Bli informerad via sms om bredbandet dör?

Permalänk
Medlem

Bli informerad via sms om bredbandet dör?

Mitt bredband dör lite då och då, ibland är det routern, ibland modemet och nån enstaka gång min dator. Jag har letat lite efter en tjänst/funktion/program som ligger och känner av internet-förbindelsen från min dator och ut till nån server, t ex. 1 gång i minuten. Om då internet kopplas ner så får inte servern något svar från min dator och då skickas det ut ett sms till min mobiltelefon som talar om att internet är nedkopplat. Då kan jag skynda hem och starta om modem/routrar eller vad det kan vara. Eller om man ligger och sover kan man masa sig upp och åtgärda felet istället för att datorn ska stå offline hela natten.

Om det inte finns möjlighet att få sms så borde man kunna få en varningssignal ur högtalarna när internet dör, det fodrar ju att man är hemma för att höra det, men det underlättar ändå en del.

Någon som känner igen denna funktion?

Visa signatur

All generalisering är dålig!

Permalänk
Medlem

Den andra funktionen att datorn själv skulle signalera borde inte vara alltför svår att programmera. Den första kräver att någon utifrån har kontakt med datorn och märker att den bryts eftersom datorn inte skulle ha kontakt med internet ifall kontakten bryts, så den blir lite svårare att ha lokalt på datorn. Har inte hört talas om någon tjänst som liknar det här, kanske en idé för någon som orkar fixa det?

Visa signatur

Opteron 146 2000 MHz @ 2400 MHz, ASRock 939Dual, 4*512 MiB Corsair Value PC3200 @ 200 MHz, Leadtek GeForce 6800LE @ 395/725 MHz 16,1/6, 1*Samsung F1 1TB, 2*Samsung P120 250 GB, M-Audio Audiophile 2496

Permalänk

Beroende på hur mycket pengar man vill spendera, så finns det färdiga lösningar. Det finns fristående burkar som ligger och pingar valfria hosts, när de inte kan nås inom viss tid så betraktas det som att linan gått ner och burken skickar signal att datorn ska starta om + klipper sedan spänningen till router osv... Kostar några tusenlappar...

En annan variant är att skriva ett program som ligger och pingar diverse hosts... När progget inte kan nå någon av dessa så betraktar man linan som död... Sen har man ett reläkort till serialport på servern.. över kortet lägger man routern och modemets matningsspänning... så gör man att programmet klipper spänningen till router/modem under några sekunder...

Om det inte inom några minuter går att nå önskade hosts så gör man så programmet startar om datorn som sista åtgärd...

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

En tredje variant är att köpa en fungerande dator och modem

Sen kan man ju också fråga varför det är så livsviktigt att datorn är online hela tiden? Kör du nån typ av server kanske du kan hyra utrymme nånstans istället och köra servern där.

Permalänk
Medlem

Sätt upp övervakning (nagios fungerar bra) skaffa en mobil med kontantkort & en kabel till mobilen som kopplas i datorn, skappa/skaffa ett script som kan skicka sms via mobilen.

Vi körde detta något liknande detta för några år sedan och det fungerade prima.

Visa signatur

Viva las vegas....