lösning är förvisso den dyraste men den är också den överlägset mest tekniskt avancerade sett till funktioner. Ska du som användare investera i massor av Corsair Icue Link-produkter har du inte så mycket val, då är det denna du ska välja.
Är du däremot agnostisk när kommer till ekosystem så är MSI-kylaren i testet ett bra alternativt. Har du ett par hundralappar extra och det utrymme som krävs för de lite tjockare fläktarna är dock vår favorit Phanteks Glacier One 360 D30. Oaktat vilken du väljer har det varit ett intressant test att genomföra och vi är glada över att produktutvecklingen i denna kategori har kommit så pass långt att de flesta modellerna idag är bra kylare.