Inlägg

Inlägg som Nr42 har skrivit i forumet
Av Nr42
Skrivet av Quenya:

För att förtydliga från någon som jobbar med detta: Det är taligenkänning (speech-to-text) som artikeln avser, vilket inte framgår helt tydligt. Kallas oftast på jobbet för TIK. Alltså att det vi dikterar skrivs i realtid i journalsystemsprogrammet. TIK:en fyller ibland i ord som den gissar att man sagt och som den tror passar i sammanhanget om man råkar prata lite otydligt vid något ord. Sen är TIK:ens ordförråd inte alltid tillräckligt. För- och efternamn blir ofta fel, likaså siffror och diagnoser. Och många ord som inte hör hemma alls i professionella sammanhang finns av någon anledning med i ordförrådet, typ vulgära könsord.

/Läkare i Region Kronoberg

Skrivet av Quenya:

Att kallelser missas att skickas har ju då att göra med att i vanliga fall när vi dikterar så transkriberas diktatet av en sekreterare som också ordnar med beställning av prover och att sätta upp patienterna på väntelista utifrån innehållet i diktatet. TIK:en har ingen sådan funktion. Vad vi istället måste göra är att skicka meddelanden till sekreterarna efter att vi TIK:at klart där vi ber dem sätta upp för återbesök, etc. Så det blir ytterligare ett moment som lätt kan glömmas.

Det här var jättevärdefull information.
Jobbigt att det blir ett extramoment att ta hand om, kan tänka mig att det gör att tidsvinsten för TIK inte blir så stor som man hade hoppats.
Känns helt klart som att detta är framtiden men att vi kanske inte är där än och att Kronoberg blir försökskanin som får lida för att andra ska få det bättre.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Fast det där stämmer väl inte?
AI som verktyg kommer garanterat att vara väldigt viktigt för många företag.
Ta bara en sån sak som content creation, tex för spelföretag där det redan förekommer väldigt mycket.
Har vi en mycket hårdare regeliering inom EU än tex för USA så kommer det leda till att företag inom den branschen missgynnas inom EU.
Finns en rad olika sektorer som skulle kunna drabbas.
Grundforskningen utförs väl nästan uteslutande av Amerikanska företag (Open AI, Google etc)?

Reglering är inte samma sak som att förbjuda.
Om vi tittar på ditt exempel så behöver man ju inte förbjuda "ai" för "content creation" men man kan kräva att användare av det registreras. Sen får man också ta en funderare på om det är bättre att låta "ai" hantera sånt än människor, "ai" företagens ekonomiska tillväxt kommer ju i så fall på bekostnad av de personer som gör den contet creationens ekonomiska tillväxt. Dvs. i t.ex. USA kommer företag som inte använder "ai" för content creation missgynnas. Sen finns ju frågan om det är etiskt försvarbart att tvinga folk att titta på "ai" genererad "content".

Grundforskningen har gjorts på universitet den nuvarande forskningen för att ta fram produkter görs av olika företag.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Fast om vi begränsar företagens användning av AI och andra länder inte gör det, ja då hamnar dom företagen på efterkälken.
Vad är det för mening att forska på AI om den inte går att använda fullt ut?

Man skulle kunna reglera vilka typer av tjänster som får säljas, vem dom får säljas till, och hur tjänsterna används. Ungefär som med vapen, nu är kanske inte LLM (och liknande) och vapen så lika men iom hur outforskat området är så kanske det är bättre att reglera först och öppna sen.

Det enda som jag ser skulle hamna på efterkälken är ekonomisk tillväxt för företag som håller på med "AI", vilket jag faktiskt inte tycker är ett problem.

Nu är det mest grundforskning jag tänker på, och det finns det alltid anledningar att göra. Om inte annat bara för att se vad man kan göra.

Av Nr42
Skrivet av talonmas:

Ja, nu för tiden är open AI ganska nedlåst tyvärr. Men i början var de öppna och levde upp till sitt namn (fram till o med gpt-2). Så där vet man exakt vilka dataset de haft.

Här hittar du lite statistik på vad gpt-3 är tränat på: https://www.sigmoid.com/blogs/gpt-3-all-you-need-to-know-abou...

Jättebra information, tackar så mycket.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Om det nu blir kraftiga begränsningar inom EU pga någon lagstiftning, finns det väl en risk för att vi hamnar på efterkälken av länder som inte har dom begränsningarna?
Knepigt det här!

Man kan ju begränsa företagens och allmänhetens användning av "AI" men inte begränsa forskningen.

Av Nr42
Skrivet av talonmas:

Open AI gör samma sak som forskare har gjort länge. De har bara mycket mer data. Men träningen går till på samma sätt.

Om du vill veta mer om machine learning så är här ett bra community att börja med https://www.kaggle.com/
Finns allt.

Openai.com har själva bra tutorials om allt AI relaterat. Och huggingface såklart (typ GIT för AI).

AI företagen brukar väl vara väldigt hemliga med vad deras dataset innehåller då det kan räknas som företagshemligheter samt att det är, låt oss kalla det, problematiskt rent upphovsmässigt. Detta gör ju att det är svårt för folk utanför Open AI att göra bedömningar om hur vida datasetet är vettigt över huvud taget.

Hur gör man manuell modifiering av data så att det faktiskt har en statistik signifikans i ett så stort datasetet? Måste gå oändligt många arbetstimmar åt det.

Tackar för länken ska bli intressant läsning i helgen.

Av Nr42

Tackar så mycket, nu har jag lite toa-läsning

Av Nr42
Skrivet av Dyluck:

När Sveriges gyllene unicorn Spotify börja, så bestod nästan 100% av deras musik av nedladdad piratmusik.
Har för mig det tog flera år innan dom överhuvudtaget säkrade några musikkontakt.

Är det inte värre att stjäla rakt av än att ha en AI generalisera information?

Hur mkt du än bråkar och vill får du aldrig ut originalet exakt från en AI, då AI är en "lossy compressed" version av information den tränats på.

Jasså det var intressant, har du någon källa på det för den som vill läsa mera?

Av Nr42
Skrivet av talonmas:

Nja, det görs en hel del supervised training och validering på modellerna. Och de dataset som den tränas på genomgår väldigt mycket manuell modifiering.

Sen finns all data om oss i deras dataset. Och när modellen är tränad är det i praktiken en länk till den datan som används (vektordatabasen som byggts upp).

Jag har tränat en del modeller och skapat några LoRAs och använt embedding med RAG. Alla svar är inte "statistiskt påhittade" som du vill få det till. Statistik är grundpelaren, ja, men den är lång ifrån allt idag.

Var kan man få reda på vad Open Ai har för dataset och hur träningen utförs, låter riktigt intressant.

Av Nr42
Skrivet av jnsson:

Fast vänta, fast startup gör att datorn går i viloläge och inte vänteläge. I Viloläge ska det inte hända något om du rör på musen eller liknande. Låter som om dina bekanta trycker på Sleep och inte stäng av.

Det kan du nog ha rätt i, jag undersökte inte just den saken djupare och bara antog att det var samma sak som de övriga problemen. Dock kvarstår problemet att fast startup gör att "stäng av" inte betyder stäng av, och att fast startup är på som standard.

Av Nr42
Skrivet av jnsson:

Gällande omstart så tycker jag det är enkelt. Bara att stänga av snabbstart (Fast Startup på engelska) så fungerar det precis som i Windows 7

Ja du kan det och vet hur man gör. Själv vet jag inte hur många människor som jag har fått förklara för att "stäng av" inte längre betyder stäng av, varför deras tangentbord och mus fortfarande lyser när dom har stängt av datorn eller varför deras dator startar när dom råkar dutta till bordet (röra på musen). Jag hade inte haft några större problem om MS bara hade bytt "stäng av datorn" till "gå i ide" eller något, men när man ändrar funktionen på något som etablerat så att det inte stämmer överens med vad det står så undrar man lite vad som pågår. Som när dom bestämde att filändelser inte skulle vara synliga som standard och hela världen började installera virus på sina datorer för att filer hette anna-kournikova.jpg.exe

Av Nr42
Skrivet av Hembrygd:

Nu är ju både film och spelbranchen politiserad. Lite orättvist att säga kulturkriga när man nämner elefanten i rummet. Speciellt när det är svar på frågor. I och för sig verkar en del av dessa vara beten/troll snarare än seriösa men ändå.

All media har alltid haft budskap och till största del politiska sådana, att säga att det bara är nu eller att det bara är film och spel som har det är fel. Varför är det orättvist att kalla det kulturkriga när elefanten är imaginär och helt påhittad av folk som vill just kulturkriga? Att nämna elefanten var inte heller ett sätt att svara på något då elefanten inte finns och inte var ett problem så det enda det gjorde att ta upp den var att visa sitt hat.

Av Nr42
Skrivet av Leiri:

Ditt första stycke: har du spelat fallout?

Ditt andra stycke: ett par sekunder av feral ghouls som togs kål på helt effortlessly! Och en blob vid vattnet, wow! De har verkligen förklarat faran med fallouts post-apokalyps!

Det är The 100 serien, fast satt i en aning Fallout miljö och fåniga saker som fullvuxna människor inte har en aning vad sex är.

Jo jag har spelat lite fallout i mina dagar. Har du? Är det möjligt att du inte är så media literat som du tror. Det påminner mig om när jag såg animen Akira första gången och min kompis hade förklarat att den handlade om motorcykelgäng som slogs och vid ett tillfälle slår en kille en annan med en hammare i ansiktet. Snacka om att missa allt med Akira och bara fokusera på en liten grej.

Kan hålla med om att ferals togs hand om lite lätt, dock använde dom rädslan som alla har för dom som ett sätt att förklara hur hemska dom är. Dom tog även upp rädslan alla vanliga ghouls har för att bli feral.

Att Maximus inte vet vad sex är var ju ett väldigt lätt, lite småroligt och lite cringe sätt att förklara skillnaden i utbildning mellan BOS och vault 33. Där BOS är en väldigt religiös sekt som lägger alla sina resurser på att rensa världen från "avskum". Till skillnad från 33 där all energi läggs på att man i framtiden åter ska populera USA och då inte kan vara pryd med vad det innebär.

Angående betyg så har det gott inflation i det, att 7 nu är det nya 5 är löjligt. Hur många gånger har t.ex. IGN delat ut något betyg under 6? Allt för att spelutgivarna inte ska dra tillbaka sina reklampengar.

Av Nr42
Skrivet av Hondaxl:

Förmodligen småbarn som sätter betygen på Imdb
skulle nog säga att den är en 6-7 på sin höjd men smaken är som baken.

Ja på imdb verkar det bara finnas två betyg, 1 och 10, ibland.

Av Nr42
Skrivet av Leiri:

Storyn byggs upp långsamt, ja det enda intressanta är ju Cowboyens story. Och det är nog det enda som egentligen håller folk kvar till säsong 2.

Har du spelat spelen? Ni som är emot monster och sätter ord i mun på en, vad tittar ni vanligtvis på för serier eftersom ni är helt emot allt som är lorevänligt? Och bara för att bita på din krok: Ett avsnitt TWD kan innehålla 45 minuter drama, något ni vill ha, och 5 minuter tension, något ni inte vill ha. Men det gör lore och universum mycket mer rättvisa.

Den action vi fick var mest töntig och dåligt gjord, alla VFX var outsourcade till Indien (se Credits) vilket är nog varför det såg så halvdåligt ut.

Om om du anser den här serien vara en 6.5/10, alltså inte ens mediokert. Varför är du här och försvarar den och sätter ord i mun på en? Brist på annat?

OK att det finns "monster" i fallout men det är verkligen inte det som är den stora grejen med fallout-loren. Hela grejen med postapokalyps är väl att utforska vilket typ av samhälle som uppstår efter apokalypsen och vilket samhälle som tog världen dit.
Tycker dom gjorde ett rätt bra jobb med att introducera olika typer av faror, förklara vad det är, varför det är farligt och hur dom passar in i världen, utan att göra det för snabbt.

Av Nr42
Skrivet av Aphex:

Enda jag störde mig på var att en av inspelningsplatserna så uppenbart var DeBeers gamla dimantgruva i Namibia med inte så många modifikationer från hur den ser ut i verkligheten. Bröt immersionen lite.

https://www.bbc.com/future/article/20170104-the-diamond-rush-...

Det var precis det jag tänkte när jag såg Lord of the Rings första gången "men vafan det här är ju bara Nya Zeeland", förstörde hela filmen.

Av Nr42
Skrivet av altair4:

Stängde av efter 30min av första avsnittet. Tappar direkt lusten att se när det är uppenbara "checkboxes" var och varannan minut. 3 Body Problem däremot var riktigt bra, tror jag ska se kinesiska versionen med. Amazon är dock helt oförmögna att göra något vettigt så länge Jennifer Salke sitter vid rodret och förstör.

Vad är det för uppenbara checkboxes för en som tydligen inte förstår uppenbara saker?

Av Nr42
Skrivet av DasIch:

Du vet alltså inget som är bättre än The Boys här? Really?

Jag sa inte att The Boys var bäst, jag tycker bara att den tröskel du har för att något ska anses värt att titta på verkar så hög att det inte kan vara mycket som kommer över. Skulle gärna få tipps på något som är så bra att det passerar din tröskel.

Av Nr42
Skrivet av DasIch:

99% av all media suger förvisso. Det blir inte bättre med en serie där alla är idioter och den goda sidan överlever endast för att serien skulle tagit slut vid första avsnittet annars.

Vad konsumerar du för underhållning? För om det här gör det omöjligt för dig att titta på The Boys då vet jag inte riktigt vad som finns kvar.

Av Nr42
Skrivet av Hembrygd:

Stark (maskulin) kvinna. Cringe humor, Tvångskvotering av skådisar i välbekanta rollmönster. Story får lägst prioritet. Som i de flesta andra filmer och serier. Inte ens Dune klarade sig undan.

Du får gärna förklara hur Dune inte klarade sig undan.