Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa
Skrivet av [SmR]BMF:

Tyckte Joylon Palmer dillade något om att omkörningsregeln inte gäller, gäller annorlunda på rakor, ungefär i stil med att du inte får blocka någon av banan på rakor pga inga avåkningszoner och oerhört höga hastigheter. Frågan är kanske om partiet på banan betraktas som raksträckka eller kurva Brist på avåkningszon iaf, kanske större delen av Monaco GO är att betrakta som en raka

Med risk för att det ändrats (håller mig inte uppdaterad jämt) så finns/fanns det iaf en regel att om två bilar kör på raksträcka och någon del av bilarna överlappar så är det förbjudet för båda att röra sig mot den andra bilen, oavsett vem som är före. Båda bilar har rätt att hålla sin linje rakt fram.

Däremot så inträffade kollisionen precis innan kurva 2 i Monaco så det är lite magstarkt att applicera den regeln. Dessutom kan jag tycka att det va barnsligt dumt av Magnussen att sticka in nosen där, fanns ingenting att vinna i det läget. Lite förvånad att han undslapp bestraffning.

Av eFoppa
Skrivet av Henrico:

Det där med laddoptimering är ju ganska svårt.. Har du laddare hemma? Hur långa resor i tjänsten tar du från hemmet? Har du tillgång till destinationsladdare (11/22kw) och kan ladda på hotellen du stannar på istället för att snabbladda? Bor du i Stockholm och kör mycket I/kring Stockholm så är ju Ionity helt värdelöst för annat än "reseladdning" eftersom det inte finns någon Ionity-laddare närmare än Södertälje, Enköping eller Uppsala... Återigen, svaret är ju att det "beror på".

För egen del så har jag laddare hemma och i sommarstugan, och skulle säga att jag laddat på snabbladdare kanske 30-40 ggr på 2.5 år. D.v.s i princip endast då jag har varit mer än 35 mil hemifrån eller kört i -30 på vintern. Jag har kört Ionity 1 gång av de, sedan har jag främst föredragit EON / OKQ8 som kör via Virta och har "OK" priser på 11-200KW-laddning utan abonnemang. Har även destinationsladdat en hel del med EON / Mer, inte så jättemycket billigare än Ionity med abonnemang, men skönt att ladda på natten.

Tack för utförligt svar.
Har inte möjlighet att ladda hemma i dagsläget även om jag har den diskussionen med hyresvärden som verkar positiv men förmodligen ligger en bit bort i tiden.
Bor i Göteborg och mitt distrikt sträcker sig egentligen från Stockholm och söderut. Vi har kontor/showroom/lager i Stockholm så sträckan Stockholm - Göteborg är helt klart den sträcka jag oftast kör 1-2ggr/månaden. Destinationsladdare finns både på kontoret men också på de flesta hotellen jag brukar bo på. Väl uppe i Stockholm brukar jag inte köra så mycket, kanske 10 mil som mest på 2-3 dagar.
Rent geografiskt verkar Ionity OK för mig då de finns både längs E4 och E6 söderut. Just i Stockholm kommer det inte vara något problem.

Sen kanske det inte är optimalt att ha elbil utan att ladda hemma men alternativet va att släpa runt på ett tungt batteri i en XC60 som man aldrig skulle ladda och betala 1000:- extra i förmån netto + bensin. Har absolut ingen räckviddspngest. Vi har ett antal snabbladdare i närheten och AC/laddare vid lokala matbutiken osv.

Skrivet av Dunde:

Kolla längs stråken där du brukar köra, Tesla kan ofta vara bättre placerade än ionity.

Tesla kändes som ett givet val. Men där får man ju också betala om man kör annat än Tesla och priserna verkar lägre på Ionity? Just de stråken jag åker verkar båda finnas.
Vi hade faktiskt beställt Teslor till företaget men sen började Tesla strula med Handelsbanken (sköter vår leasing) så fick bli annat. Gör mig dock inte så mycket då Ioniq 6 är relativt lik nya Model 3. Model 3 lite roligare att köra men Ioniq mer bekväm på motorväg imo.

Av eFoppa
Skrivet av Gainsgoblin:

Finns ju billigare ionity också men med 4,5 per kWh så det beror på hur mycket du reser. Tänkte själv ta det billigare ionity nu i juni men sen sänkte eviny priset så de planerade resor jag har just nu blir snarare break even och då slipper jag ett abonnemang.

Reser ca 200-300 mil/månaden i tjänst plus kanske 50-70 mil privat så för Ionity är det dyrare abonnemanget värt det. Räcker typ med 2 laddningar tror jag för att man ska tjäna på det.

Av eFoppa
Skrivet av MrWIB:

Nu är det oklart vilket märke du har, men kolla om inte går att teckna ett "märkes" abonnemang, bla Mercedes, BMW och VW har det och vad jag förstått så är ofta första året gratis (gäller för de kollegor inkl mig själv som skakffat elbil det senaste året).
De abonnemangen brukar oftast täcka flera kedjor/nätverk.

Sorry skulle vart lite tydligare. Är en Hyundai som rullat 200 mil, så fick inget kort fyllt med 10k likt kollegan som tog en Merca. ChargeMyHyundai verkar tämligen värdelöst, iaf där jag bor (Göteborg).

Av eFoppa

Nyligen skaffat elbil och reser en hel del i jobbet. Såg Ionity Passport Power för 136kr/månaden och 3,50kr/kw. Det låter rätt okej? Finns det nåt annat abonnemang jag hellre borde kika på?

Av eFoppa
Skrivet av 2000+:

Ok ok. Vilken soundbar tänker du på när du skriver att du föredrar den över billigare surroundsystem, din bluesound eller Totem?

Jag är nämligen i exakt det läget. Jag har idag ett dugligt traditionellt system (~50k exkl. basstöd) i ett dedikerat biorum, men nu ska jag flytta till lägenhet och kommer bara ha ett vardagsrum med TV. Så jag blev lite intresserad när du skriver att det faktiskt finns vettiga soundbars. Jag har ju redan surroundsystemet, och då behöver jag ju inte köpa något. Men det är klart att det kanske skulle va lite snyggare med något lite mindre och mer avvägt (jag kommer ju tyvärr inte kunna spela referensvolym längre )

Bluesound
Totem är bättre men egentligen ingen ”soundbar” i dess rätta mening tycker jag. I så fall hade jag hellre skaffat 5st Totem Tribe III och satt på väggen men då pratar vi 150k + förstärkare och massa kablage och ”högtalare i hela rummet” som min sambo sagt. Vart och provlyssnade Sonos och Bluesound. För mig va rösterna ur BS mycket mer naturliga än hos Sonos. När jag köpte stereon lade jag ner otroligt mycket tid att provlyssna både i butik och hemlån men det va en annan investering också. Här orkade jag inte. Det finns säkert bättre soundbars än den jag har, men jag gillade utseendet. Appen BluOS kände jag till sen tidigare osv.
Sen skulle jag inte klara mig utan en sub. En fördel med Blusound är att man kan koppla in valfri sub. I mitt fall en SVS 3000 Micro, som är ganska perfekt för vårt rum (också lägenhet).
Sonos kräver sina egna subs och de är inte alls lika bra imo men har fördelen att du kan koppla in 2st vilket inte går med BS.
Jag skulle inte heller klara enbart soundbar utan satelliter. Det blir för tråkigt.
Sen ska förstås också tilläggas att ens rum spelar roll. Vårt är 7x3,5m men vi sitter kanske 3,5m från Tvn.

En annan sak som också kan va bra att kolla är vilka filformat som stöds. Jag kör en del filmer med DTS spår och det klarar inte min soundbar att avkoda. Min tv löser den biten, vilket jag gissar de flesta moderna TV kan? Men bra att känna till iaf

Av eFoppa
Skrivet av 2000+:

Hej!

Så du har gått från riktiga system till en Totem Tribe Duo och du tycker att det låter förhållandevis OK i jämförelse? Jag har automatiskt avfärdat alla soundbars som skräp men nu väcks ett litet intresse då någon som faktiskt kommer från vettiga system säger att det finns dugliga sådana. Så Totem Tribe Duo är en passiv soundbar utan någon mjukvara/DSP? I en minimal låda med 4" element? Den skulle alltså kunna matcha ett hyffsat surroundsystem med separata högtalare och förstärkare? Jag förstår inte hur det skulle vara möjligt?

Nej jag har gått till Bluesound Soundbar och satelliter. Totem Tribe Duo va bara ett exempel på en soundbar som låter förbaskat bra.
Sen kan man inte jämföra olika typer av system rakt av tycker jag
När jag flyttade ihop med min sambo och inte längre hade ett dedikerat biorum så bytte jag ut mitt SVS Ultra system till små SVS Prime Satelliter (5.2.4). Därefter skaffade jag en stereo istället. För film va de små satelliterna bättre än stereon som kostade 10x så mycket.

Jag förespråkar fortfarande ett traditionellt system om man har plats och förutsättningar för det. Ett dugligt sådant börjar på ca 50k. Ska jag jämföra billigare system mot soundbaren så föredrar jag soundbaren.
Jag skulle ju aldrig ha en soundbar i ett dedikerat ljuskontrollerat filmrum med projektor. Men i ett vardagsrum i icke optimala förhållanden duger det väl tycker jag

Av eFoppa
Skrivet av cooldfs:

är man seriös och vill ha bra ljud köper man inte en soundbar..

Dumt att generalisera så tycker jag. Va själv motståndare till soundbar men tycker de kommit ganska lång väg idag. Tar du en Totem Tribe Duo som är en passiv variant så låter den bättre än vad de allra flesta har hemma.
Själv har jag suttit på relativt påkostade system. Ett atmos-system 7.2.4 med SVS Ultras och Anthem, en stereo med Totem Tribe Towers högtalare och Devialet Expert Pro 200 förstärkare.
När jag bytte ner mig till soundbar insåg jag att ljudet skulle vara sämre, men samtidigt är jag väldigt nöjd med ljudet. I ett icke ljudkontrollerat vardagsrum duger det gott. Skulle nog säga att jag är extremt petig och seriös också

Av eFoppa

Vizio Elevate hade jag gärna lyssnat på

Men kan inte motivera nytt ljud just nu. Är väldigt nöjd med min Bluesound Pulse Soundbar+ och Flex 2i satelliter som får hjälp av en SVS 300 Micro sub.

Av eFoppa
Skrivet av ramlösa:

Betalar för 3st olika streaming tjänster, plus Netflix som syrran pröjsar för ett extra konto.
Så jag har inga större moraliska problem med att min "evil clone" tankar något när man inte hittar något att titta på.

Nu har jag inte statistiken framför mig, men jag vet att det gjorts undersökningar som visar att Piraterna också är de största konsumenterna till streaming, bio, merch osv. Det är lite synd att inte branschen tar tillvara på detta. Jag är tämligen säker på att de flesta pirater skulle välja ett legalt alternativ om innehållet och kostnaden matchade förväntan. Det har som tidigare påpekats musikbranschen löst.

Av eFoppa
Skrivet av Edin_II:

Hej allesammans!

Vill bara påminna om att SweClockers forumregler gäller även i kommentarsfält. Inlägg som strider mot reglerna kommer att plockas bort och upprepade regelbrott kommer att leda till avstängning.

Specifikt § 7 - Piratkopiering som vi kommer titta extra på. Ni får gärna diskutera ämnet piratkopiering men all antydan på att ni har piratkopierat material eller hur man piratkopierar material är förbjuden.

Om du vill läsa mer om våra regler kan du se dem här.

Att skaffa Plex eller Kodi utan piratkopiering är som att köpa en diskmaskin och sen stå och handdiska. 😅

Av eFoppa
Skrivet av AllMessedUp:

ARN är väl rätt värdelöst. Ger endast en rekommendation & synpunkter. Sen inget mer.
Finns liksom inget dom kan göra, mer än att ge sin åsikt.

Värdelösa är de inte. Deras beslut är rekommendationer och inte juridiskt bindande. Många företag följer deras rekommendationer. Viss har till och med inskrivet i villkoren att de följer ARN. Sen är det även vanligt att kortföretagen också följer ARN. Jag drabbades av ett företag som vägrade göra rätt för sig trots ARNs rekommendation. Hörde av mig till kortutfärdaren som kompenserade hela beloppet inom ett par dagar.

Av eFoppa
Skrivet av ztenlund:

Problemet är som du själv noterat att ARNs beslut saknar juridisk mening. Det är en rekommendation. Så är det ju givetvis idag också gällande själva tvisten, men åtminstone behöver inte konsumenten betala för det. Det är heller inte klarlagt hur man hanterar företag som löser tvisten men inte betalar avgiften. Blir dessa uppsatta på Råd & Röns lista?

Av eFoppa

Skiter i själva summan 150kr, men har lite problem med denna rent principiellt, sett ur Konsumentköplagens perspektiv. Den fastslår att man som konsument inte ska drabbas av kostnader pga fel i vara. Den ger även konsumenter rätt till skadestånd för kostnader som uppkommer pga felet i en vara.
Problemet här är att en anmälan till ARN troligtvis inte kan ses som en sådan kostnad då den sker på konsumentens bevåg.
Tycker detta beslut går emot propositionen till konsumentköplagen.

Sen är du ju givetvis bra om man kan minska antalet oseriösa anmälningar. Tänker dock att det finns andra sätt att göra detta på. Exempelvis borde de korta ner tidsfristen för svar och kompletteringar.

Av eFoppa
Skrivet av TotalF:

Focal Bathys - någon som har dom och kan säga något inspirerande för en som sitter och hoovrar med fingret över köpknappen?

Och apropå anc så har jag redan ett par av Sonys senaste wh1000xm5 och även om de gör allt kring anc, mikrofonljud osv väldigt kompetent så tycker jag att musiken blir lite... lidande i dom.

Bathys får ju trevliga reviews men alltid kul att höra vad SweC säger

Bathys spelar bättre än wh1000xm5 imo, men personligen tycker jag inte skillnaden motiverar priset. Har väl inga problem ekonomiskt med Bathys men känns lite bortkastat. Ungefär som att jag föredrar min vanliga espressomaskin hemma, men till bilen har jag precis beställt en portabel variant. Jag skulle inte använda den portabla hemma eller släpa med den stora på resor. Behöver man verkligen toppkvalitén på ljudet för ett par trådlösa när de ska användas ute i icke optimala förhållanden? Bara en tanke.

Skrivet av adfactory:

Hello galningar.
Det är dags att skaffa nya jobblurar. krav: over-ear, trådlösa med mic (kör IP telefoni i lurarna) asbra om dom inte bli jättevarma, jobbpassen är 12h då har jag på dom nästan 100%
Pris helst under 3k, tveksam att företaget pröjsar extrema high-end

Vad ska jag kika på, kan vara gaming-headset eller andra, spelar ingen roll, RGB är inte nödvändigt

Står inte företaget för inköp av dessa eller får ni välja fritt själva mot ersättning? Tänker om det krävs i jobbet så borde väl dem komma med vettiga förslag?
Vår kundservice kör med Epos https://www.eposaudio.com/en/se/headsets och de verkar nöjda.
Men finns säkert en uppsjö liknande.

Av eFoppa

Hyundai Ioniq 6 awd Advanced med sollucka och digitala sidospeglar. Tekniskt sett inte ett köp utan förmånsbil.

Antlion Kimura Duo headset
Blir nog bra till sim-riggen nu när mina GSP370 sjungit sin sista vers.

Av eFoppa
Skrivet av oqvist:

Ja det är en udda best. Sämsta racet på kalendern men det hypas ändå av det största pga tradition och hjärntvätt...

Håller med helt och hållet. Tröttsamt att lyssna på hypen men antar de måste försöka göra något.

Skrivet av Hejss:

Problemet är ju främst F1 bilarnas storlek i kombination med hur smal banan är. I Formula E förra året så var det över 100 omkörningar om jag minns rätt. Så visst kan Monaco vara ett kul race, men inte med de f1 bilar vi har idag.

Har inte koll på Formula E men F1-bilarna har inte blivit bredare i nutid, däremot rätt mycket längre, vilket iof också kan vara ett problem för omkörningar.
Monaco körs enbart pga tradition, inget annat. Bra kval, dörrist race (förutsatt att det inte blir regn, krascher och annat kaos, det är ju det man får hoppas på)

Av eFoppa
Skrivet av Sweckid:

Är väll mer hans eviga försvarande av Red Bull i allt dom gör och allt som är dåligt vänder han alltid till något annat, 100 procent genomskinligt att han sitter med en verstappen tröja på sig och det är sjukt jobbigt att lyssna på.

Aha, jag kollar som sagt inte Viaplay. Vad är det som de gjort dåligt menar du?
Känns ju som de gjort i princip allt rätt? 43 av 51 race vunna senaste 3 säsongerna osv.
Själv ligger McLaren varmast hjärtat, även om jag imponeras av Verstappen som förare.

Av eFoppa
Skrivet av Sweckid:

Kör f1tv idag för första gången då viaplay gått ut, det är fruktansvärt uppfriskande att slippa Janne "Red Bull NO1" Blomqvist och hans bisittare AAAA VEST.

Kanon detta

Haha, fast de har varit rätt mycket NO1 senaste åren men du tycker inte kommentatorerna ska rapportera det som händer? 😅 Kör själv F1TV och är nöjd

Av eFoppa
Skrivet av Svensktiger:

Du menar att Norris var galet nära att nästan hinna ikapp Verstappen.
Nej Verstappen dominerade från start till mål, att Norris hämtade precis så mycket att han egentligen inte blev något hot var helt klart under kontroll av RB.
Som vanligt i F1 numera var det betydligt mer intressant bakåt i fältet.

Fast det är ju första gången på väldigt länge som det ändå vart lite fight om det. Jag tror ju Norris hade kunnat ta Max, men inte inom 1-2 varv. Norris sladdade rätt rejält sista 4-5 varven så han verkade inte heller ha jättebra grepp.