Under onsdagen röstade EU-parlamentet igenom EU-kommissionens förslag om att göra nya tillägg till unionens planerade AI-regler, AI Act, som varit under arbete sedan 2021. För de nya tilläggen röstade 499 ledamöter ja, medan 28 röstade nej och 93 lade ned sina röster, rapporterar Reuters.

De nya tilläggen innebär bland annat att AI-system ska regleras beroende på vilken riskklassificering de får. All användning av AI för biometrisk övervakning förbjuds och att generativa AI-system måste redovisa när något är AI-genererat och ifall systemet tränats upp på upphovsrättsskyddat material.

De företag som jobbar på så kallade “högrisk-applikationer” kommer behöva utvärdera deras påverkan på rättigheter och miljön. AI-system som kan influera väljare och valutgångar och system som används av sociala medier-plattformar med över 45 miljoner användare kommer automatiskt att klassas som högrisk-applikationer.

AI väcker många frågor – socialt, etiskt, ekonomiskt. Men nu är det inte dags att trycka på någon “pausknapp”. Tvärtom är det dags att agera snabbt och ta ansvar. – Thierry Breton, EU:s kommissionär med ansvar för inre marknaden.

Innan lagstiftningen kan bli färdig måste detaljerna i den först ses över av de olika EU-länderna.