Inlägg

Inlägg som Garpen0 har skrivit i forumet
Av Garpen0
Skrivet av Chippen2188:

Det kommer uu snart också börja trilla ut en hel del Skoda Enyaq och ID.4 vars privatleasing går ut, kan vara värt att ha i tanken

Det borde komma in en hel del som måste säljas men först under q3-q4 2024 eftersom leveranser av de första Id4 och enyaq var just då 2021. Räknar med en prisexplosion slutet av nästa år och sedan kommer det bara att fortsätta nedåt.

Var också försiktig nu med att köpa äldre Enyaq och Id4 Gtx för +500k. De kommer antagligen att rasa snabbt, särskilt när 24a-modellen är så mycket bättre.

Av Garpen0
Skrivet av Iskra:

Strejken i Sverige är bara en föraning om vad som komma skall i Tyskland: DI: Tesla-anställda i Tyskland flockas till facket.

"om de anställda kräver det" Ig metall verkar köra en slags tysk modell där de vill ha en majoritet av arbetstagare innan de startar igång en strejk. I Sverige räcker 10%

Jag tror den här strejken har nog aldrig delat tyckare så mycket den gör nu. Känts som att sympati för tidigare strejker har varit betydligt större än nuvarande.
Jag tycker fortfarande att IF metall har gjort bort sig och tagit vatten över huvudet. Men vi får se vem som går vinnande ut. Tesla verkar klara sig ganska bra hittills.. Slog i november rekord med flest levererade bilar.

Av Garpen0
Skrivet av Mithras:

Men herregud; att sätta in sin egen tolkning att 90% stannar kvar på företaget = 90% tycker att kollektivavtal är onödigt är nog det dummaste jävla hoppet i logik jag sett på denna sida på flera år. Samtliga som strejkar är fortfarande "kvar på sin tjänst". Hur tänker du där egentligen?

Det var inget personangrepp; Med tanke på att Tesla faktiskt håller på med strejkbryteri och har blivit dömda för att försöka union busta finns det absolut inget som säger att de inte betalar folk för att sprida falska budskap, som ditt ovan. Vilket skulle vara en väldigt bra förklaring på hur någon kan säga att "90% stannar kvar, alltså vill 90% inte ha kollektivavtal" mitt i en brinnande strejk där väldigt många mer än 10% har anslutit sig till strejken.

Ska en majoritet av arbetstagare på ett och samma företag få bestämma om ett kollektivavtal ska införas? Ja eller nej. Om nej, motivera utan att skriva om "svenska modellen".

Av Garpen0
Skrivet av Mithras:

Öh? Var läser du att 90% inte vill vara med i facket?

Det står att 90% har valt att stanna kvar på sina tjänster. Har alltså inget att göra med att 90% inte vill vara med i facket.

Snacka om att försöka förvränga verkligheten. Från att 90% inte har sagt upp sig (enligt Tesla), till "90% vill inte gå med i facket".

Är du någon troll betald av Tesla för att sprida misinformation?

90% stannar kvar på sina tjänster = tycker att kollektivavtal är onödigt och vill inte strejka.
Lägg ner personangreppen, blir bara löjligt.

Av Garpen0
Skrivet av Sarato:

Var har ärligt talat den siffran kommit ifrån? Tror inte att det enbart är 10 procent som vill ha.

Sedan saknar arbetarna dessa villkor då de inte har kollektivavtal:
Bolaget hävdar ju att de har minst lika schyssta villkor utan att behöva teckna avtal?
Det stämmer inte. Deras försäkringsskydd är inte lika bra som det som står i kollektivavtalet, de betalar inte heller in lika mycket till pensionen och deras löner ligger under genomsnittet för vad vi har i branschen.

De anställda på bolaget saknar:

• Ett komplett paket med försäkringar hos Fora

• Det omfattande omställningsstöd som finns i huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter

• Lönerna ligger lägre än genomsnittet i Motorbranschavtalet

• Utan kollektivavtal garanteras inte årliga löneökningar

• De har inte möjlighet till deltidspension

• De har inte heller arbetstidsförkortning

Källa:
https://www.ifmetall.se/aktuellt/tesla/darfor-tvingas-if-meta...

Det finns även de som jobbar som inifrån kan berätta hur eländigt arbetet är:
https://arbetet.se/2023/10/31/john-strejkar-pa-tesla-de-begar...

Jag hoppar tar tummen ur och faktiskt anpassar sig efter Sveriges arbetsrätt och värderingar. Annars kan de kort och gott dra sig ur Sverige.

Inte kommer den från If Metall själva för de vägrar ge ut några siffror. Tesla ger gärna ge ut siffror.

Jag vill vara tydlig med att jag är för kollektivavtal, är själv med i facket, men enbart om en majoritet av arbetetstagarna vill ha ett kollektivavtal. Här är inte fallet och därför luktar denna strejk riktigt rutten och sunkigt.
Tesla får fortsätta att ta in utländskt folk/svenska arbetare utan kollektivavtal så kan facken dra åt skogen.

Av Garpen0

Demokrati är fint men hur väl rimmar demokrati när 10% av Teslas arbetstagare vill gå med i facket men resterande 90% vill inte?
https://carup.se/teslas-brev-till-agarna-90-har-valt-att-jobb...

Låt majoriteten bestämma och vill majoriteten inte ha ett kollektivavtal, låt så vara. If metall och övriga sympatistrejker är sjukt pinsamma.

Av Garpen0
Skrivet av Lidodido:

Skulle dom inte vara mer nöjda om bilen kostade 690k ny istället för 575k? Då skulle ju andrahandsvärdet vara betydligt högre.

Det behöver inte betyda ett högre andrahandsvärde. Titta på VW andrahandsvärde på Id4.

Av Garpen0
Skrivet av Lidodido:

Ja det gäller ju att hitta en balans. Ska dock tillägga att huruvida Tesla MY har ett bra andrahandsvärde jämfört med dagens nypris är irrelevant i sammanhanget, då hans poäng är att folk köpte bilen betydligt dyrare bara för att se priset dumpas. Har man betalat 770k för en MY så är man nog inte så nöjd över andrahandsvärdet.

De som är extra nöjda är nog ägare av MY SR från 2022 som låg på 620k inklusive avdrag för miljöbonus på 70k. Deras värde på bilarna idag är runt 550k i högräntetider så ett tapp på 70k på 1-2 år i högräntetider.

Men det är bra att vi har ett företag som kan anpassa sig till högräntetider och korta kostnader. VW får fortsätta jaga billiga kinesiska komponenter till sina bilar i Kina.

Av Garpen0

Kan man ta VW chef seriöst? Id4 har, trots att VW har behållit sina priser, rasat i pris på begagnatmarknaden jämfört med storsäljande Tesla My som har faktiskt ett bra andrahandsvärde jämfört med vad den kostar just nu som nypris.

https://carup.se/vw-chefen-efterfragan-pa-elbilar-ar-svag-i-h...

Citat:

Han dömer ut Teslas strategi att dumpa priserna på sina bilar för att hålla uppe efterfrågan, och förklarar varför Volkswagen valt att ligga kvar med sina priser och istället dra ner på tempot i fabrikerna.
– Det naturliga är att minska kapaciteten när efterfrågan minskar. Att istället fortsätta tillverka fler bilar och minska priset för att hålla uppe efterfrågan få folk att köpa dem, det är katastrof. Det innebär att alla kunder som köpt bilarna förlorar oerhört mycket pengar, det slår även mot företagets marginaler.

Av Garpen0
Skrivet av Lidodido:

750? Får den till 713k med alla tillval, 21", panoramatak, inkl lastnät och bagagerumsmatta, 723k med 5 års garanti. Måste ju vara med vinterdäck då som du har fått din offert.

Men nej, de ger ingen rabatt men sänkte då priserna en hel del när dom gick över till agentmodellen. Vanliga 85x solid edition är rätt prisvärd nu, tror jag skulle komma undan billigare nu genom konfiguratorn än när jag köpte bilen, trots att jag fick 6-7% rabatt. Och då hade jag fått en bättre bil nu.

Yes vinterdäck 19" för 30k ingår i min offert. Håller med att vanliga 85x solid är prisvärd. Sportline är dock riktigt sexig och fin.

Skrivet av Felixark:

För samma pris som den där Enyaq kan du också få full utrustad ID.7a som är ska vara en bättre och mer premium bil en Enyaq på alla sätt. Hur tänkte Skoda med dom där priserna egentligen blir nog inga bilar sålde för deras del.

Priskrig mellan VW och Skoda kanske? Id7 tourer ska säljstarta nästa år. Har en känsla av att det bör finnas en hel del goa kampanjer till våren från både VW och Skoda. Hoppas bara att leveranstid har förbättrats för AWD än tidigare 12 månader.

Av Garpen0

Blir intressant att se hur detta med agentmodellen kommer att lira. Fick en offert i veckan på Enyaq 85x Sportline med Max och annat tillval för 750k. Inte mycket rabatt där. För de pengarna kan jag lika gärna köpa en BMW iX3 eller annat mer premium än Skoda.

Sedan är jag också nyfiken på hur styrd agentmodellen är kring de lulliga tilvalen. Förstår att basbil + större tillval är nu fasta priser och ibland på kampanj. Men serviceavtal, vinterdäck, förlängd garanti osv. Hur blir det med dessa.. Ska ta in lite olika offerter när Skoda har insett att de måste ha kampanj på 85x Sportline med Max för att kunna sälja något.

Av Garpen0
Skrivet av MP-Jan:

BYD Säl, hörni.

Har ögnat igenom produktbladet. Ser mycket bra ut på pappret. Det är mycket bil för pengarna. "Model 3-killer", på riktigt.

Pris: från 559 900kr

Vad tycker ni?

Bara provsuttit i BYD Atto men satt riktigt bra i den bilen jämfört med trånga MG. Byd Seal kan bli något.

Av Garpen0

Tycker att Nios bilar verkar schyssta och verkar hålla hög kvalité men faktum är att deras priser är högre än Tesla och europeiska märken. Kinesiska märken är instant kill I Europa utan att kinesiska staten subventionerar. Och varför inte? Jag väljer den bil som jag känner håller hög kvalité, passar mig och är prisvärd.

Av Garpen0
Skrivet av Purgatory:

https://alltomelbil.se/overkansliga-bilar-utgor-en-sakerhetsr...

Hoppas verkligen att det hittas en bra balans här 🙏 Om Euro NCAP skulle dra av stjärnor för invasiva säkerhetssystem lär det ske förändring snabbt.

Detta hade varit det första jag hade stängt av med någon form av jailbreak. Om det hade varit möjligt. Låter helt sjukt att bilen ska pipa för att jag kör fortfare än hastighetsgränsen. Tänk om bilen inte kan registera korrekt hastighetsgräns då? Ska den då pipa för att jag kör lagligt. Nä lägg ner detta.

Av Garpen0
Skrivet av LeonHart:

Det här stämmer inte. Min nya Id 4 2024 står i exporthamnen nu. Den har däremot inga nya motorer eller infotainmentsystem vilket jag antar är det de syftar på när de säger 2024.

Det är dock konstigt att göra förändringar mitt i modellåret men det är väl för att man inte vill vänta till 2025

Jag blir inte klok på VW... Nåväl, hoppas du blir nöjd med din!

Av Garpen0

Verkar dröja bra länge med Id4 2024. Enligt VW säljare är det fokus på id7 i fabrikerna, sälja ut lagerbilarna på Id4 2023 och början av 2024 starta igång tillverkning av Id4 2024 med leverans mars 2024.

Av Garpen0
Skrivet av Lidodido:

Renaulten såg inte så dum ut, känns bra att fler normala bilar börjar dyka upp.

Hela 540 L bagageutrymme med. Äntligen en konkurrent till Enyaq.
2024 blir ett spännande år!

Av Garpen0

Man anar lite avundsjuka hos VW vd med detta uttalande men också ett bevis på att man hellre får sin försäljning att rasa och säga upp anställda än att sänka sina priser? Tycker det är lite märkligt. Följer begagnatmarknaden och det är lika stendött där på den fronten. Inte ens begagnade Id4 från 2021 med max tillval för 450 000 kr säljer. Enligt mig är den värderad till 400k och då skulle jag kunna tänka mig slå till.
Bilhandlare är lika envisa som vanligt och de ligger samtliga på samma prispunkt. Helt otroligt.

Annars så lockar Juniper av Model Y, när den nu väl kommer. Ser Model Y som en mer komplett elbil än Id4, särskilt med den uppgradering som Model 3 fick nyligen.

Citat:

Något som imponerar den tyska vd:n desto mindre är emellertid Teslas priskrig.

”Tesla hjälper ingen genom att höja och sänka priser”, anser Schäfer.

Det drabbar inte bara slutkonsumenten som påverkas av kraftig värdeminskning, det gör det även svettigt för branschen i det stora hela.

“Måste levla upp”
Om Tesla ska fortsätta sin resa mot att bli en tvättäkta volymtillverkare ”måste de levla upp” tycker Schäfer.

https://www.dagensps.se/motor/volkswagen-tesla-hjalper-ingen/

Av Garpen0
Skrivet av cracko:

Lobbyverksamhet från biltillverkare i Europa som vill behålla sina feta marginaler och inte tvingas gå ner i pris av kinesiska konkurrenter.

Id4 Sverige 600000, kina 200000..

Européer får betala för VWs rea borta i Kina när bilarna reas ut för 200 000 kr. Vidrigt.

Av Garpen0
Skrivet av MP-Jan:

Vilket kliv upp i interiördesign!

<Uppladdad bildlänk>

https://www.tesla.com/sv_se/model3

Kul att alla punkter jag kritiserade är förbättrade. Diggar de nya bakljusen som äntligen ser moderna ut.
Blir att vänta tills MY uppdateras och sedan klicka hem. Där jag bor utanför Göteborg älskar vi rondeller, så jag kommer att sakna min blinkersspak.