Nyligen skrev vi om att Roku, tillverkare av streamingstickor och TV-apparater, utforskar möjligheten att visa reklam så fort användaren pausar spel eller strömmad video. Ett annat företag som är inne på samma spår är Google, som ett tag har experimenterat med att visa reklam när en Youtube-video pausas.

I samband med Alphabets senaste kvartalsrapport berättade Googles Philipp Schindler om det annonsexperiment som företaget genomfört på Youtube. Enligt Schindler har företaget fått mycket positiv återkoppling av annonsörerna som varit en del av det nya "icke störande" annonskonceptet, som just nu testas av Youtube på smarta TV-apparater.

Vad Schindler menar med att annonserna inte är störande förtydligade han inte, men baserat på hur annonserna har beskrivits i media tidigare är de av typen som dyker upp i anslutning till videon och sedan kan klickas bort när användaren att redo att återuppta uppspelningen.

Det ska sägas att Schindler inte nämnde huruvida konceptet kommer att rullas ut på bred front eller omfatta Youtube-videor på andra enheter, som mobiltelefoner och datorer. Vi vet dock hur viktiga annonserna är för Youtube, som bland annat gjort ansträngningar för motarbeta annonsblockerare och stoppa appar som erbjuder reklamfritt Youtube. Kommer Google till slutsatsen att pausannonser leder till större intäkter är det därför plausibelt att konceptet kan bli en del av framtidens Youtube-upplevelse på alla plattformar.