Flashbaserad SSD-lagring fortsätter att växa i popularitet, men höga gigabytepriser gör att tekniken ännu inte lämpar sig för masslagring. Mekaniska hårddiskar förblir därför fortsatt relevanta bland konsumenter, någonting Western Digital tar fasta på med flera nya modeller på 8 TB.

Det handlar om tre nya interna hårddiskar på serierna Purple, Red och Red Pro, som samtliga har en kapacitet på 8 TB. Det här möjliggörs med hjälp av helium, vars egenskaper ger lägre internt motstånd och turbulens, vilket i sin tur möjliggör närmare placering av lagringsplattorna.

Därtill anländer diskarna i externa utföranden; My Book/My Book for Mac med en 8 TB-enhet i kabinett som ansluts via USB och My Book Duo/My Book Pro med två enheter (16 TB) som kan anslutas antingen via USB eller Thunderbolt. Andra lösningar är My Cloud/My Cloud Mirror som kan anslutas till en router för att skapa ett eget "moln" och NAS-enheten My Cloud EX2 Ultra.

De nya 8 TB-enheterna i de olika interna och externa utföranden ska successivt hitta ut i butik under årets första hälft.