Internationellt sett är Sverige ett av de största länderna när det kommer till spelexport, med stora utvecklare såsom Dice och Massive Entertainment. Även Mojang kan räknas in bland dessa, då företagets spel Minecraft växt till att bli ett av de mest sålda genom tiderna.
Branschorganisationen Dataspelsbranschen publicerar varje år en rapport de kallar för Spelutvecklarindex, där de kartlägger och analyserar svenska spelutvecklare och trender inom branschen. I rapporten för år 2017 framgår det bland annat att antalet anställda inom branschen har ökat med 15 procent under 2016 och det har totalt skapats 2 000 nya jobb inom svensk spelutveckling sedan 2012.
Det skulle bli ännu fler jobb om det fanns fler spelutvecklare att anställa. Sverige har internationellt sett bra utbildningar inom dataspel, men vi skulle behöva satsa ännu mer för att hänga med i den konkurrensen.
Pär Strömbäck, som är talesperson för Dataspelsbranschen, berättar att det finns fler jobb inom spelutveckling men att det inte finns tillräckligt många spelutvecklare att anställa. Han menar att Sverige skulle behöva satsa mer på utbildning, men även att göra det lättare att rekrytera från andra länder genom att exempelvis förenkla hanteringen av arbetstillstånd.
Enligt Svenska Dagbladet är det fortfarande Mojang och Candy Crush-utvecklarna King som dominerar, med cirka två tredjedelar av branschens samlade vinst. Nästintill all försäljning går på export och är i dagsläget nästan värd lika mycket som den sammanlagda exporten av järnmalm i Sverige, vilken 2016 uppgick till 13,6 miljarder kronor.