Ghettomod - Asus Geforce GTX560Ti DirectCU II

OBS! Det här är trots allt en ghettomod och jag tittar ändå aldrig in i chassit. Därför är det här inte på något sätt snyggt genomfört. Jag ber också om ursäkt för de dåliga smartphone-bilderna.

Inledning
Har ägt ett GTX560Ti i ca två och ett halvt års tid. Ända sedan dag ett har jag stört mig så otroligt mycket på oväsendet från kylaren. Trots att jag monterat om kylaren ett antal gånger och använt mig av en egen fläktkurva genom MSI Afterburner så har jag aldrig blivit nöjd. Under en tid har jag kollat på kylarna från Arctic men inte lagt iväg någon beställning. Anledningen är att jag både är osäker på om någon av dessa kylare passar detta kort (antar att det är icke-referens PCB), och så har jag känt att det varit lite dyrt att slänga 500kr på en kylare till ett såpass gammalt kort.

Så, vad gör man då? - Jo, man tar och gör en liten ghettomod

Genomförande
Det hela började en dag när jag satt på jobbet och hade väldigt lite att göra. Läste om folk som valt att ta bort kåpan på sina 6950 med DirectCU II-kylaren och sätta dit nya fläktar. Eftersom jag gärna vill kunna styra fläktarna genom grafikkortet så krävs det en adapter för att koppla in vanliga PWM-fläktar.
På kvällen plockade jag isär kortet och måttade vilken fläktstorlek jag skulle kunna köra på. Det resulterade i en beställning på två Arctic F9 PWM (92mm), två "Gelid PWM Fan Adapter for VGA Cooler Fan" och en tub Arctic MX4.

Slutsats
Jag är otroligt nöjd. Kortet gick faktiskt 4 grader varmare i OCCT (30min) med de nya fläktarna, men det är nu helt tyst. Jag skulle kunna köra på kortets eget fläktkurva (fläktarna går då upp till max 60% i ett chassi med endast OK ventilation) men jag valde faktiskt att göra en egen i Afterburner som gör att kortet hålls svalare. Fläktarna har trots allt en väldigt behaglig ljudvolym ända upp till 75% medan de i full fart fortfarande är tystare och behagligare än stockfläktarna när de gick i ca 50%. Det enda som nu inte hade skadat hade varit om kylflänsen varit tjockare än den är.

Det enda negativa med det här är att varken OCCT eller Afterburner registrerar RPM på fläktarna. Det finns en separat 3-pin till fläkten (dock endast en tråd in) som det står att man kan koppla in i moderkortet om det är så att man vill övervaka detta. Tyvärr har jag ingen sådan port ledig.

Alltså var den här ghettmodden riktigt lyckad!

*edit*
Eftersom jag skaffat nytt kort skickade jag iväg det här kortet till en vän i nöd för ca två månader sedan. Han är lycklig över att ha ett fungerande kort som dessutom är tyst