Inlägg

Inlägg som MagnusOL har skrivit i forumet
Av MagnusOL

NIVDIA optimerar inte sina kort som är eol alla kort med och före pascal är EOL. Från nvidia några år tillbaka.
Det är stortsätt bara 20xx och uppått som får nya drv, funktioner, optimeringar från nvidia.

Av MagnusOL

om jag minns rätt var teknikmagasinet postorder företag imnan dem hade butiker, så dem har gått tillbaka var dem började

Av MagnusOL
Skrivet av scienta:

Går det ens att permanent stänga sv uppdateringar i windows för att sedan 100% manuellt välja när och vad som ska installeras?

Nej det går inte Home/pro enterprise kan du sjutaupp uppdatering längre tid kommer inte ihåg max tiden för uppsjuting av upptaering

Av MagnusOL

Intel har utvecklat en ny kernel driver för gen 12 cpu och för arc grafikkort. Den nya driver heter xe och ska vara kompatible med arm cpu också.
detta gör att dem kan implement mer av vulkan support och optimera arc och gen12 cpu ännu mer för linux.
se https://lore.kernel.org/dri-devel/ZXzTA75G5VhCrDis@intel.com/
kommer i nästa version av linux kärna. (nästa år, om vi har tur redan i dec)

Av MagnusOL

Redhat 10 och fedora kommer få x11 borttaget helt men xwaylan kommer finnas kvar

GNOME håller på tabort stödet för x11 helt.
KDE 6 kommer fedora tabort X11 helt för.

Av MagnusOL
Skrivet av Icetec:

Jodå, jag har bra koll på allt du skriver. Faktum kvarstår att om du kollar på ProtonDB så kan du se att väldigt många spel står som "Works perfectly after tweaks". Starfield har statusen Silver. Kör du det bara i en virtuell maskin är alla spel native och fungerar perfekt (undantaget spel med anticheat då men de funkar oftast inte så bra i proton heller och är oavsett för det mesta svettiga poppis-shooters man ändå struntar i).

Det är ju som sagt på förekommen anledning jag struntade i att försöka köra spelen via nått lager och installerade en virtuell windowsmaskin istället.

Kör du AMD blir det lite enklare eftersom deras drivrutiner är bättre, men rätt många som har en speldator sitter med Nvidiakort p.g.a. DLSS och bättre ray-tracingprestanda.

Starfield
ej spelat har inte spelet. Visa spel funkar bättre med wine eller Proton-GE emot Proton. Exemple vis Guild Wars 1 funkar inte i Proton men i Wine eller Proton-GE. Angånde silver eller guld jag struntar i dessa omdömen och testar själv vad jag tycker och hur jag upplver det är det bästa man kan göra.

Jag använder mig inte några trix jag kör med lutris låter lutris sätta upp mina spel.

RT och DLSS
När RT kom på amd grafikkort den var usel och inte ens optimeriad idag har mesa optimera RT välidt mycket för amd grafikkort. Visa spel är till och med snabbare med AMD RT emot Nvidia RT. Sedan beor det på vilket spel det. DLSS strunta jag i AMD har släppt FSR 3.0 nu. Jag bruka ha FSR avslaget för jag personlien upplever mer detailer i rpg spel när uppskaling är avslang av alla former.

Av MagnusOL
Skrivet av Icetec:

Kommer tjata mig hes om VFIO och looking-glass. Det är värt att stoppa in en till GPU för smidigheten det medger. Eller så skiter man i looking-glass och kör VFIO med en extra skärm/byter input på sin befintliga. När det kommer till att spela spel är det svårt att göra det enklare för sig än att bara köra det på rätt OS från början.

Men förvisso, om du bara spelar ett eller ett fåtal spel och de fungerar på Linux så kan man ju skippa det lagret. Jag har däremot viss erfarenhet att behöva krångla för att kunna nyttja t.ex. ray-tracing och DLSS (speciellt i kombination) när man kör via Proton/wine.

För vanlig användning däremot så tycker jag att Linux nu för tiden är mycket trevligare att ha att göra med än Windows 10/11.

Du har inte hångt med vad som har hänt i linux värden. jag har inte hittat något spel som inte funkar av mina 600 pc spel.
Lista några av spelen inksluve RT
Guild Wars 1 = Wine eller Proto-GE ( ej Proto )
Guild Wars 2
Cyberpunkt 2077 ( inkulsive RT )
Marvel's Guardians of the Galaxy ( inkulsive RT )
Final Fantasy (alla spel)
Tomb Raider (alla spel)
3DMark ( inte alla tester dem flesta)
Yakuza Kiwami 2
Dragon Age II
Dragon Age™ Inquisition
The Witcher 3
The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition
The Witcher: Enhanced Edition
BLUE REFLECTION
Star Wars (alla spel)
Horizon Zero Dawn™ Complete Edition
Monster Hunter: World

Nvidia
Att börja med så är det vällkänt att nvidia graifkkort inte alltid funkar i linux 100% korrekt. Dem instera att deras drivrutin för bli colse source. Dem har skapat en open source version nu men den har inte allt som close source har. Mesa3d som står för dem flesta grafikkort drivirtunen för OpenGL / Vulkan och nu snart för OpenCL 1.0 / 3.0. Mesa3D har börjat utveckla sin nvidia graifk kort drv stöd för vulkan först för några måndare sedan. dersa vulkan driver kommer för turning och högre RTX 1660, 20x0 och nyare kort.

Amd / Intel / Broadcom ( raspberry pi 4 och nyare ), Nvidia ( turing och nyare), Qualcomm
Alla dessa har stöd för Vulkan i mesa3d. In förtyling intel har inte fullstöd för vulkan med gen 7.5 och neråt, det är först gen 8 och högre

RT
För amd grafikkort så har mesa3d löst dem flesta RT problem och är idag lika eller snabbare än AMD officela drivirutn för vulkan )

Nästa stora genombårtt att många spel är snabbare under Linux och har högre framerate än windows.
Steam, Amd, Intel, Redhat m.f.l stora företag har och sattar jätte mycket pengar få linux grafik stack bättre och högre prestandad.

See
https://appdb.winehq.org/
https://protondb.com/
https://www.patreon.com/gloriouseggroll/posts <-- protonGE fixed and support

Av MagnusOL
Skrivet av MrPasty:

Att du hade problem när du skulle köra på en NAS känns som ett dåligt argument mot en distribution. Även om det inte är en dist som jag skulle rekommendera till en ny användare behövs det verkligen ingen extrem kunskap för att använda Arch. Sedan de lanserade archinstall-scriptet är inte ens installationen jobbig. Pakethanteraren fungerar på samma sätt som i de flesta andra distar.

Kolla bara https://www.protondb.com/

När jag installerad det på d-link nasen så var man tvungen installera och konfigera allt manualet, alla service m.m. det var många år sedan jag gjorde detta. I dag vet jag inte hur installations proceesen ser ut. på den tiden var det att jag fick göra en jtag med serial kable och flasha in u-boot sedan massa andra arbete få till på den dlink nasen. Men jag vart aldrig vän med paket hantera in archlinux och upplvede archlinux var jobbig att hålla på med.

Av MagnusOL
Skrivet av BM-Mods:

Bra och förklarande text, men en sak har jag väldigt svårt för.
Du säger att den starta om utan förvarning och du blev av med en hel dags arbete? Borde du inte ha sparat arbetet någon gång under dagen?

Jag är själv inne på att faktiskt ta steget över till Linux, inte speciellt trött på Windows på så sätt, men mest för att det är kul med nya grejer men måste först kolla så att det jag spelar faktiskt fungerar i Linux

Enkel när jag kodar m.m. så skapar jag en ramdisk där allt finns så kompilinger inte ta flera miniuter bara några få sekunder.

Av MagnusOL
Skrivet av Saihtam:

CentOS finns inte längre, du har CentOS Stream som er upstream til Red Hat Enterprise Linux och Fedora är utvecklingsplattformen til CentOS stream.

Ska du ha OpenSource Red Hat Enterprise Linux så är det Rocky Linux eller Alma Linux som gäller.

Men har man bara några VM:er och absolut vill köra Red Hat Enterprise Linux så kan man registrera ett Developer Account för att testa den äkta varan.


CentOS

När jag gjorde det så var det just när windwos 10 kom då fanns CentOS.

Red Hat Enterprise Workstation
var då centos 8 och hade inte vulkan stöd.
plus får du inte använda Developer Account i productions

Av MagnusOL

Hej
Fedora med flera kommer skrotta x11 servern helt nästa år och gå över till wayland
jag kollade upp bara två på listan lite snabb LXDE, Fluxbox har inte stöd för wayland och kommer inte komma med längre

Av MagnusOL

Min erfarenhet att byta Windows till Linux

Min erfarenhet att byta från
Windows till linux som workstation

Bakground info om mig
Jag har bidragit till open source project som reactos och wine och några andra
jag var en av leader utvecklare av reactos ( reactos.org). Jag har alltid tyckom Windows och använder Windows 1.0 till Windows 11. När Windows 10 kom fick jag nog av Windows 10 som så jag byte till Linux som defualt Workstaion

Varför bytte jag från Windows 10 Linux
Windows 10 åt för mycket hårddiskutrymme och börja bli seg med vissa saker jag gjorde och jag blev förbannad att den gjorde uppdatering hela tiden och man behövde starta om. En dag satt jag med ett utvecklingsprojekt och hela Windows startade om utanför vading och jag förlorade en heldag arbete på detta. Nu var det droppen jag började kolla på olika distro.

Vilken distro skulle jag välja
Jag är van att köra Debian på server, jag har använt mig av CentOS, Debian, Ubunto, ArchLinix, Gentoo, Fedora. Att börja med är det största distro som finns och har sina bra och fördelar.

* Gentoo
Svår att uppdatera till ny version och är inte säker alltid stabilt

* ArchLinux
Är nog bra med jag har haft problem med den när jag installerade på en Dlink nas , jag var inte kompis och fattade inte hur pakethantering pkg funkade och man behöver extremt kunskap kunna använda sig av ArchLinux

*Ubunto
Jag har haft problem med någon server att uppgradera från en ny release där allt har gått snett. Mest otur med det. Den stora fördelen är att Microsoft support Ubuntu med visual code, dotnet m.m. även IBM. Det är en större distro som har många kommersiella företag som stöd för sina program som kostar eller är gratis. En annan är nästa all hårdvara funkar out of the box.

*Debian
Perfekt om man inte behöver de nyaste grafik drivrutin som vulkan m.m.
Stabil och aldrig haft någon problem med att uppgradera till senaste distro.
Nackdel är inte att all hårdvara funkar out of box, man måste installera firmware till hårdvara separat. Men det ska de ha ändrat på nu. Den stora fördelen är att Microsoft support Ubuntu med Visual code, Dotnet m.m. även IBM. Det är en större distro som har mång kommersiella företag som stöd för sina program som kostar eller är gratis.

*Centos
Har inte jobbat med den alls så länge. Det är ett ett steg högre säkerhet vad Debian ger out of box. Den stora fördelen är att Microsoft support Ubuntu med Visual code, Dotnet m.m. även IBM. Det är en större distro som har många kommersiella företag som stöd för sina program som kostar eller är gratis.

* Fedora
Har aldrig använt den för server. Men förleden är det redhat som ligger bakom den också och kostar inga pengar men har nystad drivrutin för grafikkort De stora fördelen är att Microsoft support Ubuntu med visual code, dotnet m.m. även IBM. Det är en större distro som har många kommersiella företag som stöd för sina program som kostar eller är gratis. Nackdel är att en distro får support för bara 12 månader.

Efter mycket fundering så föredrar jag en distro som det finns support för det program jag använder mig av såsom visual studio code m.m.

Program som jag listar
VIsual Code
CrossOver (betal version av Wine)

Det var dessa två jag utgick ifrån nästa var hur enkel få all min hårdvara funkar.

Efter dessa övervägande så valde jag Linix Ubuntu distro som min workstaion OS.

Nästa var det vilket GUI skulle jag välja

* Ubunto Mate
Utecklars av ubunto

* KDE
Liknar windows mest, en av dem stora GUI hantera i Linux värden

* Gnome
MacOS X och kopiera en del design från gnome, en av dem stora GUI hantera i Linux värden

KDE eller Gnome folk innom linux världen bråka vilken av dem är bäst jag säger om du är van med Windows börja med KDE se vad du tycker eller gå direkt till Gnome. Båda har sina för/nackdelar

Jag valde KDE.

Hur gick installationen och resulatet
Det gick bra att installera inga problem alls, all hårdvara funkar bra. Ubuntu använder sig mycket av snap som jag kommer ogilla om många anledningar. Men efter 12 månader eller mer skulle jag göra en distro uppdatering. Det gick åt helvete samma problem som jag har haft men visa servera men uppdatera till ny ubuntu distro release med. Så jag tog byte till debian.

Bytte från Ubuntu till Debian
Det var inte smärtfritt att göra det var problem få in firmware rätt plus har debian fel firmware för amd grafikkort. så det var mycket jobb att få igång debian korrekt som workstation när det väll var färdig efter 3 dagar arbete få in firmware och drivers korrekt så var det inget problem. Kom ihåg kör inte Debian på nyaste hårdvara, då får man detta problem.

Men under tiden så var jag förbannad på KDE-fil hantera på vissa saker så jag började titta runt på ett annat GUI, och jag valde Gnome. Efter bytte till Gnome var jag lite ovanlig att använda men efter någon månad så blev jag kompis med Gnome och har inga planer att byta till någon annan.

Stabil och bra inga problem alls. Men efter 1 år ville jag ha vulkan support vilket Debian inte hade i sin Distro så jag började kolla runt igen. Jag var väldigt osäker med bestämde mig för första gången byta till Fedora

Bytte från Debian till Fedroa
Fedora har minst paket emot Debian och Ubuntu och använder sig av ett annan paket hanterar och format. Det var lätt att installera Fedora och alla drivrutinen kom med förutom min fingerprint läsare på laptopen som jag aldrig använder ändå. Min dockningsstation med Displaylink support finns inte heller med Fedora eller Debian som default som fanns i Ubuntu. Det är inte hela världen jag kan fixa till DisplayLink senare. Jag använder bara enda extra skärm så jag kopplar direkt via hdmi porten.

Efter bytte förutom två drivrutin problem som jag beskrev så har jag inte haft några bekymmer med Fedora.
Jag har massa windows program och spel hur har jag löst detta

Under Linux distro finns det ett sätt köra Windows program genom att installera ett api layer som heter Wine. Wine finns i dag 4st olika stora version.

* Wine
WineHQ.com (orignal)

*CrossOver
Gör av Wine utvecklare som står bakom wine och tar betalt för denna version
innehåller special patchar för att få visa kommersiella program funkar utan problem.

*Proton
Utvecklas av Steam Kopierat Wine open source kod och lagt in sin egen kod ovan på få vissa spel funkar och andra modifiera som wine inte accepterat än eller inte kommer acceptera

*Proton-GE
3D part buggfixar och förändringar som baseras på Proton. Som Proton eller WIne kommer acceptera elller inte

Så enklaset få spel funkar är att installera Steam eller Lutris.
Lutris är ett program som man kan lågga in olika emultatioern/ windws/linux spel och den håller reda på allt.

Så jag har installerat Steam och Lutris det räcker för mig kunnan köra windows program och spel. Mina spel ifrån epic och gog installera jag via Lutris.

Det finns PlayonLiunx som gör nästa samma sak som Lutris men jag upplever den är mer buggit gui. Dem flesta har gått över till Lutris

Efter Lutris kom behöver jag inte CrossOver

Så vad jag borde ha gjort från början
Enkel bytt till Fedora från början som workstation med Gnome.

Som serverar det fortfarande vilket behov man behöver. Jag förde debian på server eftersom den har lång LTS och dem servera jag använder mig av har oftas älder hårdvara

Vad är DisplayLink
Laptop som inte stöder thunderbolt eller alt display mode via usb kan köpa en dockningsstation med ett chip som heter DisplayLink och få stöd för 2 extra skärmar till.
det funkar på alla datorer med installation av drivrutin för Windows/Linux/Andorid/MacOS.

Av MagnusOL

För mig säger denna statisk inget alls.
Det saknar antal kort och vilka modeller som görs rma på.
När jag jobbade början på 2000 en stor levetör av dator kompeneter så var bara visa modeller drabbade extremt hårt av rma oss en tillverkare. Så denna statistk som framför är helt värde lös för kunna göra en objectiv bedöming.

Av MagnusOL
Skrivet av andreas_dock:

Hur är det med dessa GPU’er under Linux ?
Tänker med drivers etc.

Vet ju att Nvidia kan vara ett rent helvete eller en midsommardans… medans AMD för de mesta lirar väl.

Hur är Intel sett till *unix svären ?

Sensate full test för arc för linux

https://www.phoronix.com/review/intel-arc-march23/2

Prestanda ökningar efter test

https://www.phoronix.com/news/Intel-L3-Partial-Write-DG2

https://www.phoronix.com/news/Intel-ANV-More-Gaming-Perf

Nuvarde dev versipn av mesa3d.org har massa nya optermingar, en av dem som jag väntar på är shader compiler för alla driver i messa är nu mycket snabbare. Så jag väntar på höst version av mesa3d

Av MagnusOL
Skrivet av thu:

Jag ser dock att AMD bara listar mikrokod som lösning för EPYC:
https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/am...

Resten hänvisas till AGESA.

See
Nyheten släptes på https://www.phoronix.com/news/Linux-Mitigate-Zenbleed att det är fixat för zen2 och uppåt för linux och ny microcode är släpp i linux firmware git hub
patchad för linux kärna
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linu...

17th = Zen / Zen+ / Zen 2
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linu... <- zenbleed fixed firmware c:a 22 timmar sen

19th = Zen 3 / Zen 3+ / Zen 4
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linu...

Av MagnusOL

Amd släpt firmware upptati g som fixar denna bug för zen 2 och uppåt för linux ialla fall finns i linux firmware för någon dag sedan

Av MagnusOL

T480 klara höger upplösning med två skärma, kolla efter dockimg station med displaylink med 4k stöd, displaylinl dockorna funka med laptop utan thunderbolt eller alt/displayport med två skärma i 4k eller full 1080p det beror vilket displaylink chip dockning stationen har

Av MagnusOL

comhem hade ipv6 på slaget när tele2 köpte upp comhem då tog ipv6 bort

Av MagnusOL

Jag har bytt från debian till fedora , vad jag mins så funkar gårvara decodingen på debian med plex.
Det beror också på vilket grafikkort och codecc vi tala om.

exemple h265 stöds inte av alla grafikkort
m.m.

Av MagnusOL

Chomevook har pratiken mindre it support emot vanlig windows, ovsätt om det är pc eller chromebook så håller dem normal bara 3år på gymanseit eftersom dem flesta elverna pilar bort knappar från tangetbordet tappar dem i golvet sitter på dem, kasta sin väska på golvet med laptopen i, m.m. så livlängden på 3år till 4år på en laptop får man räknar med i gymaset