Känslan av att översvämmas av aviseringar väcker allt som oftast igenkänning. Windows självt och många program har en tendens att skicka på tok för många notiser – nya mejl, varningar om det ena och det andra, ja en del skickar till och med smygreklam i form av aviseringar.

Microsofts utvecklare är medvetna om att för många notiser kan leda till utmattning och att användare helt enkelt låter bli att öppna meddelandecenter. De jobbar nu på en ny funktion som ska ge lindring till dessa trötta användare, rapporterar Windows Latest. Den kallas "smart opt-out" och referenser till den har börjat dyka upp i Insider-byggen av Windows 11.

Funktionen håller koll på hur användaren interagerar med aviseringar och föreslår automatiskt att stänga av aviseringar från program och systemtjänster, om användaren inte klickar på eller på andra sätt interagerar med någon avisering från programmet eller tjänsten i fråga.

Som en mindre nyhet i systemet lär funktionen dyka upp i en vanlig uppdatering av Windows 11 inom några månader om den fungerar som tänkt i betatester.

Aviseringar i Windows 11 ska även få en ny funktion som gör det möjligt att dölja innehållet i prioritetsaviseringar, det vill säga aviseringar som visas även när "Stör ej" är aktiverat. Det kan till exempel hjälpa den som skärmdelar att inte råka avslöja något känsligt inför publik.