Inlägg

Inlägg som Eson har skrivit i forumet
Av Eson

Netflix streamar knappast svenska filmer gratis, så vem betalar Netflix för att ens visa en svensk film och varför får Filminstitutet inte betalt den vägen?

Av Eson

... och bottarna då?

Av Eson

Jag har haft strul med AMDs G-processorer som du kan läsa här i min tråd:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1656406-misslyckad-bio...

Om du kör med det inbyggda APU-grafikkortet så kan det vara så att APUn är extremt känslig för störningar från nätaggregatet, alla mina problem löstes med ett nytt nätagg.

Av Eson

Sveriges största vindkraftpark Markbygden Ett ansöker om rekonstruktion: https://sverigesradio.se/artikel/ekonomiska-problem-och-nya-a...

Praktexempel på vindkraftens kannibaliserande effekt och leveransosäkerhet.

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Jaså? Jag har bara läst €10-12b lite här och var.

Javisst, och det är också en del av planeringen i systemet att just nu behövs inte kärnkraften annat än för att stabilisera. Hur svårt är detta att ta in? Och när hade vi senast en kall vinter? 1988? Poängen är att vi inte har det längre. Att du sitter och hittar på fler och fler scenarion som "kanske" uppstår hjälper inte. Sannolikheten blir bara mindre och mindre för varje dag som går.

Du förstår att elstödet är retroaktivt? Varför skulle det vara några elstöd framåt? Och du förstår fortfarande inte varför det blev elstöd och tror att det har med kärnkraftens frånvaro att göra? Lägger upp den här igen samt utgår från att du redan vet att Sverige blev EUs största exportör av el för samma period som elstödet gäller.

<Uppladdad bildlänk>

Och hur många brownouts har "samhället" haft?
Kul att läsa att ingenjörer lever i verkligheten Då har man en bra skruvad verklighetsbild om man tror det. De ingenjörer jag har säger med god självinsikt att de är enkla människor som kopplar A till B och B till C. En del säger att de gillar att bygga och sätta ihop saker, men avsäger sig gladeligen från att implementera det så att det passar ihop med alla andra aspekter i världen. Det är där jag befinner mig.

Vad hade man gjort om någon plötsligt spränger två gasledningar i Östersjön? Den så kallade "tekniska kompetensen" är något man tar in vid behov och sedan tar bort när man inte längre har behovet. Att säga att det finns teknisk kompetens här stämmer säkert, men det vare sig märks eller går att koppla till den riktiga verklighetens implementation. Hade det varit verkligheten du representerat hade världen satsat på kärnkraft. Så är inte fallet.

Det är tur att det inte är du som sitter bakom spakarna på Svenska Kraftnät.
Det du säger är att vindkraften inte heller behövs, vattenkraften klarar allt.
Dom som är ansvariga tillskillnad mot dig gör allt dom kan för att elnätet inte ska kollapsa.
Det får inte hända brown eller rolling blackouts, ett modernt samhälle måste fungera till 100% 24/7, inte bara när det blåser eller solen skiner.

Jättefin graf på vindkraften som ersätter kärnkraften. Hur har det hjälpt samhället?

Du svarar inte heller på varför vi har budgeterat 29 miljarder i elstöd när allt funkar som det ska.
Hade vi diskussioner om att inte dammsuga när det inte blåser, elprisprognoser tas upp i samband med vädret på TV4 eller att många har svårt att betala elräkningen i december för 10/20/30-år sedan?

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Nu får du faktiskt ge dig i dina falsarier.
Om kärnkraften idag går på cirka 40% av sin kapacitet och står för cirka 20-25% av den totala produktionen och klarar av att balansera elnätet - då är det väl ganska uppenbart att det du påstår inte stämmer och att det finns en god marginal? Den nivå av kärnkraft som krävs för att balansen ska riskeras att rubba är fortfarande långt borta. Vill minnas att man pratar om cirka 15% av maximal kapacitet hos kärnkraften innan man börjar nå en riskzon. Det "ni" har påpekat är helt enkelt fel.

Elstödet betalas ut för att Sverige har upplevt effekten av tre saker:

  • Fallerande kärnkraft i Frankrike

  • Ryssland höjde först gaspriserna för att sedan strypa tillförseln som en reaktion på de sanktionspaket EU utfärdade

  • EU fyllde först på gaslagren för 2023 och sedan 2024 för att minska beroende av Ryssland

För övrigt kostade OL3 norr om 100 miljarder. Möjligen drog man över budget med 70 miljarder, men det gör det inte bättre.
Elstödet har också betalats ut för att den prishöjning som skedde inte var marknadsmässig (på grund av ovan anledningar) och många såg en ökning på flera hundra procent. Fortfarande så var i många fall de svenska högsta priserna lägre än vissa länders vanliga priser. Det är väl bara bra att vi har ett sådant system där ett sånt här stöd finns.

Här är snittpriserna för 2022 och 2023.
<Uppladdad bildlänk>

Det är den varmaste september på länge, elbehovet är lågt och vattenmagasinen är fulla, vattenkraften kan typ själv stå för elbehovet för september. Men om det hade varit en kall vindstilla januarinatt när vi behöver 25GW med bara 13GW vattenkraft och 7GW kärnkraft?

OL3 kostade Finland 60 miljarder kr, om leverantören räknar bort sig är det inte Finlands problem.

Som sagt, 12-14 miljarder i elstöd detta året som inte är slut än, när det är normala förhållanden.
Fransk kärnkraft är fixad, Tyska gaslagerna är fyllda.
Det beräknas landa på 29 miljarder för hela året.

29 miljarder i 3.5 år så har du en 1600MW OL3 reaktor för 100 miljarder betald.
Totala års-produktionskostnaderna för de 4 nedlagda reaktorerna Oskarshamn 1-2 och Ringhals 1-2 är typ 8 miljarder kr.
Elstödet på 29 miljarder kr i år kan alltså driva våra 4 reaktorer @2900MW i 3.5 år.
Hade vi så här mycket elstöd innan reaktorerna lades ner?

Det är exakt så här marknaden är tänkt att fungera och varför Sverige delades upp i 4 elområden.

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Det är en slutsats du tar baserat på något jag aldrig sagt, och återigen handlar det om att man ser världen helt svart/vit där man ställer energislag, människor eller vad det nu kan vara mot varandra. Energisystemet är inte designat på ett sådant vis, vilket du är lika medveten om som jag. Tvärtom så är jag på det hela klara med att vi inte ska avveckla mer kärnkraft i dagsläget. Men det jag har sagt, gång efter annan trots att det verkar missförstås, är att ingen kommer vilja satsa på ny eller mer kärnkraft i Sverige. Det finns inget behov för den investeringen vare sig ekonomiskt eller ur ett välfärdsperspektiv (läs stabil el 24/7 365). Vidare säger jag att kärnkraftens roll idag är mindre än den var tidigare och till stor del handlar om att stabilisera elnätet. Slutligen säger jag att satsningen framåt är genom cirkulära energislag.

Men hur man får det till att vi ska ersätta och avveckla redan existerande kärnkraft förstår jag inte och personligen känner jag faktiskt ingen miljömupp själv som är av den åsikten heller.

Som jag la till i mitt inlägg innan du postade; det blir samma effekt som att inte bygga ny kärnkraft och bara fortsätta bygga vindkraft.

Det finns en gräns för hur mycket vind som kan byggas kontra bas- och reglerbart. Den gränsen är nådd nu som vi påpekat i denna tråden flera gånger. Man kan inte stirra sig blint på billigaste kilowatttimmen utan man måste se hela systemkostnaden. Om elnätet fungerade som det ska, varför hade vi 57 miljarder kr i elstöd förra året och uppe i 14 miljarder i år. Det är mer än vad Finland betalade för OL3.

Du undrar kärnkraft ska finansieras, där har du svaret.

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Vad pratar du om nu? Ta bort *valfritt energislag* så exporterar vi inte så mycket. Kom igen nu. Hittepå-scenarion för att stärka din redan svaga argumentation hjälper inte.
Tror du på fullaste allvar att Sverige ska vara självförsörjande? Ska det satsas x miljarder på att täcka upp 50-200h?

Du pratar om att ersätta kärn-/baskraften med vind och sol, i en tid när vi kommer fördubbla vår elförbrukning och hela europa gör samma sak. Ta bort kärnkraften alternativt bygg ut vindkraften enormt så har vi inte ett stabilt elsystem längre med ett stort importberoende.
Men blåser det inte i Sverige så blåser det inte i Tyskland eller Danmark heller.
Norsk och Svensk vattenkraft räcker inte.
På natten funkar inte några solceller i hela Europa.

Från vem ska Sverige, Danmark och Tyskland importera ifrån då?
Finsk, Polsk och Fransk kärnkraft?

Av Eson
Skrivet av pine-orange:

Siffrorna Sabine visade är baserade på det jag har länkat. Det kan du själv verifiera genom att följa källorna om du känner för det. Själva artikeln är från 2003, det är forskning de gjorde för över 20 år sedan. Det finns ju ett stort utrymme för felkällor. De viktigaste enligt mig är... Det var siffror som togs fram innan något pilotprojekt hade byggts, det är första felkällan. Sedan ska det skalas upp, det är andra felkällan. Det var över 20 år sedan, det är tredje felkällan. Jag hade varit precis lika skeptisk om det gällde en hypotetisk batteriteknologi och jag är faktiskt förvånad över att du inte delar min skepsis.

Fast det är inte hypotetiska teknologier som tidsmaskiner, det är processer som genomförts i labb. Hittar man paralleller till andra processer, material och metoder som används i andra industrier så kan man komma väldigt nära den faktiska kostnaden.
Tittar man på enorma volymer av vad vilken teknologi som helst så närmar sig kostnaden vad råvarorna kostar.

Och nu har Japan byggt en pilotanläggning som jag visade i mitt förra inlägg och siffrorna ligger kvar runt $2-3/kg för en kommersiell anläggning.

Skrivet av MsSmith:

Ta bort 7000MW kärnkraft ur grafen så exporterar vi inte så mycket längre.

Och sista bilden visar precis det jag sa, vattenkraften klarar inte av att producera tillräckligt när det inte blåser på vintern.

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Tack för att du belyser det jag sagt hela tiden: Kärnkraften är inte lönsam, så vem skulle då satsa på det...

Sedan vad man borde och vad man gör är väl egentligen inte så mycket att diskutera. Nord Pool är inte byggt för Sverige Först heller och det är i sådana fall ett jättesystemfel att behöva korrigera. Hela argumentationen sedan hösten 2021 fram till nyligen har av populisterna varit "hade vi haft mer kärnkraft hade det varit billigare". Nu två år senare ska det skruvas ned för att det är idiotiskt att överproducera det dyraste energislaget. Vi får vara glada för att mycket går att exportera och att vi har ett väldigt stabilt elnät i kombination med låga priser som oavsett tål att jämföras med omvärldens priser.

Anledningen är förstås att någon annan har tidigare stått för anslutningskostnaderna. Potentialen minskar förstås när elcertifikaten inte längre finns att tillgå för nybyggnation och man inte får stöd för att ansluta sig. Fullt rimligt att gnälla då, men i slutändan kopplar de på sig ändå och skriver ned vinsten och förlänger avskrivningen istället.

Du glömmer hela tiden bort vart elen ska komma ifrån när det inte blåser eller solen skiner.
Vind och sol levererar inte samma tjänster som kärnkraft. Vattenkraften räcker inte för att balansera utan kärnkraften.

Vi har 16GW vattenkraft men ett behov om 25GW på vintern och det kommer öka.
När det inte blåser i Sverige så blåser det inte i Danmark eller Tyskland heller, då vill alla ha svensk och norsk vattenkraft som inte räcker till alla. Så vart kommer elen ifrån då och vad kostar det? Med allt inräknat så är vind och sol inte billigast för samhället.

Av Eson
Skrivet av pine-orange:

Det här är cherry picking. Allting förutom gas har gått upp 2023.

Du svarade aldrig efter att jag grävde upp källorna till "röd" vätgas priserna, men tycker du vi kan lita på priserna efter det?

Faktum kvarstår att solcellerna har stagnerat och vind och sol inte kommer ha några större prissänkningar, om det ens vänder neråt igen pga hög efterfrågan som pressar upp priserna.

Skrivet av pine-orange:

Den ena (vänstra) siffran är för en hypotetisk Cu-Cl cykel och den andra siffran är för en hypotetisk S-I cykel. Källan till S-I cykeln är Brown LC, Besenbruch GE, Lentsch RD, Schultz KR, Funk JF, Pickark PS, et al. High efficiency generation of hydrogen fuels using nuclear power. Technical report GA-A24285 General Atomics San Diego, CA 2003, medan källan till Cu-Cl cykeln är M.F. Orhan, I. Dincer, G.F. Naterer, Cost analysis of a thermochemical Cu–Cl pilot plant for nuclear-based hydrogen production, International Journal of Hydrogen Energy. Siffran för Cu-Cl cykeln är baserad på den redan hypotetiska siffran för S-I cykeln. Du får ta siffrorna med en rejäl nypa salt för att uttrycka det milt, materialvetenskapen behöver göra lite framsteg innan de ens går att bygga

Hypotetiska siffror? Då kan du ju kasta alla projekterade siffror för förnybar energi och batterier i sjön. Finns inget lands elsystem i världen som har funkat med vind, sol, vätgas och batterier.
Se hur bra det går för Tyskland och Danmark: https://www.tn.se/naringsliv/32092/sa-sprider-sig-tysk-elkris...

Då är kärnkraft det enda fossilfria energin som historiskt sett kan byggas i massiv skala man vet funkar och vad det kostar, till snabbast tid.

Cu-Cl är inte konstigare än PEM- och SO-bränsleceller, det finns fler tekniker än Cu-Cl och S-I.
Japanerna som faktiskt har en HTG-reaktor och som laborerar med olika termiska vätgasspjälkningar vet om någon vad det skulle kosta i kommersiell skala.

Liksom allt så början man smått i labb, sen bygger man en testrigg, sen ett pilotprojekt, SEN vet man vad saker och ting skalar och kostar, först då tas beslutet om det är värt investeringen. Japan har pilotanläggningen HTTR med en HTG-reaktor med S-I vätgasproduktion. Nästa steg är kommersiell skala som dom ska sätta i spaden i marken snart om dom inte redan gjort det.
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/MHI-to-lead-devel...
https://htr2020.org/wp-content/uploads/2020/12/JAEA-SHIBATA-W...

In February 2010 the Japan Atomic Energy Agency (JAEA) set up the HTGR Hydrogen and Heat Application Research Centre at Oarai to progress operational technology for an I-S plant to make hydrogen thermochemically. It has demonstrated laboratory-scale and bench-scale hydrogen production with the I-S process, up to 30 litres/h. In parallel with JAEA’s High Temperature Engineering Test Reactor (HTTR) developments, a pilot plant test project producing hydrogen at 30 m3/h from helium heated with 400 kW tested the engineering feasibility of the I-S process. An I-S plant producing 1000 m3/h (90 kg/h, 2 t/day) of hydrogen was to be linked to the HTTR to confirm the performance of an integrated production system, envisaged for the 2020s. In 2014 hydrogen production at up to 20 L/h was demonstrated. In January 2019 it used the HTTR to produce hydrogen using the iodine-sulfur process over 150 hours of continuous operation. JAEA aims to produce hydrogen at less than $3/kg by about 2030 with very high temperature reactors.
https://world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-...

Poland har gått ihop med Japan att bygga en HTG-forskningsreaktor i polen för just vätgasproduktion.
https://world-nuclear-news.org/Articles/Conceptual-design-of-...

Av Eson
Skrivet av 0cool:

I teorin kan de förstås men inte i praktiken. Det går knappt att få godkänt ett kraftverk ens när de är till för samhällsnyttan, så det är liten chans att det kommer godkännas för att driva ett enskilt företags behov.

Sedan kommer ju inte styrelsen fatta beslut som är mindre lönsamma än andra beslut heller, så i praktiken kan de inte bygga kärnkraft.

Jag tror att OL3 sattes igång och rullade på eftersom ingen funderade på vad som hände med sol under tiden det pågick. Kostnaden sjönk 90% på 10 år för solpaneler under den perioden.
Frågan är om man ens hade byggt OL3 om man vetat det, man valde ju att hoppa av OL4 trots att den faktiskt var godkänd också, vilket är konstigt om man tror att det är en vinstmaskin.

Styrelsen tillsätts av ägarna, svenska och finska staten.
Lagarna fattas av riksdagen.

Det är ganska märkligt att Finnarna ett stenkast över gränsen tycker det verkar lönsamt med kärnkraft till sina stålverk. Trots att dom precis byggt klart OL3. Dom tittar också på att bygga SMR för fjärrvärme.

https://svenska.yle.fi/a/7-10027252

Solpanelers prisutveckling har stagnerat och till och med gått upp sista året, enligt Lazard. Vindkraft och batterier har också gått upp.

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Förlåt det var faktiskt inte självklart hur jag tänkte inser jag. Jag har räknat på vad det kommer kosta staten. Varje enskild husägare står för resten frivilligt.

Det är ju det som har hänt hittills, samhället får nyttan av att enskilda individer står för den stora kostnaden så man slipper långbänkar om megaprojekt. Det är därför det går så fort. Subventionen skulle snabba på detta var tanken.

Vätgasanläggningarna måste däremot staten stå för själva i stor utsträckning, med vissa undantag som ex SSAB och liknande storkonsumenter som får bygga såna själva. De kan ju knappast bygga egna kärnkraftverk, trådens titel till trots

SSAB ägs dels av finska staten och till största delen av LKAB som ägs av svenska staten, klart dom kan bygga ett eget kärnkraftverk. Finnarna tittar på att göra det till sitt stålverk på andra sidan gränsen.

https://svenska.yle.fi/a/7-10031172

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Vind är ingen höjdare heller, håller med. Oerhört underhållskrävande och stor miljöpåverkan.

Du får hålla i åtanke att det är ett estimat som ständigt växer. Jag vill minnas att det en gång i tiden hette att kärnkraft producerades för 18 öre/kWh.
När ekonomerna inte ens kan spå vad mjölken kommer kosta nästa vecka så har de givetvis ingen chans att korrekt estimera något som sträcker sig decennier och århundraden in framtiden. Riksgälden ville i sitt senaste utlåtande att Forsmark skulle dubbla sin avgift exempelvis, det är inte den första och knappast den sista höjningen heller.

Det är ingen övertro, vi har ju mättal på vad den producerade senast så det är inga estimat. Vi är på 2 TWh per år i Sverige med under 1% av alla tak täckta av solpaneler. Om vi får upp den siffran till 50% så har vi minst 100TWh. Säg att vi går omvägen via vätgas med åtminstone 50% effektivitet - då har vi 50 TWh per år med "baskraft" från solen. Vi kanske inte behöver lagra ens så mycket heller eftersom den kontinuerligt fylls på.

Hur skall vi få till detta? Genom att subsidiera kanske, säg att 1 miljon villaägare i sverige får 50 000 subsidie för att montera en solanläggning. Det skulle kosta ca 50 miljarder kronor.

Om vi då lägger säg 80 miljarder till på vätgas og lagring så har vi förbrukat 130 miljarder kronor. Vilket är samma som det kostade att bygga OL3 i Finland. Men OL3 producerar inga 50Twh per år utan 13, dvs vi får nästan fyra gånger mer baskraft med sol+vätgas.

Låter inte det bättre? Vad har jag missat?

Förstår inte hur du har räknat.

50000kr räcker knappt till installationen av solcellerna som går på 55000kr i detta paketet. 5kW solceller + inverter går på 80000kr.
https://www.svenskasolcell.se/solceller-5-kw-komplett-system-...

Vi räknar bort momsen på 25% solcellerna och invertern, vet inte om installationen räknas med eller utan skatteavdrag, så det blir typ 119000kr, och staten/skattebetalarna subventionerar allt.
Det blir ju 119 miljarder kr för en miljon hushåll, inte långt ifrån OL3.

5kW solceller med 10% kapacitetsfaktor ger ca 4400 kWh på ett år. En miljon villor -> 4.4 TWh,
OL3 levererar 1600MW med 90% kapacitetsfaktor, vilket ger 12.6TWh.
Vi får nästan 3 ggr mer baskraft med kärnkraft för samma pengar och el som levereras dygnet runt.

Även om med detta 20kW paketet istället så får vi dubbla mängden energi för samma peng men på 250000st villor istället.
https://www.svenskasolcell.se/solceller-20-kw-komplett-system...
4.4TWh för 50 miljarder kr, men det är dyrare än OL3 fortfarande och ingen el när solen inte skiner.

Av Eson
Skrivet av MsSmith:

Om du bedömer att vind och sol inte är lönsamt, gissa hur olönsamt kärnkraft är?
Det handlar också om att inte lägga alla ägg i en korg, där din beskrivning av självförsörjande hus faktiskt avlastar elnätet som i sin tur bättre kan försörja de som ännu inte är självförsörjande.

Ökad produktion av billig el gör att ökningen i konsumtion för exempelvis vätgas blir oväsentlig: Vad spelar det för roll om det behövs ett par extra GHw när det ändå är förnybart i obegränsad form och i princip gratis. Spelar ännu mindre roll om enskilda hus laddar på sommaren och använder energin på vintern.

2.5 miljoner självförsörjande hus avlastar elnätet med 30 TWh, lika mycket som 2.5-3 reaktorer producerar till en kostnad av 25st reaktorer? Suck.

Vad för incitament har villaägarna att bli självförsörjande när elen är gratis? Man investerar i att bli självförsörjande för man tror på att elpriset kommer bli högre än det man kan producera själv och att el inte finns tillgängligt när man behöver den. Med andra ord, man litar inte på att Sverige kommer ha billig och tillförlitlig el som ett modernt samhälle kräver.

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Inte alls, studien visade nämligen att elbilar hade lägre utsläpp redan 2012 med den dåvarande energimixen som gällde i EU, men de argumenterade att NY elproduktion, som skulle behövas för att ladda de nya elbilarna, ENBART kunde komma från nya kolkraftverk, och därmed, resonerade de, så måste man räkna utsläppen som om elbilar drivs med 100% kolkraft.

Man klädde förstås av resonemanget rätt rejält redan då, och sedan 2012 har ju kolkonsumtionen i EU sjunkit kraftigt, 100% tvärs emot den absurda förutsättningen i studien.

Men innan det bevisades var det ju många som tyckte man var faktanekare som inte insåg att elbilar MÅSTE laddas ENBART med kolkraft, för det fanns minsann en studie på det. Man kan hitta studier för vad man vill, det gäller att syna dem i sömmarna.

Ignorerar halmgubbarna och går på nästa vettiga poäng:

Solceller följer i princip Moores lag prismässigt, att gjuta enorma betongkonstruktioner gör inte det. Även om det skulle hända så gör det ju bara reaktorerna billigare, inte driften och hanteringen av bränslet, avfallet mm och det är ju redan där som det periodvis inte är lönsamt nu.

När OL3 sänkte sin produktion så var det ju för att ingen ville betala för deras ström. Vad reaktorn kostade är irrelevant. Det scenariot kommer bli allt vanligare och kärnkraften kostar ju pengar även när ingen vill ha deras ström.

Kort sagt så innebär det att avskrivningen på investeringen emellanåt går åt fel håll. Anläggningen blir så att säga retroaktivt dyrare och tidpunkten då man kan börja räkna vinst blir allt mer avlägsen.

Med tanke på att vi ser detta redan nu så begriper jag inte hur någon ny kärnkraft kan betala sig framöver. Förutsättningarna blir ju sämre varje dag, med varje solpanel och varje vinkraftverk som byggs.

Vindkraft följer Moores lag lika mycket som kärnkraft, stål och betong är inte raketforskning. Fysiken för vindkraftens blad kommer inte ändras, det finns bara någon enstaka procent kvar på effektiviteten, 99% handlar det om vindläget eller hur högt man kan bygga.

Produktionskostnaden för kärnkraft är ca 30 öre/kWh med bränsle, underhållskostnader, löner, avgifter till slutförvar och demolering mm, det är inte dyrt. Dom som gör ny kärnkraft dyrare är lånevillkoren och eventuella straffavgifter från politiker.

Du har en övertro på att solceller funkar på våra breddgrader, dom har knappt 10% kapacitetsfaktor här uppe i norden, alltså behöver du 10ggr mer installerade solceller för att leverera samma mängd kärnel över ett år. Vid mulet, nattetid och vinter levererar solceller 0% tillskillnad mot kärnkraft.

Det var någon göteborgare som byggde ett passivt hus med solceller, batterier och en vätgasanläggning som lyckades bli självförsörjande. Vätgasanläggningen, batterier och solceller gick på typ 1 miljon kr. Hur mycket ett passivt hus kostar vet jag inte. Men om våra nuvarande ~2.5 miljoner villor i Sverige ska bygga samma anläggning för 1 miljon kr så är det 2500 miljarder kr, sen passivhus-standard på det. Då är det bara villorna som har el, inte lägenheter, välfärd, transporter, industrin eller resten av Sverige.
Vi får 25st OL3-reaktorer för dom pengarna, ca 315TWh i årsproduktion som då klarar av hela Sverige med våra mål år 2040, inte bara dom villorna med passivhus-standard. Vad är mest samhällsekonomiska tycker du?

https://www.tv4.se/artikel/1RI7lwdDAw8H7uFYGNOOHl/hans-olof-h...

Jag förstår inte hur vindkraft och solceller ska kunna tjäna några pengar när det är konstant negativa priser vid blåst och sol men noll inkomst när det inte blåser eller solen skiner. Det är den kannibalistiska faktorn för intermittent energi eller bondeproblematiken vid bra/dålig skörd.

Om vätgas kommer in i bilden och produceras när elpriset är gratis, så kommer elen inte längre bli gratis eftersom den energiåtgången till vätgasen kommer påverka elkonsumtionen och därmed elpriset. Vad är det som säger att det elpriset är lägre än kärnkraftens produktionskostnader?

Idag har vind- och solkraft lyxen att parasitera sig på bas- och reglerkraften som har produktionskostnader som sätter elpriset när vind och sol inte räcker till och det måste till någon mer elproducent. Men likt en gökunge som du säger så slås bas- och reglerkraften ut av denna marknaden. Vindkraften och vätgaselektrolysen har underhållskostnader som solcellerna kommer till slut också slå ut. Kvar är då solceller som inte kan generera inkomst självt på grund av kannibalismen och ett elnät som inte levererar när solen inte skiner.

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Ingen kan göra spådomar 40 år i framtiden så vare sig kärnkraftsiffran eller de 2300 miljarderna från studien är något man kan se som fakta. Det är en hypotes, och påminner i mina ögon om de studier som lanserades av VW m fl kring 2012 som "visade" att elbilar hade större utsläpp än en modern diesel. Genom att extrapolera orealistiskt 40 år framåt kan man bevisa nära nog vad man vill.

Även om man tar studien på 2300 miljarder på allvar så gjordes den innan 2018, och bygger alltså på data från en period när solpaneler var 10x dyrare än de är i dag. Den hade alltså ingen chans att förutse att tysk sol helt organiskt utan statlig investering överhuvudtaget skulle växa med motsvarande en modern kärnkraftreaktor på bara ett år, som den gjorde förra året.

Man kan förstås välja att tro på olika spådomar om framtiden men om vi kollar här och nu så är sol så billigt att privatpersoner bygger det på sina hustak och tjänar in investeringen under anläggningens livstid. Om det är lönsamt i så liten skala känns det lite som att det blir svårt att stoppa.

Sverige kan ha spetsteknologi på batteriproduktion och elektrolys och gashantering mm mm istället för kärnkraft det ger arbete det också. Teknik som inte är lönsamt ger inga arbetsplatser i längden.

En elbil år 2012 hade med största sannolikhet mer utsläpp än en dieselbil. En elbil har bara mindre utsläpp om den laddas med fossilfri el, vilket större delen av världen inte gör än idag.

Så vi ska ignorera alla analyser av projektkostnader för det inte går att spå framtiden men vi ska också ignorera 60års historisk data av kärnkraft. Vi ska alltså gå på magkänsla och bara flyta med strömmen även om den leder till en avgrund?
Huvudsyftet är väl att rädda klimatet, ska vi lämna det åt slumpen menar du?

Vindkraftens och solcellers utveckling har planat ut, du kommer inte se så några större förändringar i pris/prestanda längre. Kanske att solceller har ett kort kvar att spela med perovskit (tänker alltid fel uttal..).

Men varför skulle inte SMR kunna ha samma utveckling?

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Bra och konstruktivt inlägg utan personangrepp, hjärtligt tack för det!

Vi vet ju inte vad kärnkraften kostar heller men på rena grundprinciper kan vi ju resonera kring det jämfört med sol.

Kärnkraft behöver konstant övervakning av högutbildad personal. Det behövs garanterat fungerande säkerhetsmekanismer och när något går snett måste produktionen stängas av medan det fixas. Man kan aldrig välja att inte fixa det heller, det finns inte på kartan att säga "nä, nu blev det för dyrt, vi struntar i det". Samhället kommer behöva betala precis vad som helst som krävs för att fixa ett problem med ett kärnkraftverk.

Bränslet kostar pengar, avfallet kostar pengar, och produktionen kostar pengar. Att bygga anläggningen kostar enorma pengar. Att demontera den kostar också enorma pengar. Sedan kostar det ännu lite mer pengar att lagra skräpet från den demonterade anläggningen. (Det blir nästan komiskt när man summerar det men det är ju ingen lögn det jag säger, det är så här det är).

Sol däremot kostar ganska lite att montera sedan kostar det i princip ingenting. Folk med solpaneler på taket har inte ägnat dem en tanke - eller krona - på över 10 år.
Vätgasanläggningar kostar en del att bygga, men inga kärnkraftspengar. Att lagra och förbränna gas gör vi redan. (Inte just i Sverige men generellt). Skulle något bli bättre än vätgas så kan vi överge vätgaslagren och produktionsanläggningarna om vi vill, det kommer inte hända något för det.

Jag ser därför inte någon möjlighet för kärnkraft att bli det billigaste alternativet framöver. Just nu behöver marknaden el även när den inte är billig så det går ju bra än så länge, men det är ingen framtidsbransch när sol växer med flera kärnkraftverk per år bara i Europa.

De har ju trängt undan en del av behovet redan, Tysklands utsläpp är ju lägre än de var för 10 år sen när de hade mer kärnkraft.
Men för att ersätta det fullständigt krävs förstås lagring. Vi är redan framme vid minuspriser flera dagar per år, då är valfri lagring lönsam. Oavsett verkningsgrad är det bättre än att betala för att bli av med strömmen.

Intressant, det var nytt för mig att de fattat beslutet men jag tror det kan bli svårt för Frankrike att räkna hem det om det genomförs. Om OL3 måste sänka produktionen i 2023 pga olönsamhet på marknaden lär det inte bli lättare för Frankrike i 2033 som troligen är ett optimistiskt datum för när de kan vara online.

OL3 producerar lika mycket per år som den andelen solkraft som Tyskland byggde förra året. Den byggdes dock på 1 år inte 11, och krävde inget projekt på 10 miljarder eftersom befolkningen och privata aktörer hanterar det själva.

Det du säger är värt att resonera kring men jag ser verkligen inte ens skuggan av en chans för kärnkraft att tävla vare sig på pris eller hastighet av leverans. Det måste i så fall hända något som vi inte ens har teoretisk kännedom om i dag.

Det du beskriver med solceller, vindkraft och vätgas är Tysklands Energiewende och om du läste mitt inlägg så beräknas det kosta 2300 miljarder euro och ta 40år.
Även om Franska exemplet med att 61GW kärnkraft går på 700 miljarder euro så ger det ganska mycket marginal i nedmontering och slutförvar för att komma upp till Energiewende.

Jag vet inte om Finland har kvar EU-lagen om att ge vindkraft företräde på elnätet. Sverige tog bort den 2020 men Tyskland har kvar den lagen.

Personalkostnader på kärnkraftverk går tillbaka till svenska samhället och också ser till att Sverige bibehåller en hög kunskapsnivå inom landet tillskillnad mot vindkraftsbranschen där polska arbetare bygger danska vindkraftverk åt utländska ägare i Sverige. Det jobbar 1000 pers på varje kärnkraftverk, det ger jobb i alla samhällets skikt, det behövs städare, trädgårdsmästare, hantverkare, tekniker, ingenjörer, doktorer och specialister mm.

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Jag anar en viss sarkasm, men ser inte att du förklarar varför kärnkraft inte kommer bli för dyr?

Vi har redan perioder då kärnkraften måste sänka sin produktion eftersom den inte är lönsam i dag. Det kommer ju bli allt vanligare framöver ju mer förnybart som installeras. Vi kan inte trolla bort behovet av stora mängder högutbildad personal, extremt rigorösa säkerhetsrutiner, avancerade transportfordon mm för att driva kärnkraft. Det kommer alltid kosta mycket pengar.

Vi kan alltså inte betala för hanteringen av avfallet med vinster från kärnkraft, eftersom den med övervägande sannolikhet inte kommer generera några vinster. Vi kommer få betala hanteringen oavsett förstås.

Om våra föräldrar hade gett oss solpaneler på varje hustak och massiva vätgasanläggningar, pumpstationer, batterilager mm istället för kärnkraft så hade det varit en gåva liknande den vi fick från vattenkraftverken de byggde. De tog investeringen, vi fick vinsterna. Vattenkraften har varit sveriges guldbiljett och silversked i flera generationer.

Jag tycker det är den sortens lösningar vi skall satsa på. Kostnaden för ett kärnkraftverk räcker till en hel del pumpad lagring, en massa gasgeneratorer, massor med vätgaslager - och när såna väl är på plats kommer de garanterat löna sig förr eller senare, om inte just med det samma.

Bara för att man vet vad något kostar gör det inte dyrt jämfört något man inte vet kostnaden på, som tex ett förnybart elsystem.
Kärnkraft kostar mycket pengar men kan mycket väl vara det billigaste och snabbaste alternativet.
Ett förnybart elsystem som inte klarar av att sänka koldioxidutsläppen är väl det absolut dyraste alternativet då det är helt kastade pengar i sjön.

Tyskland har 120GW sol och vind, två gånger deras 60GW elkonsumtion men har ändå på ett årssnitt 10-20ggr högre koldioxidutsläpp per kWh än Sverige och Frankrike. Vind och sol kan alltså inte tränga bort behovet av fossil baskraft.

"The BDI study – conducted by management advisers Boston Consulting Group (BCG) and the consultancy Prognos – says that cutting emissions by 80 percent by 2050 (the lower end of Germany's climate targets) - would require cumulative total investment of 1.5 trillion (1,500 billion) euros."

"That 1.5 trillion euros figure translates into around 45 billion euros per year. Reducing emissions by 95 percent (the high end of Germany's 2050 climate targets) would require total investment of about 2.3 trillion euros, according to the BDI study."

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/how-much-does-germ...

Frankrike ska bygga 6st 1650MW ERP-2 reaktorer för 50-60 miljarder euro, säg 10 miljarder euro per 1650MW reaktor. Det är liknande Finlands OL3 ERP-reaktor.
Så för Frankrike att totalt ersätta sina (61GW) gamla reaktorer med nya ERP-2 så behövs det 37st reaktorer, alltså 370 miljarder euro.
Även om man tar världens nuvarande dyraste reaktorer, (även dom ERP-reaktorer, Hinkley Point C 18,9 miljarder euro styck) så skulle 61GW kosta 700 miljarder euro, fortfarande hälften av Tyska Energiewende kostnad för att klara 80 procent koldioxidreducing.

Tyskland kanske blir fossilfritt år 2050, 40år efter dom började år 2010, till en kostnad på 2300 miljarder euro.
Sverige byggde alla sina reaktorer på 10år och Frankrike 15år, till liknande kostnader med dagens pengavärde.
Sen ska man inte glömma bort livslängden på kraftslagen, kärnkraft har minst 40år, nya ERP är gjorda för 60år och 80år borde inte vara några problem. Vindkraft har max 25år, solceller minskar 1% per år i kapacitet.

Kärnkraft kostar mycket pengar men det är det säkraste och snabbaste alternativet till ett fossilfritt elsystem som fungerar i uppåt 80år.

https://www.worldnuclearreport.org/IMG/png/wnr2019/53.png

https://www.worldnuclearreport.org/The-World-Nuclear-Industry...

Av Eson
Skrivet av 0cool:

Jo det måste de tyvärr, bland annat eftersom SKB's mandat för SFR sträcker sig 500 år i framtiden och förbrukar 40 miljoner per år redan, innan den planerade utökningen. https://skb.se/anlaggningar-i-drift/slutforvaret-sfr-2/

Notera också här var detta förvaret har placerats. Vattennivån förväntas stiga så det måste troligen flyttas innan våra barnbarn går i pension.
https://skb.se/wp-content/uploads/2015/04/SFR-vy_940px.jpg

Till okänd kostnad förstås, och även om den inte flyttas vet vi ju inte ens hur inflationen ser ut i morgon, långt mindre om 100 år.
Sedan vet vi ju inte alls när och var vi får ett slutförvar för det högaktiva avfallet, eller vad det kommer kosta. Tyskland trodde sig ha ett förvar för avfall i en gammal saltgruva men fick flytta alltihop när det visade sig vara geologiskt olämpligt - givetvis utan att det dök upp på kärnkraftens konto. Pappa staten betalade och därmed tror folk fortfarande att kärnkraften var billig. (Googla "Asse II" för mer info).

Jag tycker vi har ansvar att tänka på sånt även om det är kostnader som troligen inte drabbar oss personligen. Våra föräldrar levde loppan på el som vi betalar för fortfarande, det räcker tycker jag.

Investerar vi i lagring som tar hand om "gratisenergi" från förnybara källor så betalar det sig för barnbarnen istället för att kosta, det är givetvis mycket bättre.

OK vi ger upp. du har rätt, det blir för dyrt. Vi låter våra 8000 ton högradioaktivt uttjänt kärnbränsle bara ligga på någon soptipp eller dumpa det i havet direkt eftersom slutförvaret ändå kommer läcka. Vi får också då sluta med röntgen i sjukvården för att det inte ska genereras något mer radioaktivt avfall.

Jag kan se det framför mig när klimataktivister stolt berättar för sina barnbarn hur dom gjorde allt dom kunde för att stoppa alla försök till att med mänsklighetens samlade kunskaper, bygga det säkraste slutförvaret för, enlig dem själva, världens farligaste ämnen. "Vi lyckades inte bygga tillräckligt med vindkraft för att rädda klimatet i tid men vi lyckades stoppa alla nya gen4 kärnkraftsreaktorer som skulle drivas med kärnavfallet, det hade blivit för dyrt."