Inlägg

Inlägg som Toombass har skrivit i forumet
Av Toombass

hagbarddenstore: Det är klart att frågorna är väldigt viktiga, men dom vet jag hur jag ska utforma för att få dem så optimerade som möjligt. Det var därför jag inte frågade hur jag skulle skriva frågorna utan hur jag skulle designa tabellerna.

Skillnaderna i databasdesignen må vara små, men har man väldigt mycket data i dem så kan det bli en märkbar skillnad.

Av Toombass

hagbarddenstore: Nope?, ditt förslag är ju identiskt med mitt första.

fegis: Jo så är det ju sjävklart, men i det här fallet var det vilken metod som är snabbast som är av intresse.

/Tomas

Av Toombass

Effektiv databasdesign

Sitter just nu och håller på designar en databas till min blogg. Jag vill att läsarna ska kunna kommentera både inlägg samt bilder.

Min fråga är helt enkelt om det bästa är att skapa en tabell som spar alla kommentarer, och sedan genom två "länk tabeller" koppla ihop rätt bild med rätt kommentar och rätt inlägg med rätt kommentar.

Eller helt enkelt skapa två olika kommentars tabeller. Och då i t: ex comments_img bara ha en column som specifierar vilken bild kommentaren hör till.

Det jag undrar är alltså vad som är bäst ur ren prestanda synvinkel, vad är snabbast helt enkelt

/MVH Tomas

Av Toombass

Okej!, varför är det bättre att använda move_uploaded file()?.

Problemet är löst nu förresten, det var en "/" som var åt fel håll

Av Toombass

[PHP] Skumt problem med filuppladning

Tjenare!

Jag har råkat ut för ett riktigt klurigt problem med ett filuppladdning script. Allt fungerade finfint på min lokala server, men när jag plockade upp det hela på loopia så vägrar den helt plötsligt att ladda upp mina filer. Inga felmedelanden genereras heller.

Har brutit ner scriptet för att kunna felsöka, och nu har jag bara själva "uppladdningen" kvar. Kollar med echo så att alla variabler har fått rätt värden, vilket de har. Men copy vägrar helt enkelt att tanka upp filen. Inga felmedelanden genereras heller.

$img_name = $_FILES['img_u_upload']['name']; //bildens namn $img_type = $_FILES['img_u_upload']['type']; //bild typ $img_tmp_name = $_FILES['img_u_upload']['tmp_name']; //tmp_name echo $img_tmp_name.'<br />'.GALLERY_DIR.'/'.$img_name; copy($img_tmp_name, GALLERY_DIR.'/'.$img_name);

Förstår verkligen inte vad det är som tjorvar, någon annan som kan ana vad det är som är fel?

/Tomas

Av Toombass

Okej! Tack för ditt svar.

Av Toombass

totoo: Tack för ditt svar, själv sitter man fortfarande uppe och knåpar. Kanske uttryckte mig lite fel i mitt inlägg, men det jag menade i första hand var ifall det blir "tyngre" för mysql att köra en sån fråga än en enklare.

Skönt att du tycker att jag är på rätt spår iallafall, jag vet att du kan det här. Tänkte även passa på att ta en till liten fråga i den här tråden när jag endå är igång. Fast detta är snarare en "försäkra mig om att jag har rätt" fråga. Vill inte upp upptäcka att det blivit fel när siten är upp and running ;).

Hursomhelst. Anledningen till att jag har en medlemmar_bilder tabell är som jag kanske nämde i inlägget ovan att det är mer än bara medlemmar som kommer att länkas ihop med bilder, t: ex recensioner och intervjuer.

Har alltså en recensioner_bilder och en intervjuer_bilder ochså. Nu har jag iallafall lagt min refferens(vet ej om det är ett korrekt ordval) i medlemmar_bilder tabellen(visar kodsnutten här nedan för att visa vad jag menar).

medlem_id int unsigned not null references medlemmar(medlem_id), bild_id int unsigned not null primary key references bilder(bild_id)

Sen har jag lagt en refferens till bilder_info(bilder_info_id) från bilder och vidare i det mönstret. Utifrån det jag har hittat på nätet och min mysql bok så är det rätt som jag har förstått det. Men rätta mig gärna om jag har fel!

Sen när jag endå sitter här och skriver om databaser så tänkte jag höra om det är nån som känner till ett bra gratis program som man kan göra sina databasscheman grafiskt i. Blir så mycket kladd när man sitter och ritar på block.

Koden kan jag lika gärna skriva själv, men om det går att även skapa tabellerna i programmet så är det ett + i kanten.

EDIT: Kom på en fråga till nu när jag endå är igång. InnoDB kollumner skall ju användas till de tabeller som har relationer till andra tabeller. Gäller det bara den tabell som man reffererar ifrån eller även till tabellen som man reffererar till?

/Tomas

Av Toombass

[mysql] Trasliga sql frågor vs tommas poster

Tjena!

Har en liten fråga här. Håller på med ett ganska stort projekt nu, och undrar vad ni tror blir mest effektivt.

Sitter i den sitsen där jag behöver ha en ganska flexibel tabell som bilderna sparas i. Då menar jag sökvägen till bilden.

Poängen är att vissa av bilderna kommer att kräva endel information om bildens namn medans andra inte behöver det. För att undvika en massa tomma rader för de bilder som inte har något namn så har jag istället länkat ihop tabellen bilder med tabellen bilder_info.

Nästa steg är att vissa av bilderna med info även kommer att inehålla information om vilken teknik bilden har tecknats med. Och jag har därför skapat en till tabell som heter bilder_teknik som har en relation till bilder_info.

Detta kommer ju att leda till en lite småkrånglig sql fråga, och kanske därför mer belastning för servern. Sidan ifråga kommer att få ett ganska högt besökarantal och därför är det viktigt att fåner belastningen så mycket som möjligt

Så min fråga är därför hur märkbar skillnaden blir med lite mer invecklade sql frågor. Skulle ju självklart gå att trycka ihop iallafall bild_info och bild_teknik, men därmed få en lite sämre databas, efterssom det kommer att leda till endel tomma poster.

Vad hade ni prioriterat i det här fallet? Och hur mycket extra kräver det att plocka bild_teknik genom fyra tabeller som det kommer att bli i det här fallet?

medlem_bilder -> bilder -> bild_info ->bild_teknik

EDIT: Kom precis på att man skulle kunna länka alla tabellerna till medlem_bilder försig ochså. Om man spar ner bildens id i både bilder, bild_info och bild_teknik... Det kanske är smartare. Vad tror ni om det? Är grymt trött i skrivande stund, så något av det jag har skrivit kan mycket väl vara ganska korkat. Men vill gärna ha tips och ideer gällande detta.

/Tomas

Av Toombass

Fick till det

Av Toombass

Visa pdf fil i webbläsaren

Tjenare!

Tänkte höra om det är någon här som har koll på hur man visar upp pdf filer i webbläsaren?

Har försökt att googla utan några vidare bra resultat.

/MVH Tomas

Av Toombass

Tynnhammar: Tack för tipset

Av Toombass

[cyb]: Sorry, måste börja med att säga att jag uttryckte mig lite knasigt, det är inte en public besöksräknare jag söker, utan en bra statistiktjänst.

totoo: Företaget är faktiskt igång nu, fast jag valde att köra på egen hand :).

Har somsagt använt google analytics förut, vilket har fungerat mycket bra. Men efterssom det är det enda jag känner till så tänkte jag att det kan vara bra med alltenativ.

Har man bara koll på en enda så kan man ju omöjligt veta om det är den bästa!

Av Toombass

Gratis besöks räknare.

Tjenare!

Tänkte göra om det är någon som känner till någon bra besöksräknare som man kan använda sig av?

Känner till google analytics, vilket är ett starkt altenativ. Men finns det något som är bättre kanske?

MVH Tomas

Av Toombass

totoo:
Poängen med hela grejen var att jag inte ville använda javascript, efterssom det inte kommer fungera för dem som inte har stöd för det annars.

Men nu när jag tänker efter så kanske det är lika bra. Efterssom enda effekten för dom som inte har stöd för javascript kommer bli att dom inte kan se hovereffekten på länken, vilket egentligen inte är jätteviktigt.

Det är mest en grafisk effekt och har ingen inverkan på funktionaliteten, förutom att det kanske blir lite svårare att se att det är en länk. Men åandra sidan så ser man ju "handen", och det är väldigt få som inte har stöd för javascript.

Poängen är att jag vill plocka fram olika backgrundsbilder, efter id: t som plockas ut ur databasen. Tänkte först göra en php fil som jag använder som css fil och plocka inte den i början av dokumentet tillsammans med dom andra css filerna. Men sen kom jag på att det inte kommer funka efterssom id: t genereras fram längre ner i koden.

Ett problem med att använda javascript är att hover effekten ligger i samma bild som den ice hovrade varianten. Detta för att undvika "flimmer", men den tekniken känner ni ju förmodligen redan till.

Men det kanske går att lösa iallafall?

/MVH Tomas

Av Toombass

[CSS]Hover till inline style.

Tjenare!

Man kan ju använda inline styles med css, t: ex

<p style="color: sienna; margin-left: 20px">
This is a paragraph
</p>

Men hur gör man om man vill ha en hover effekt ochså?

Jag vet att många kommer att säga att man inte ska använda inline styles utan lägga allt i en separat css fil, men det här är ett specialfall.

/MVH Tomas

Av Toombass

Okej!, tack för alla tips!

Av Toombass

Europa Universalis 3 no-time-limit och andra uppdateringar

Tjenare!

Någon här som vet om det finns och vart man kan få tag på en no-time-limit patch till europa universalis 3?

Om det är någon som känner till några andra skoj moddar eller nått får ni ochså gärna hojta till!

/Tomas

Av Toombass

[PHP] Tillåta endast vissa html taggar.

Tjenare!

Håller på att programmerar ett system, som inefattar bilder som användarna skall få kommentera. Tidigare gjorde jag somså att jag filtrerade bort alla javascript och all html.

Men nu vill jag tillåta användandet av <p> och <b>. Hur ska jag lösa detta?, jag vill ju nämligen att de andra taggarna fortfarande skall "filtreras bort".

Någon som har något tips eller någon ide?

/MVH Tomas

Av Toombass

hittade en fin funktion där på php.net. Dock undrar jag av ren nyfikenhet varför man inte bör använda exec() eller system(). ?

Av Toombass

[PHP]Ta bort en map, samt alla filer och mappar den inehåller.

Tjenare!

Jag har försökt göra ett script som automatiskt tar bort en mapp, samt alla filer och mappar den inehåller, men har inte lyckats få till det.

Någon som har några tips eller ideer?

/MVH Tomas