I början av juli letade sig dokument från PCI-SIG ut, som gjorde gällande att färska strömkontakten 12VHPWR ersätts. Den nya versionen byter namn till 12V-2x6 och placerar kommunikationsbandets fyra stift (sense-pinnarna) längre in i kontaktens plasthölje.

Vid närmare granskning upptäcktes att Nvidia i tysthet redan infört nya kontakten i grafikkort från Geforce RTX 4070 och senare. Nu framgår att ändringen implementerats även i tidigare modeller. På forumet Reddit visar användare bilder på ett Geforce RTX 4090 som mycket riktigt ser ut att vara bestyckat med 12V-2x6-anslutning och kortare stift.

NjqYY58sCCT52nmt.jpg

De mindre kontaktstiften går knappt att skymta och sitter längre in än tidigare. Bildkälla: Reddit

12pwr.jpg

Ovan bild demonstrerar skillnaden med hjälp av SweClockers exemplar av RTX 4080 och RTX 4070.

fVYUr9d2z6Gx6wPMB6xpKU-1200-80.jpg.webp

Förändringarna som sker med sense-pinnarna för 12V-2x6.

Förändringen är född ur problem som uppstod i vintras, kort efter att kontakten debuterade tillsammans med grafikkorten i Geforce RTX 4000-serien. Då råkade flera användare ut för att kontakterna smälte, till följd av att de inte tryckts in tillräckligt långt eller monterats korrekt i grafikkortet.

Det bedömdes i slutändan som användarfel, men de kortare stiften tillsammans med reviderade effektgränser och tydligare specifikationer är tänkt att förebygga problemet framgent. Den nya kontakten är bakåtkompatibel, men introducerar ett dödmansgrepp som innebär att grafikkortet inte kan strömförsörjas om stiften inte får full kontakt. Det ska undvika härdsmälta även vid felaktig anslutning eller om kontakten halkar ur.

Läs mer: