Rekommenderade inställningar för repeater

Permalänk
Medlem

Rekommenderade inställningar för repeater

Vilka inställningar rekommenderar ni för att repeata en WiFi-signal med så lite problem som möjligt?

Om vi utgår från att ovanstående är preferensen, är det då bäst att konfigurera repeatern så den har samma SSID och kanal som huvudnätverket? Samma SSID men olika kanaler? Eller ett annat SSID och olika kanaler?

Repeatern är en ASUS-router med DD-WRT. Förutom valen med samma eller olika SSID finns också möjligheten att välja mellan Repeater Mode eller Repeater Bridge Mode. Är införstådd med vad båda dessa är, men finns det någon prestandavinst i att låta huvudroutern sköta DHCP?

Permalänk
Medlem

Repeater mode
Samma SSID
Olika kanaler

Permalänk
Medlem

Tack!

Förstår jag det rätt om det ska se ut på följande sätt?

Physical Interface blir:
Samma SSID
Samma kanal
Samma WPA2-nyckel

Och Virtual Interface:
Samma SSID
Annan kanal (ej överlappande)
Samma WPA2-nyckel

Permalänk
Medlem

Repeater mode med samma SSID kommer inte att fungera. Problemet: De två trådlösa näten kommer att ha varsin DHCP-server och varsitt subnät. Om dina klienter automatiskt byter till den andra sändaren så kommer de inte att kontakta DHCP-servern pånytt, eftersom den uppfattar det som samma nät när SSID är samma. Men eftersom näten har olika DHCP-servrar och subnät så kommer anslutningen att sluta fungera om inte klienten kontaktar den nya DHCP-servern.

Använd istället Repeater Bridge Mode, så fungerar det bättre då de båda nätverken använder samma DHCP-server och SSID. Finns då inget behov av att kontakta DHCP-servern på nytt.

Ett annat alternativ är att ge olika SSID till de två nätverken och fortsätta med Repeter Mode. Klienterna uppfattar de olika SSIDn som separata nätverk och kommer att kontakta den nya DHCP-servern alltid när den byter till det andra nätverket.

Permalänk
Medlem

@jetten: Stort tack, nu är allt glasklart!