Koreanska Hardkernel är en av de mer kända tillverkarna av enkortsdatorer och företaget har nu släppt en ny produkt som går under namnet Odroid-M1. De två mest intressanta funktionerna är en M.2-kortplats för en SSD över NVM Express (NVME), även om den är begränsad till två PCI Express 3.0-banor, samt en SATA-kontakt, något som ofta saknas när det kommer ARM-baserade enkortsdatorer.

Oroid-M1 är inte en direkt konkurrent med Raspberry Pi, i alla fall inte storleksmässigt eller prestandamässigt. Systemkretsen är från kinesiska Rockchip och modellen är RK3568B2, som är baserad på fyra ARM Cortex-A55 kärnor med en klockfrekvens på upp till 2 GHz. Grafikkretsen ARM Mali-G52 och en AI-accelerator är också inbyggda i systemkretsen. Odroid-M1 ska finnas med 4 eller 8 GB primärminne, men i dagsläget finns bara modellen med 8 GB tillgänglig.

I övrigt har Odroid-M1 en rätt typisk uppsättning portar med en HDMI 2.0, två USB 2.0, två USB 3.0, en Gigabit-nätverksport och en kontakt för strömförsörjning på baksidan. Därtill finns ett 3,5 mm-uttag för ljud och en IR-mottagare på framsidan. Internt finns det också kontakter för bland annat en EMMC-modul, en display via MIPI DSI, en kamera via MIPI CSI, en förstärkt högtalarutgång och självklart en stor kontakt för GPIO. Utöver det finns det också 16 MB flashminne över gränssnittet SPI för en bootloader, och plats för ett batteri för realtidsklockan.

odroidM1nvme.jpg
M1sataMountCableKitB.jpg
M1caseB.jpg

Odroid-M1 kommer monterad på en kylfläns som också fungerar som skydd för undersidan på kretskortet. Hardkernel erbjuder även en enkel kåpa som gör om kylflänsen till ett chassi. Företaget säljer också ett flertal andra tillbehör, till exempel ett kit för att montera en 2,5-tums lagringsenhet ovanför kretskortet. Yttermåtten på kylflänsen mäter 100 × 19 × 123 mm (B × H × D), vilket gör att det nästan går två Raspberry Pi på en Odroid-M1.

Hardkernel har implementerat stöd för Android 11 och Ubuntu 20.04 eller 22.04 när det kommer till operativsystem för Odroid-M1, båda baserade på den äldre 4.19-kärnan som Rockchip utvecklat sitt BSP runt. Hardkernel har dock inte släppt några meningsfulla prestandatester för Odroid-M1, men menar att deras enkortsdator är mycket snabbare än en Raspberry Pi 4 Compute Module när det kommer till dataöverföringar via PCI Express. Det är inte är någon större överraskning, med tanke på bandbreddsskillnaden mellan de två plattformarna, där Raspberry Pi bara har tillgång till en PCI Express 2.0-bana mot två PCI Express 3.0-banor för Odroid-M1.

Prismässigt är Odroid-M1 något dyrare än det rekommenderade priset för en Raspberry Pi 4, eftersom Hardkernel har satt priset på 8 GB-modellen på 90 dollar, motsvarande drygt 1 000 kronor med moms. I dagsläget är det dock snarlikt priset på en Raspberry Pi 4 med 8 GB primärminne. Konverteringskåpan kostar motsvarande en hundralapp och monteringssatsen för SATA-enheter lika mycket.