Inlägg

Inlägg som mar3ld har skrivit i forumet
Av mar3ld

Äntligen! 👍🏻

Jag är en av de som drivit på denna utveckling hos Blocket. Har både legat på dem om detta, och i alla mina annonser sedan flera år tillbaka skrivit att jag bara besvarar och gör affärer med de som identifierat sig med BankID, andra har jag blockat rakt av. Jag har även bara tagit emot betalning genom Swish.

När utvecklingen i landet gått som den gått, syftar på brottslighet, kan vi medvetna medborgare forma de verktyg och tjänster vi använder för att leva drägligt. Några vapen får vi inte bära för att försvara oss och den lagen tycker jag är bra som den är. Men vi kan inspirera till och sträva efter att våra leverantörer och kommunala inrättningar ska bli långt mycket säkrare än de varit och en en del fortfarande är. På så vis kan vi tillsammans göra det sjukt mycket svårare att vara brottsling här.

Skrivet av Doskii:

Stoppar kanske inte all bedrägeri men kommer leda till att Blocket kan banna folk mycket effektivare. Man kommer inte längre kunna skapa extra konto hur som helst.

Yep!

Skrivet av wargreymon:

Tyvärr stoppar det ju inte folk från att luras etc en första vända, men det gör det betydligt svårare för en person att skapa nytt konto och fortsätta luras.

Yep!

Bl a det, men det finns mer under huven. Features som GPS-spårning av de inblandade, med mera.

Av mar3ld
Skrivet av flukke:

Ja eller för att single-thread tester helt enkelt inte är relevant på denna processortypen?

För mig är det tvärt om. Eller hur menar du?

Single core-prestandan i och med lanseringen av Apples Mx-CPUer, och den extremt mycket snabbare iGPUn (jfm det Intel och AMD erbjudit under alla år i sina mobila CPUer) har påverkat hur jag arbetar, lever mitt liv och även möblerar hemma.

Jag gläds åt att även Windows-användare äntligen ska kunna få denna prestandaökning. Inte minst för min egen skull då även jag använder Windows utöver Mac och Linux, men också för alla andra människor här på jorden som väldigt många förmodligen inte vet om hur illa de har det med sina Windows-laptops.

Av mar3ld

Ha ha, vad roligt med fast forward 😄

Hur som helst ...
Jag kör inte med reklamblockerare på sajter jag faktiskt använder, som bl a YouTube.

Blockern är påslagen som default men så fort jag börjar använda tjänsten / sajten så stänger jag av den för just den sajten. Jag tycker det är fult, riktigt fult, att använda en tjänst, som t ex YouTube, men inte att betala (med sin tid / titta på reklamen) för den.

Seriöst: Är det någon som blockerar reklamen på SweClockers? 😳

Av mar3ld

Nån som kan tipsa om hur man kan kolla upp sitt ICQ-nummer?

Av mar3ld
Skrivet av Persikan:

Har fortfarande Intellivision konsolen kvar. Kommer ihåg att farsan beställde nya handkontrollers till den. Men så fick vi ett Nintendo i julklapp samtidigt -87. Då hamnade Intellivision i byrålådan.

Undrar vad det var för ljudkrets i Intellivision, väldigt säreget ljud iirc.

Svar: AY-3-8914

Ljudkretsen utvecklades av General Instrument, användes främst i spelkonsoler och några få datorer. Tre ljudkanaler, ton- och brusgenerering + individuell volymkontroll.

Jämfört med andra ljudchip från samma era, som SID-chippet i Commodore 64, var det här enklare och billigare. SID-chippet erbjöd mer komplex ljudsyntes och bättre ljudkvalitet. AY-3-8914 vart ändå populärt pga sin kostnadseffektivitet och tillräckliga ljudkvalitet.

Fasen vd ballt att du har en kvar. 😃 Hade aldrig någon sådan men en polare som bodde i Stockholms skärgård hade. Jag hade en favorit, det var ett bilspel där man såg uppifrån. Oh vad ballt det var tyckte jag.

Av mar3ld

Jag vill ha separata sladdar för sånt som ska leverera en mängd effekt. Vill inte ha hög effekt genom kretskort som mestadels lever på lägre effekter.

Av mar3ld

Vi köpte ny TV för två veckor sedan, en TCL C845. Kommer från en 10 år gammal Sony-TV. Det första vi stängde av eller justerade här hemma var:

  • Allt med det inbyggda Google stängde vi av. Vi använder inte appar i TVn utan bara externa enheter.

  • Ljusstyrkan: Brightness drog vi ner till 10 av 100. Contrast drogs ner till 50 av 100.

  • HDR stängde vi av. Det är inte alls en trevlig upplevelse. Dolby Vision var det sämsta läget i vår TV. När vi kör alla ingångar med SDR så får vi en behaglig upplevelse i snitt mellan alla enheter.

  • Sharpness stängde vi av.

  • Clear Motion, frame interpolation stängde vi av. Det mesta ser fejk ut, lite som ett datorspel eller ML-video.

  • Dynamic contrast stängde vi av. Pumpar och har sig, mycket störande.

  • Automatisk zone-dimming stängde vi av. Det blir fula rutor i skärmen runt ljusa objekt.

  • Automatisk svartnivå stängde vi av. Vi ogillar när bilden ändrar sig konstant beroende på scen.

  • Dynamiska färger och även annat stängde vi av.

  • Ljud: Automatik och specialicerad EQ stängde vi av.

  • Automatisk justering av TVns ljusstyrka efter hur ljust det är i rummet stängdes av. Detta fungerar dåligt för oss.

Listan är längre än så. Men jag slutar här då jag tror intresset är väldigt begränsat med hur just vi ställer in vår bild. 😄

Av mar3ld
Skrivet av Lussarn:

Jag körde ett överklockat 4090 i en dator full med 8 hårdiskar och en massa NVME på 850W, 13700K. Det låter ju rätt rimligt att ett 4070 super skall funka finfint med ett 650W. Det drar lite över 200W vilket ger dig 400W över till resten, vilket är med råge tillräckligt.

Skrivet av FLAXMANNEN:

Jag kör ett 4070 Ti Super på 600W utan några problem.

Tack återigen för er input.
Blev ett 4070 Ti Super. Fungerar bra hittills med 13600K och upplåst strömbudget samt 650W PSU.

Av mar3ld
Skrivet av Lussarn:

Jag körde ett överklockat 4090 i en dator full med 8 hårdiskar och en massa NVME på 850W, 13700K. Det låter ju rätt rimligt att ett 4070 super skall funka finfint med ett 650W. Det drar lite över 200W vilket ger dig 400W över till resten, vilket är med råge tillräckligt.

Schyst burk 😄👍🏻

Skrivet av FLAXMANNEN:

Jag kör ett 4070 Ti Super på 600W utan några problem.

Okej, coolt. Vad kör du med för CPU?

Av mar3ld

Fråga: Hur kraftig Geforce 40xx kan jag välja med en äldre 650W PSU?

Anledningen till att jag frågar är för att Seasonic själva menar att jag behöver 850W för att matcha även det allra minsta från Nvidia, 4050. Stämmer det verkligen? (Syftar på deras Wattage Calculator.)

Bakgrund:
Jag är på jakt efter en ny GPU. Min nätdel är en Seasonic Prime 650 Platinum och den saknar 12VHPWR-kontakt. Därför har jag bara tittat på AMD-kort.

Genom videon lärde jag mig att jag kan köpa en dedicerad 12VHPWR-kabel och därmed göra mig kompatibel även med Nvidias 40-serie, inte bara AMD. (Vet att jag får med adapter med 40-serien men jag har dålig erfarenhet av adaptrar och vill absolut bara köra / bygga dator utan sådana.)

Kör i övrigt med i5-13600K, 32MB DDR4, 2xSSD.

Av mar3ld
Skrivet av GuessWho:

Kom att tänka på denna.

https://www.youtube.com/watch?v=eKm5-jUTRMM

Less is more, unless it's the price, then more please.

Anledningen att de till stor del kommer undan med det är väl p.g.a. virtuellt minne i kombination med SSD.
Men SSD är fortfarande långsammare än RAM och det ökar antal skrivningar till SSD vilket potentiellt kan minska livslängden på SSD.
Vilket hade väl varit ett mindre problem om det hade varit lätt att byta SSD.

Hade varit intressant om det hade varit möjligt att köra en modern Mac från HDD (hårddisk) istället för SSD.
Jämföra Mac med 8GB RAM + HDD mot en Mac med 32GB eller mer i RAM och HDD.
Det går ju att köra virtuellt minne på HDD också, men är betydligt långsammare.

Kör macOS på snurrdisk ibland och det är trögt, precis som Windows och Linux är. Ingen rolig upplevelse.
Blev ingen video. YouTube ville visa tre reklamfilmer före content och då stänger jag ner. Två är okej.

Skrivet av ROGBear:

De Macar jag kört genom åren, inklusive de senaste modellerna drar motsvarande mängd RAM som andra plattformar med samma programvaror och last. Annars är ju Apple själva det överlägset bästa argumentet - 32 GB i Mac Studio beror inte på generositet eller "ja, det blir ju lättare att sälja med större siffror!" utan på att maskinen ifråga är riktad till grafiskt arbete och multimediaproduktion där mer minne är nödvändigt. Man kommer inte långt med 8 GB RAM när man börjar köra VMWare eller Parallels, Photoshop, Premiere och annat.

Intressant nog tog den här minnesmyten fart när Apple började löda fast RAM då den inte förekom när Macen hade flexibel hårdvara. Då var det tvärtom standard att uppgradera RAM för att bättra på prestandan.

Att hävda att virtuellt minne via en SSD är en "acceptabel ersättare till RAM" låter konsumeristiskt med tanke på hur mycket det sliter på disken.

Som sagt, stackars dem som går på myten.

Skrivet av Yoshman:

Som @ROGBear skrev det

"Macar är så minneseffektiva, 8 GB RAM motsvarar 16-32 GB RAM hos en PC!"

så är det det en myt, om nu någon någonsin sagt detta (jag har då aldrig hört någon påstå att det mer än fördubblar effektiv RAM-användning).

Det som ändå stämmer är att MacOS faktiskt har en fungerande komprimering av RAM. Win10 har också komprimering av RAM, men inte ens Microsoft verkar påstå att det fungerar väl, ska vara förbättrat i Win11.

Vad minneskomprimeringen realistiskt kan åstadkomma beror kraftigt på typ av last. För bildhandling, om det är det enda som äter all RAM så hjälper det inte alls då RAM i praktiken består av data som används aktivt hela tiden och lär vara rätt hopplöst att komprimera.

I ett mer typiskt användarscenario med ett par öppna program så kommer man inte heller göra så att 8 GB motsvarar 16 GB, och definitivt inte 32 GB. Mer realistiskt är att man får kanske 20-50 % högre effektiv användning.

Det senare kan jag själv skriva under på. Har två bärbara med 32 GB RAM, en med Windows 10 och en med MacOS. När båda kör samma last, programutveckling med IntelliJ, docker-desktop, databaser, etc så får Win10 datorn ibland grava problem med RAM (i bästa fall bara långsam, i värsta fall kraschar saker) och trots det används minneskomprimering knappt alls i Win10. MacOS datorn får en viss prestandaförsämring när dem måste börja förlita sig på RAM-komprimering, men det är en relativt liten skillnad (och MacOS använder RAM-komprimering rätt aggressivt i det läget).

Så handlar inte om att MacOS-program skulle vara mer minneseffektiva, är ju rätt mycket samma kod som körs oavsett här + att so m körs i Docker är ju Linux-program i båda fallen. Handlar om att MacOS har en fungerande implementation av minneskomprimering, något Windows 10 i praktiken saknar (men ska som sagt vara bättre i Win11, har inte testat det).

Intressant det om minneskomprimering. Så här ser det ut hos mig just nu:

Jag upplever att 16GB är för lite för det jag gör med datorn .. men jag fick den gnm arbetsgivaren. Jag har inga egna burkar (med Desktop) med mindre än 32GB idag däremot, varken Mac, Win eller Lin.

Skrivet av sweisdapro:

Det där är dock också en grav överdrift, risken att få någon typ av ESD-skada är otroligt liten, absolut att det är billigt i sammanhanget när det gäller en företags-server, men jag vågar nästan sätta pengar på att av andelen som hanterar sin dator utan ESD-armband så är det under 1 promille som får ens "blåskärmar eller annan instabilitet"

Risken är inte liten, den är snarare stor. Marginalen för när du börjar drabbas av ESD-skador har ökat däremot — med förbehåll för vilken slags uppgift komponenten ifråga har.

Ett tips är att du tränar din hjärna i att du inte kan se alla problem som finns, men de kan ändå existera.

Av mar3ld
Skrivet av ROGBear:

"Macar är så minneseffektiva, 8 GB RAM motsvarar 16-32 GB RAM hos en PC!"

Den myten dyker upp allt som oftast, framförallt avseende M-serien.

Jag är Mac-användare och instämmer. Det är sån bullshit att Mac klarar sig med mindre än t ex Windows vid samma arbetsuppgift. Tycker synd om de som låter sig luras då det inte går att uppgradera RAM i Mac-datorerna.

Skrivet av Trihxeem:

Jag menar att det räcker med att bara inte vara oförsiktig så klarar man sig. Gå all in med armband och dyl är overkill. Som sagt: målas upp som en mycket större risk än det faktiskt är.

Hantera din speldator hur du vill, kunde inte bry mig mindre om du fick blåskärmar eller annan instabilitet. Hantera en företagsserver med data värt 20 miljoner utan ESD-band bl a och du får räkna med att bli kortvarig i branschen däremot.

Skrivet av hasseb64:

Myt: är att använda en online lösenordshanterare istället för en lapp på bordet eller i skrivbordslådan

Lösenordshanterare är bra för oss som hanterar många, naturligtvis starka och unika, lösenord. Förstår inte vad du vill säga.

Av mar3ld

En mörk dag för mig som Apple-användare.

Skrivet av Molotov:

Ja då har du missat mycket. Applefanboys har en tendens att försvara allt Apple står för. Dom VILL bli styrda av Apple.

Jag gillar att välja tillverkare och leverantörer som sållar och väljer ut det bästa för mig. Ser det inte som en begränsning utan som en service. Jag har valt Apple som leverantör för mobiler bl a, de har liknande smak som jag, de tänker på detaljer som jag uppskattar.

Apple är för mig att spara tid på sånt som jag inte gärna lägger tid på, om jag slipper. Är oerhört glad att Apple finns. Deras produkter och ekosystem passar mig som handen i handsken och jag ser produkterna som riktigt prisvärda. Jag sparar verkligen tid med Apple, som jag kan spendera med vänner och familj istället.

Jag är vuxen och tjänar pengar. Har full förståelse för att en som inte gör det är besviken på sin situation då 0kr inkomst inte köper många Apple-produkter. Jag kan ha någon över till dig däremot om du vill ha och testa. Jag brukar ge bort mina gamla istf att försöka få så mycket för dem. Senast i lördags gav jag bort en iPhone XR med 98% batterihälsa och 128GB. Kommer få tillbaka den om c a några veckor. Om du är seriöst intresserad av att testa Apple så hojta till. Har en iPhone 8 annars.

Av mar3ld
Skrivet av Gurrrra:

En bildskärms huvudfunktion är att visa bild, inte att vara en USB-kontakt. Skärmen har ju högst antagligen en DP eller HDMI-ingång också som lär funka fint o därmed kommer vara en bra skärm för någon annan.

Du har faktiskt fel, ur vår synvinkel. Vi har köpt skärmarna för att de ska visa bild (duh) men också för att de kan ladda mobiler och möjliggöra inkoppling av donglar samt USB-mottagare — direkt i skärmen, med den inbyggda USB-hubben.

Vi har gått över till laptops med USB-C och bytt ut skärmarna till sådana som ska hålla våra laptops vid liv med EN enda kabel. Det var vad som utlovades från både leverantör .. och från standarden USB-C.

Det fanns INGA på jobbet som var sugna på att sätta sig vid de strulande skärmarna där det krävdes att användarna gick och hämtade laddare för ström, då HDMI inte ger laddning, + USBA till USBB-kabel, för att få kontakt med donglar och mottagare som sitter i skärmarna USB-hubbar ... och sen städa efter sig då vi har Clean Desk-policy på vårt fria arbetsplatser-kontor.

Av mar3ld
Skrivet av Cizz137:

Tänk den värld där lightning hade blivit standard.
Vilken lycka! En vecka efter att iPhone 15 landat hemma hade jag god lust att byta tillbaka till 14.

Känns tungt att inte ha någon större lust att byta till nästa generation, men hoppas Apple tar sig runt kravet på något vis.

C är ett ömtåligt och oanvändarvänligt sattyg utan dess like.

Håller med. Gör allt för att kunna leva länge med iPhones fram t o m 14 för att fortsätta kunna använda Lightning och minimera avtrycket.

Skrivet av Sarato:

Usch. Lightning är en urusel standard för dockning och donglar. I USB C fungerar det bara medan på Lightning behöver man köpa Apples egna adapter samt att man behöver koppla in extra ström för att då ut bilden.
På USB C räcker det med USB C till HDMI så är det klart och kostar mycket mindre än Apples alternativ.

Min teori är att folk bara är sjukt dåliga på att ta hand om sina saker.

Jag är inte dålig på att ta hand om mina saker. Jag föredrar ändå Lightning framför USB-C till min mobil. Har alltid varit bra hållbarhet med Lightning i hushållsmiljö samt bil, baserat på mina egna erfarenheter. Får för mycket kontaktglapp samt handskakningsproblem med USB-C.

Av mar3ld
Skrivet av Gurrrra:

Det är fortfarande idioti, företagsekonomiidioti. Man slänger inte prylar vars huvudfunktion fungerar klockrent. Dessutom vet jag att företag inte alltför sällan slänger helt o hållet fungerande prylar också. Det borde verkligen vara straffbart för företag att hålla på så, även om det kanske råkar vara så att det kostar mer för företagen att kränga det vidare. Ett mellanting vore väl att istället för att slängas så doneras det till nåt ställe som kan ge bort eller sälja vidare det billigt. För det ÄR idioti att slänga fungerande prylar oavsett argument.

Gurrrra! Jag har ett tips: Starta en firma som gör det enklare / billigare för företag att ge bort det de vill bli av med istället för att slänga det själva. Glöm inte att företagets data måste stanna inom väggarna. Din konkurrens är besväret för personalen att slå hammaren i skräpet och gå till soprummet med det på plan -1.

Men! Det GÅR säkert att göra det. Vi har t ex en firma som kommer och hämtar hushållsskräp hos oss. Smidigt, vi är beredda att betala för det. De vägrar att ta elektronik däremot, inkl "fullt fungerande"* bildskärmar.

* Vad menar du? "prylar vars huvudfunktion fungerar klockrent" Varför skulle vi slänga nyinköpta, fullt fungerande? Tror du vi är dumma i huvudet eller? Sakerna fungerar inte som utlovat och efter våra behov skrev jag.

Av mar3ld

När jag vet på ett ungefär vad jag får kan jag lägga 700-800kr.
När jag chansar så brukar det bli som mest 250kr (oftast genom reor).

Av mar3ld
Skrivet av joakim99:

Jag kan hålla med om att det låter onekligen lite extra besvärligt. För egen del har jag haft telefonen på ljudlöst senaste 15 åren. Jag trodde inte att ringsignaler var något som folk lade tid på.

I princip samma här. 😄👍🏻 Jag har valt en signal som jag kan höra på mkt tyst nivå när jag vill ha ljudet på.

Skrivet av tonii:

Apple vet vad EU vill men eftersom EU inte har specificerat precis exakt hur Apple ska lösa det så gör Apple vad Apple gör bäst: beter sig som litet barn på tvären och rättar sig endast så pass mycket att man faktiskt inte tydligt bryter mot dom regleringar som EU sätter upp samtidigt som man räcker ut tungan och gör barnsliga ljud mot EU.

Apple gör mycket bra, en del mindre bra, men en av deras absolut sämsta sidor är att dom är så fruktansvärt småaktiga när dom inte får som dom vill. Förhoppningsvis agerar EU snabbt och ger dom en gammeldags rapp över fingrarna med lagens långa pekpinne.

Håller med dig. Apple kan verkligen sätta sig på tvären / vara småaktiga.

Det jag hoppas på istället är att "EU" sätter sig ner tillsammans med Apple, och bjuder in andra företag som också närmar sig att "köra över" folk, och diskuterar hur framtiden kan formas så att den blir bra för så många som möjligt. Jag tycker inte att det är en bra idé att hålla på att stämma hit och dit istället för att anpassa lagar så att de blir lättare att följa och tolka.

Vinner konsumenter verkligen på dessa stämningar, eller är det mest ett modernt gladiatorspel? Hur gick det efter stämningen av Microsoft? Blev det någon skillnad i egentligen? Blev t ex Linux nästa Desktop-OS som det pratades mycket om att Microsoft stod i vägen för?

Av mar3ld
Skrivet av Klockan:

Företag som kräver iphone som telefon byter inte en telefon, det är alldeles för dyrt.

Du låter lite hjärttvättad. Bara för att apple inte tvingar dig att köpa bara deras tjänster och tillbehör så behäver du inte sluta. Du har väl ett eget val? Jag är fullständigt övertygad att nästan alla kommer välja Apples grejor även om de inte betedde så illa som de gör för att kväva konkurrensen. Skillnaden som blir om apple tvingas öppna upp är att den dagen då de inte sköter sig så finns valet att gå till en konkurrent, vilket är otroligt viktigt för en sund marknad.

Vi verkar ha olika erfarenheter. På vårt företag kör man med iPhone som standard, om man inte vill ha Android (men det är det nästan INGA som föredrar). Hos oss uppgraderas det mobiler hela tiden när de gamla blivit för gamla.

Ber du inte om ursäkt för att du påstår att jag är hjärntvättad så slutar jag prata med dig nu.

Skrivet av Kasken:

Jag har en väldigt skild syn på vad dagens "mobiler" är än dig, det ser jag tydligt.

En smartphone är inget annat än en portabel fickdator, som man även kan ringa med.
Tänk på hur de marknadsförs och vart utvecklingen har sina tyngdpunkter, är det på bättre samtalskvalité? Eller nått annat som har med just samtal att göra?
Föreställ dig den genomsnittliga användaren, hur stor del av tiden tror du h*n använder enheten för samtal?

Jag gillar dock din tanke på att den är en konsumentprodukt som bara antas "fungera o fungera", backar vi bandet till eran innan smartphonen så fungerade välden faktiskt så.

Ingen önskar en återgång till att mobiltelefonen faktiskt primärt är en just en telefon, med lite extra funktioner, mer än jag.

Men när världen nu spårat ur fullständigt och man mer eller mindre är beroende av en egen fickdator för att vara kunna vara en del av samhället och nyttja samhällsfunktioner så önskar jag inget hellre än att jag kunde köpa, bygga och använda denna fickdator på exact samma sätt som min stationära.
Jag vill kunna köpa den i komponenter och därmed själv välja vilka egenskaper jag vill prioritera och vilka kompromisser jag är villig att göra.
Jag vill kunna lägga in och köra precis vilket operativsystem jag önskar, och sen fylla på med mjukvara efter eget behov, vart/hur jag får tag i denna mjukvara är min sak, det skall inte spela nån roll.

Jag vet faktiskt inte hur genomsnittet använder sin mobil. Jag pratar mest med den, skickar meddelanden (likt SMS), kör med flerfaktorsauth, lyssnar på podcasts och låter lite YouTube streama i bakgrunden.

Samtalskvalitén är mycket viktig för mig och jag kör mestadels INTE med 4G-mobilsamtal, om du förstår vad jag menar.

Jag är precis tvärt om när det gäller just mobilen. Är oerhört tacksam för att just Apple designat en mobil och säljer den så att jag kan köpa. Vill inte ändra mycket alls med den. Jag hade inte stått ut med någon Android om det var det enda som fanns idag. Det kanske är lite överdrivet för jag känner inte till alla Androider. Men till saken hör att jag är mycket intresserad av kvalité och det är oerhört få företag som lägger ner så mycket krut på just såna detaljer som jag uppskattar. Apple är ett av dessa företag.

Då jag hjälper många med sina mobiler är jag oerhört tacksam för att plattformen är så strömlinjeformad som den är. Kan inte ens föreställa mig hur det hade varit att supporta en flotta av Android-mobiler — och få dem att integrera sömlöst med folks datorer, kalibrerade kameror, bild- och ljud-enheter, kontorsprogram och molnlösningar .. huga! Det blir snabbt en soppa med valmöjligheter på fel plats.

Skrivet av Sysop:

Håller helt och hållet med, privat så är mobilen min primära datorenhet.

Häftigt. Mobilen är ytterst sekundär för mig både privat som i arbetet. Men den är viktig ändå. Använder den, utöver att prata med, t ex till auth och sånt som komplement till mina datorer.

Skrivet av scienta:

Ordspråket? Typ "man märker inte fruntimret förr än hästen har druckit upp bäcken"?

Antar att du vill ha konkreta argument, och det har jag. Så håll i dig!

  1. du inte kan ha en 3e parts app för väckarklocka som ringer när telefonen är i tyst läge. Det kan endast den inbyggda appen göra.

  2. den inbyggda väckarklockan kan inte anpassas ordentligt, t.ex. snooze-tid.

  3. det går inte att ange andra ringsignaler än de inbyggda utan köpa dessa via itunes.

  4. det går endast att installera egna root ca till safari (och även det verkar funka sådär).

  5. firefox tillåts inte använda tillägg (t.ex. adblock).

  6. utbudet på appar motsvarande de som finns i Android är betydligt sämre.

  7. apple tillåter inte vissa appar alls, t.ex. för wifi skanning.

  8. flertalet appar känns buggiga på ett sätt jag inte upplevt i Android (Blocket, Tradera m.fl). Kan ligga på apputvecklarna, men det påverkar upplevelsen.

Har säkert glömt nåt.

Det är som att du inte äger telefonen du köpt i vissa fall.

Är inte riktigt med på vad du menar, vill du förklara närmare?

Om du har de behov du har, utryckt i din punktlista ovan, så kan det vara bättre för dig att välja en alternativ plattform. Ingen tvingar dig väl att använda iPhone som väckarklocka t ex? Och inte gör det väl så värst ont med de medföljande ringsignalerna att du inte kan stå ut med dem under arbetstid? (Det går att byta ringsignal till nedladdade ljudfiler .. men varför utsätta din arbetsgivare för att lägga ner tid på att "modda" ett arbetsredskap så pass när det mest troligen är inköpt för att bara fungera och fungera ...?)

Du applicerar dina specifika behov på en enhet som från tillverkaren inte alls är tänkt att fungera på det sättet. Därför tycker jag ärligt att du ska välja en annan produkt och plattform. Glöm iPhone och Apple. Jag tror du kommer att må så mycket bättre.

Av mar3ld
Skrivet av Gurrrra:

Slänger hela skärmar för att USB-C-porten inte funkar som den ska? Vad är det för idioti?

Det är inte idioti, det är företagsekonomi. Vi har gått från ett större kontor till ett mindre. Passade då på att gå från att ha dockor på skrivbordet med DisplayPort till gamla skärmar till nya skärmar med USB-C inbyggt i skärmen för bildsignal, inbyggd USB-hubb i skärmen samt laddning av laptops.

Skärmarna har helt enkelt inte fungerat som utlovat. Dessutom har leverantör inte kunnat hjälpa oss. Vi har då redan lagt ner för mycket tid på skiten och då har vi köpt in annat som fungerat. Problemen är däremot inte helt borta. USB-C är en ung teknik som behöver mer mognad — upplever vi.

Skrivet av pv2b:

Tyvärr ofta vanligt förekommande i företagsvärlden.

Den som köper in hårdvara på bolaget kan dra av skatt och moms på detta, så i praktiken kostar hårdvara ungefär hälften så mycket för företag som arbetet man lägger ner på att fixa det.

På samma sätt så är en privatpersons arbete värt ungefär hälften så mycket som pengar p.g.a. de skatter man betalar på sitt arbete.

Resultatet är att för ett företag så är det ofta lönsammare att kasta ut grejer som inte funkar än att lägga en massa tid på att fixa grejerna, för det är dyrt att betala någon för att mecka med dem. Därför gör företag ofta saker som förefaller idiotiska utifrån en privatpersons perspektiv.

Yep! 👍🏻