Microsofts utvecklare håller på att stöka om lite i flera grundfunktioner i Windows 11, rapporterar Windows Latest. För vanliga användare handlar det inte om något synligt, men det kan ändå få stor betydelse för alla användare. Vad det handlar om är två förändringar som kan göra Windows betydligt säkrare och minska antalet allvarliga säkerhetsbrister som måste täppas med skyndsamma uppdateringar.

Den ena nyheten är att Microsoft håller på att skriva om Windows 11:s kernel, den mest grundläggande delen av operativsystemet, i det moderna programmeringsspråket Rust istället för det anrika C. Det sistnämnda är känt för att vara lätt att göra fel i, vilket ökar risken för att det uppstår säkerhetsbrister. Att C fortfarande används mycket i till exempel systemkärnor beror på att det är väldigt snabbt, men enligt Microsoft visar Rust-koden inte på några prestandaförluster i interna tester.

Hittills är inte all kod omskriven i Rust, men när utvecklingen är klar ska det leda till färre säkerhetsbrister i Windows kärna. Detta eftersom Rust-kod är vad som kallas minnessäkert – det är omöjligt att skriva fel i koden så att programmet skriver över eller läser in minne det inte ska ha tillgång till. Den typen av bugg utgör en stor andel av alla säkerhetsbrister som utnyttjas av hackare och i skadeprogram.

Den andra kommande nyheten är att Microsofts nya filsystem Resilient File System (REFS) ska ersätta NTFS, som har varit standard sedan Windows NT och XP. REFS är både säkrare och mer stabilt än NTFS. För servrar är fördelarna ännu fler, men även konsumenter kommer dra nytta av lägre risk för skadade filer och andra diskfel.