Inlägg

Inlägg som kallandes har skrivit i forumet
Av kallandes

Skaffade HBO MAX endast för att kunna se _Tjernobyl_. Men eftersom det var halva priset livet ut, så behöll vi det. Kan säga att det är den betalfilmkanal vi tittat minst på utan att tveka. Kasst innehåll, betalat för ingenting trots halva priset. Men nu med Discovery+ innehåll är jag försigtigt förhoppningsfull, vi får se

Skiter i att vi bara får 1080p, när det är halva priset. Vi var så sena med att kliva på 4k ändå, även om alla 3 TV apparaterna numera är 4k. Men hos båda stationära datorerna är det fortfarande 1080p IPS skärmar, trots 4060 Ti, och 4070 kort. Jag själv spelar knappt något längre, så för mig är det ett icke problem.

När det är dags för skärmbyten längre fram, lär vi väl köpa skärmar med högre upplösning dock. Lär ju dock kräva mer muskler även från grafikkort då.

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

77" OLED, 2-4 meter beroende på plats i soffan.
Kör med 4080 Super, maxar med Ultra på allt och håller mig över 60fps.
Har inte RT aktiverat...

Fast du kan inte säga att du maxar med allt, för att i nästa mening säga att det är utan RT! Max allt, är max allt inkl RT.

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

77" OLED, 2-4 meter beroende på plats i soffan.
Kör med 4080 Super, maxar med Ultra på allt och håller mig över 60fps.
Har inte RT aktiverat...

Dvs knappt 1080p, om du sitter naära en 27" skärm . Vad var der du ville säga?

Av kallandes

Tror inte @tjofritz efter 20 år här på Swec kunde ha tolkat CP som Cerebral Pares heller? Då är ju båda ni totalt pantade! Med era år här, 9 respektive 20 år. Och ingen av er fattar att Cp är ett spel? Jag tar mig för pannan!!

Av kallandes
Skrivet av SweDragon:

Det kan också användas som en förkortning för cerebral pares vilket är en form av hjärnskada. CP i sin tur användes som ett skällsord i småskolan för 30+ år sedan i min erfarenhet. Jag antar att det var ett "skämt" snarare än ett missförstånd här.

Och det är något som brukar användas här på Swec, menar du? Du har varit medlem så länge här, så du vet bättre än så! Jag jobbar dessutom med folk som blivit skjutna i skallen, hjärnblödningar, hjärntumörer, och dylikt på NKS. Där även din definition av CP kan ingå, om dom behöver neurokirurgisk hjälp av något slag!!!

Av kallandes
Skrivet av tjofritz:

CP kan man spela utan grafikkort. Men om du gör det i syfte att lura försäkringskassan så bör du vara försiktig,

CP är ju en förkortning av Cyber Punk, vilket de flesta vet (säkert även du). Hade någon förkortat ett Indiespel, så hade jag fattat att ingen förstod. Men du är ju reggad här för 20 år sedan, så du lär ju veta vad CP är?

Av kallandes

Trist! Men då går det kanske att spela CP med allt på max, inkl max RT i 4k, eller i allafall 1440p Native i slutet av året då? DVS utan DLSS, och Frame genertation?

Av kallandes
Skrivet av Peterrrrr:

Båda, 4K och 60 fps

4K säger ingenting, om du inte berättar storlek på skärm och avstånd till den. 1080p kan se bättre ut än 4k, på en 19" skärm vs 4k på en 42" skärm.

All upplösning ser bättre ut, ju längre avstånd till skärmen du har. Sitter du precis framför en skärm, då blir skillnaden som störst vid samma skärmstorlek. Men sitter du på 27" 1080p, och går upp till 32" 1440p, så kommer det se likadant ut. Förutom att du får en större bild, med bättre översikt, och behöver ett dyrare grafikkort. 4k kan inget grafikkort idag driva med full RT och allt på max, utan FG i över 60 FPS (tex CP 2060), och det lär bara bli fler spel som går den vägen.. Se testet av 4070 tex för test med och utan DLSS, och Frame generation. Det funkar inte! Så är det bara!

Av kallandes

Jag vill alltid se bästa möjliga grafik, även om det innebär 35 fps. Men då, om det är ett bra spel. Brukar jag normalt sett byta grafikkort.

Det har alltid varit så för mig, sen min första PC för ish 30 år sedan. Minns efter inköp av Voodoo 2 3D kort, att jag njöt av 3D grafiken i något rymd demo i kanske 5-8 fps. Samma demo flöt bra med det senare då helt nya GeForce kortet (Den dyrare DDR varianten för 2500 kr) Och på en Pentium 2, 450 Mhz. Istället för voodoo 2 på en Pentium 1, 75 Mhz.

Av kallandes

Är för trött nu, får kika på det där i morgon

Av kallandes
Skrivet av jnsson:

8:e generationens Intel Core CPU:er och nyare har officiellt stöd för Windows 11, så det ska inte vara något problem för dig
Utan att betala: Oktober 2025, annars 3 år senare

Verkade dock som det var ett problem för mig! Vet inte varför?

Av kallandes
Skrivet av pv2b:

Ja. Om din dator har stöd för Windows 11 så dyker det upp i Windows Update bara. Du kan behöva göra vissa saker för att förbereda din dator för att den ska vara kompatibel, t.ex. att aktivera TPM-modulen i ditt system.

Den här artiklarna från Microsoft berättar hur du kan kolla om din dator är kompatibel:
https://support.microsoft.com/en-us/windows/how-to-use-the-pc...
https://support.microsoft.com/en-us/windows/how-to-check-if-y...

Är din dator däremot äldre och inte stödjs av Windows 11 går det inte, i alla fall inte officiellt.

Har en intel 9900k, ska den funka? Eller behöver man ha länat gamla skylake, för 1100 serien?

Av kallandes
Skrivet av pv2b:

Känns ganska rimligt.

Ingen kan förväntas att gratis underhålla gamla versioner av ett OS hur länge som helst, vill någon köra gammalt OS när det finns nytt OS att ladda ner som en gratis uppdatering, då är det rimligt att den som behöver det av någon anledning (t.ex. att man upplever det för jobbigt att uppgradera, eller för dyrt i form av förlorad arbetstid eller liknande) betala för det.

Canonical gör något liknande. De har en tjänst som heter Ubuntu Pro Self-Support som kostar $25 USD per desktop. Med det får man bland annat 10 års säkerhetsuppdateringar sedan release för alla LTS-releases av Ubuntu. För privatpersoner är det dessutom gratis. Det är lite generösare än vad MS erbjuder, men det är åtminstone i samma storleksordning.

Kan man uppdatera gratis? Och utan att formatera om hårddisk och skit?

Av kallandes

Enligt mig, är rtx 4070, eller 7900xtx minimum nivå för RT i 1080p! För 1440p är rtx 4080 minimum nivå. Med dessa kort når man precis 60 fps. För endast rastrering, är kraven naturligtvis lägre. Men RT är framtiden, så varför satsa på ett kort endast för det, om du köper nytt idag?

Av kallandes

Kanon att vi fick ett test av detta kort!

Av kallandes

Creative Sounblaster AE-7 ljukort. Senheizer HD-650 hörlurar, och nåt logitech 2,1 system på 200w, med 8" baslåda.

Spelar aldrig mp, så behöver ingen mic. Lyssnar på mycket musik/musikvideor. När jag spelar använder jag sällan hörlurar, om inte klockan är 3 på natten och jag vill ha lite högre volym.

Av kallandes

Kul att AMD ändå lägger lite kärlek även på gamla kort Även om jag aldrig ägt ett, bara CPU från AMD (Ännu)

Av kallandes

Jag damsuger ur den ibland. Kan gå väldigt lång tid imellanåt ibland tyvärr. Tar filter samtidigt, även om dom är lätta att ta bort (magneter). Så blir det inte ofta Dock varit likadant sedan första egna datorn, för 25 år sedan.

Av kallandes

Tror det är tvåkanaligt? Därför ASUS överlägsna WiFi hastighet mot många andra moderkort med inbygd WiFi? Funderar om en av 2x2 kanalerna lagt av?

Av kallandes

Segt Wifi via Rog Strix Z390-E

Halloj kära datorvetare, och Swec kollegor

Jag har ett ASUS ROG Strix Z390-E. Där jag tidigare legat runt 500 Mb/s via WiFi, ligger jag sedan ca 2 månader på 190-225 Mb/s. Självklart testat att starta om både dator, och router ett flertal ggr. Från vägen med kabel får jag 535-550 Mb/s. Samsung S21 Vid dator ca 460 Mb/s, med samma Samsung S21 ca en meter från router ca 500 Mb/s.

Vad kan denna plötsliga siesta från moderkortets WiFi bero på?

Läste något om att gå till "nätverk och internetinställningar" och använda "network reset" hade hjälpt en del med liknande problem. Men jag tänkte höra bland kunniga här först, innan jag börjar experimentera.

Kontoret där jag har min dator, är det enda rummet utan LAN uttag (då det är en före detta garderob). Och det skulle vara en väldigt komplicerad operation att dra kabel dit, utan att förstöra kabeln om man vill göra det snyggt.

Tror, och hoppas att detta är rätt ställe att få hjälp på