Virtuell verklighet är i ropet och väntas få sitt stora genomslag under året i och med att Oculus Rift och HTC Vive lanseras, men även då mobiltillverkarna slår på stort för att kommersialisera tekniken. Mjukvarujätten Microsoft lägger istället allt fokus på en närbesläktad teknik, som går ut på att förstärka omgivningen.

Konceptet kallar augmented reality (AR) eller förstärkt verklighet och i centrum står Hololens, som tidigare varit exklusiv för en mindre skara utvecklare. I samband med att utvecklarenheten blir tillgänglig för alla intressenter passar Microsoft också på att släppa lös specifikationerna.

I grund och botten Windows 10 som utgör mjukvaran för Hololens, som drivs av den skräddarsydda kretsen Microsoft Holographics Processing Unit (HPU) och en ospecificerad 32-bitarsprocessor från Intel. Till detta hör 2 GB primärminne, 64 GB lagring och trådlös anslutning via Wifi samt Bluetooth.

Hela paketet är batteridrivet och har en drifttid på mellan två till tre timmar, med ett specificerat standby-läge på två veckor. Microsoft påpekar också att enheten är funktionell även när den laddas över Micro USB. Att det är en trådlös enhet med allt inbyggt har ett avtryck på vikten, som anges till 579 gram.

Förutom själva huvudbonaden medföljer ett tillbehör som kallas Clicker, som ansluts över Bluetooth. Det handlar om en fjärrkontroll som kan användas för att navigera i gränssnittet istället för att gestikulera.

Den som vill ta del av utvecklarenheten får vara beredd att vädra plånboken. Priset anges till inget mindre än 3 000 dollar, motsvarande cirka 32 000 kronor inklusive moms. Leveranserna till utvecklare inleds den 30 mars.