Gränssnittet USB har genom åren genomgått många stora förändringar, men någonting som bestått är designen på den fysiska anslutningen. I slutet av förra året framgick att en ny anslutning var på gång, en anslutning som skulle ersätta allt från det uråldriga USB-kontaktdonet till derivat som Micro USB.

Nu meddelar organisationen bakom standarden att den nya designen färdigställts. USB Type-C är till skillnad från föregångaren vändbar och passar därmed åt båda hållen. Kontaktdonet är samtidigt mindre med sina 8,4 x 2,6 millimeter för att inte enbart passa persondatorer utan även mobila enheter som telefoner och plattor.

Det nya kontaktdonet är inledningsvis en del av standarden USB 3.1 (10 Gbps), men är samtidigt utformad för att kunna hänga med i framtida versioner av gränssnittet. USB Type-C är även kapabel till att leverera upp till 100 W, vilket öppnar upp för att kontaktdonet ska kunna användas som laddare till exempelvis bärbara datorer.

Till följd av de stora förändringarna är det nya kontaktdonet inte kompatibelt med äldre USB-anslutningar och vice versa. Den nya specifikationen definierar därför passiva adaptrar för att möjliggöra koppling mellan de båda anslutningarna.

Eftersom specifikationen precis färdigställts dröjer det troligtvis till tidigast slutet av året innan den används i kommersiella produkter.