Inlägg

Inlägg som Segge har skrivit i forumet
Av Segge

Tack för input, haft detta lite på pause. Har kvar att lösa monteringen av kontakterna i chassit, det finns hål som ska gå att använda. Måste bara mäta och rita upp det, så ska det nog gå bra att lösa.

Av Segge

Första SSDn på hela 40Gb, skillnaden var som att gå från disketter till HDD några decennier tidigare, och HDDn något mindre (snubblande när 1000 gånger)

Av Segge
Skrivet av johan_l:

Några nyheter om latency på ultran? Om nån lyckats ställa in så den blir kortare?

Har det betydelse för tex när barnen spelar fortnite? Eller för videomöten via teams?

Har svårt att tänka mig att det över huvudtaget har någon som helst betydelse.

Gällande Fortnite, räknar man in all latens, även människans reaktionstid så ligger det en bra bit över 200ms, så om det är 224 eller 225ms kan vi nog anta det är inom mättoleransen.

På teams har nog mottagarens anslutning större betydelse så där kanske vi pratar om 52 eller 53ms, tvivlar på att det kan spela roll. Personligen upplever jag att det handlar om fler 100ms när man tar över kontroll och ska visa något, påtaglig fördröjning, märks även när någon delar innehåll att ljudet kommer bra mycket före bilden, kan nog vara så illa som över 1000ms

Så om Ultran lägger på 1ms ser jag som ett icke problem.

Av Segge

119:- är väl värd investering för att slippa reklam eller rackla med adblocker. Tiden jag sparar kan jag göra något mer produktivt, antingen för mig själv eller några minuter övertid för att täcka kostnaden.

Av Segge

Alltså 1,5ms sämre ping? Spelar det någon som helst roll? Fjärrstyrs kirurgi eller vad utförs det för kritiskt arbete?

När medel ligger på <1ms och det spikar på 1798ms under 10 minuter så kan det inte vara ofta, någon lagspik får man väl räkna med, det är ju ändå "bara" prosumer prylar. Ska man ens räkna med sånt i felsökning? Som när man testar GPUs brukar ju 1% lows räknas bort?

Sen är inte tid relativt, det är absolut. Att säga att Ultran ger 25% mer ping är fel. För dig som har låga ping blir det 25%, en som har ännu lägre, säg 1ms, blir det 150% och om jag har 30ms blir det bara 5%

Om jag ska vara djävulens advokat och låt säga att Ultran ger konsekvent 1,5ms mer i ping, so what, det är väl en bra trade off med all extra funktionalitet som Ultran erbjuder?

Av Segge

Har klurat på en lösning för att montera 2st 2,5" diskar i varje 3,5" plats.
Någon som ser något problem med detta? Värmen borde väl inte bli ett problem om man kör med SSDs och lyftflödet för att bli av med värmen går nog att få till hyfsat.
Något mer att ta hänsyn till?

Av Segge
Skrivet av KAN1N:

Är inte Mikrotik typ motsvarande Edgerouter?
Finns ju också små smidiga routrar med SFP mm som inte kostar så mycket.

Vill/behöver man inte Unifi så skulle jag också rekommendera Mikrotik. Generellt brukar CRS switcharna rekommenderas före CSS pga mjukvara/interface, själv kör jag en MikroTik CSS610-8P-2S+IN. Prisvärda och robusta saker som är testade i temperaturer -40°C till 70°C, min står i kallställt utrymmet och funkat utan problem i 2 år nu, blev nog -35 som kallast där den står den här vinter.

Av Segge

Vilket sammanträffande med paragrafnumret 😁

Av Segge
Skrivet av BL:

Textläge, "Early Processor Initialization" = strax under 50 sekunder.
Grafiskt läge, "Processor Initialization Complete" = 6 minuter och 15 sekunder(!)
Intern SATA, iLO, NetXtreme, LSI MegaRAID = cirka 1 minut och 40 sekunder.
Totalt alltså nära 9 minuter om jag räknat rätt innan den börjar boota OS. Det känns ganska orimligt? Det är "Processor Initialization Complete" som är det extrema i sammanhanget.

Allt fungerar utan anmärkning så alltså inga fel som rapporteras, ingen dålig prestanda, inga hängningar m.m

Ja det var extremt. Tycker själv det känns länge att vänta 2,5min, 9min hade gjort mig galen när det är något som krånglar och man får boota om massor med gånger innan det funkar. Du har i stort sett samma tider som mig förutom då "Processor Initialization Complete", tar typ 15s för mig.

Av Segge
Skrivet av BL:

Har även uppdaterat "Intelligent Provisioning" och enligt den är alla komponenter uppdaterade.

Fortfarande långsam start. Men det kanske är "normalt" när man har en Xeon (E3-1265L V2) installerad?

Inte för att tiden för att boota en server spelar så stor roll, lite jobbigt när man labbar men sen dröjer det ju månader mellan omstarterna. Kan ju dock bara betydelsefullt vid felsökning att känna till vad som är "normalt"
Här är mina tider vid en coldboot med servern i signatur. Längst tid tar det att gå genom båda RAID kontrollerna.
0:45 HP loggan syns
1:00 Syns vad det sitter för CPU i den
2:30 Äntligen börjar den boota OS.

Av Segge

Att switchen skulle leva i 8 år innan den blir ersatt, det trodde man inte 2017 när den släpptes.

Måste ju vara den längsta konsol generationen alla kategorier?

Av Segge
Skrivet av jnsson:

Hur då? Det var ju faktiskt lite roligt. Kan du ge exempel?

Det är ju mer regel än undantag att ungdomarna har spruckna skärmar/linser. Så funkar skärmen dåligt så kan det höras "den funkar som en %#¤"#¤ Nokia" eller "bilderna blir som på en Nokia". Ska sanningen fram så tror jag ytters få ungdomar ens hållit i/använt en Nokia.

Av Segge

Flickan, 14år, använder Nokia som skällsord.

Av Segge

Någon här som har en ISO av HPE Smart Storage Administrator (HPE SSA) liggandes? Eller vet vart det går att få tag i, HP har tagit bort alla versioner pga "is NO LONGER AVAILABLE for download due to indicating grub insmod vulnerabilities"

Min NAND är sönderskriven så kommer inte åt intelligent provisioning och därmed inte heller SSA.
Ska funka att köra det från en USB-sticka.

Av Segge
Skrivet av Ozzed:

Hur skulle det se till att "artisterna" får mer pengar menar du? Och hur relevant är det för det aktuella förslaget. I radio kan de ju bara spela en låt i taget per kanal så det blir ett jävla projekt om det ska bli "rättvist" då.

Men gärna för mig. Om kriteriet för att få spelas i radio är att man aldrig spelats i radio innan så blir det i alla fall lite variation och inte samma skit som spelas jämt. Det minsta man kan begära ät väl att om en låt spelats på en kanal så får den inte spelas igen på 24 timmar.

Radiokanalerna har ju en ganska, minst sagt, begränsad playlist. Vilket ger få artister en större del av kakan. Syftet med förslaget tolkar jag som att jämna ut skillnaden på Spotify då förslaget var för både ersättning och "algoritmen ska gynna mindre kreatörer." Mindre kreatörer existerar ju knappt på kommersiell radio. Motargumentet skulle väl vara att "byt kanal" samma som på nätet "byt streaming tjänst". Tycker man Spotify betalar för dåligt så gå till någon annan då, blir musiken för dålig på Spotify så kommer kunderna också röra på sig. Här tycker jag EU går åt %¤#!$£@ för långt.

Av Segge
Skrivet av Helco:

Ja, jag kör fiber. Ha bara den ena sfp (1gb) på wan. Men vill helst inte begränsa hastigheten lokalt till 1gb, vill ha det så högt som möjligt. Köper jag sfp+ (10gb) får jag den hastigheten lokalt?

Om switchen inte stöder SFP+ så lär du inte få det att funka med något annat än SPF och därmed bara 1Gbit.
Tyvärr måste man upp på Ubiquitis Pro och Enterprice series för att få 10Gbit uplink, och priset springer iväg. Kör själv med en Mikrotik för att komma åt just 10Gbit, nackdelen är att den blir bara som en dum switch i Unifi. Tittar jag topologin så ser det ut som att jag kablat in 14 enheter till min UDM-SE med sina 11 portar.

Av Segge

Nej det blir bara en skärm för sidosaker, alltså inget spelade med alla 3 skärmar för en super ultrawide upplevelse. Den skärmen som försvann var en 1080P skärm på 24", den nya blir samma storlek och upplösning som main skärmen. Den andra skärmen jag har nu är på 22" och bastard upplösningen 1680x1050, har ju hänt mer än en gång att muspekaren "kört fast" när man ska mellan skärmarna och ibland också svårt att hitta igen den.

Av Segge
Skrivet av Helco:

Jag har köpt en ny switch som jag tänkte koppla till udm pro via sfp+ (10gb). På wan har jag bara sfp (1gb). Kan det användas så här eller måste jag ändra sfp på wan till sfp+ också?

Antar du kör fiber? Har du redan SPFarna till båda enheterna och det stitter en SPF+ i UDMen och en SPF i switchen?
Har du inte SPFarna är det väl bara köpa 1Gbit till båda enheterna med samma våglängd och styrka anpassad för din kabel. Så har då jag förstått att det ska funka, men är själv ganska ny inom området. Kan vara bäst att manuellt ställa Link Speed till 1Gbit.

Av Segge

Sekundär skärm, resonemang och erfarenheter

Många väljer nog som mig att köpa en bra/dyr primär skärm, men när det kommer till den sekundär skärmen, så får det nog oftast bli den gamla skärmen som hänger med ett tag till. Det leder förmodligen till en salig blanding av skärmtekniker/upplösning/uppdateringsfrekven/storlek och fresync/g-sync. Skulle man välja sekundär skärm, är bästa valet att gå på en likadan som den primära? Förmodligen om man vill slippa problem, men i övrigt? Sekundära skärmen är nog oftast till för att rulla en webbläsar, youtube, discord etc, kan det vara både bättre och tom billigare att gå på en VA istället för IPS och 75Hz istället för 144Hz+? Hur resonerar ni? Och vad har ni stött på för problem när det blandats skärmar?

Jag körde själv nyligen en uppsättning med 3 skärmar. Primära skärmen är en 1440P/144Hz g-sync och dom 2 andra av lägre upplösning/uppdateringsfrekvens. I vissa spel hände det att skärmen blev helt svart i 2-3s, dock väldigt sällan, inget jag felsökt närmare men misstänker att det är kopplat till g-sync. Nu är en av dom äldre skärmarna såld och saknar min 3 skärmsuppsättning, så därav tankarna kring sekundära skärmen när det för första gånger ska bli ett nyköp.

Av Segge

Då kan ju EU samtidigt bestämma vad radiokanalerna ska spela för musik.