Sedan några år tillbaka satsar Kina stort på inhemsk teknikutveckling. Bland aktörerna finns Moore Threads, som utvecklar grafikkretsar med siktet inställt på jättar som AMD och Nvidia. De lanserade nyligen sina första konsumentinriktade grafikkort och på Youtube har kanalen Gamers Nexus lyckats lägga vantarna på modellen MTT S80.

gn6.jpg

Moore Threads MTT S80.

Hårdvarumässigt handlar det om en grafikkrets försedd med 4 096 kärnor av en sort Moore Threads kallar Musa-kärnor. Specifikationerna talar om beräkningskraft på 14,4 TFLOPS (FP32), klockfrekvens på 1,8 GHz och intressant nog PCI Express 5.0. Grafikkortet är även utrustat med 16 GB GDDR6 över en 256-bitars minnesbuss, för en teoretisk bandbredd om 448 GB/s.

Inte helt förvånande pekas drivrutinerna ut som det första hindret. Det saknas stöd för DirectX 12 och således många spel. De spel som faktiskt går att starta är knappt spelbara, med frekventa problem med allt från rendering till rena krascher. Utlovade funktioner som stöd för variabel uppdateringsfrekvens (VRR) tycks saknas helt.

gn1.jpg

Resultat i CS:GO.

I de spel som inte omedelbart kraschar kan resultaten inte beskrivas som annat än urusla. I Counter-Strike: Global Offensive hamnar grafikkortet i snitt på 44 FPS, men tappar stundtals ned till under 20 FPS. Det är sämre än det nästan tio år gamla budgetkortet Geforce GTX 750 Ti, som presterar ungefär dubbelt så bra. Därtill ställer problem med frametimes till det och orsakar så kallad stuttering.

gn2.jpg

I Diablo III går det något bättre.

Det går något bättre när det får möta det nära antika grafikkortet i Diablo III istället, där MTT S80 istället får ett märkbart försprång. Gamers Nexus poängterar dock att det sticker ut som det enda spel där grafikkortet faktiskt presterar okej, men att avståndet till konkurrenter som Nvidias Geforce RTX 3060 eller Intel Arc A750 är för långt för att ens rättfärdiga vidare mätningar mot de kraftfullare grafikkorten.

gn4.jpg

Även i idle sörplar MTT S80 ström för fulla muggar.

Slutligen anmärks det även på effektuttag, där MTT S80 ligger på anmärkningsvärt höga nivåer även i idle. Gamers Nexus mäter där upp hela 113 watt, vilket stiger till som högst 162 watt i speltester. Videon anmärker därtill på att grafikkortet till synes konstant drar minst 60 watt från PCI Express-porten, oavsett belastningsgrad.

Siktade på Geforce RTX 3060

Gamers Nexus poängterar att det är mycket information kring grafikkorten som till följd av språkförbistring är både luddigt och rent av felaktigt, efter att ha passerat genom flera omgångar maskinöversättning. Vad som står klart däremot är att Moore Threads i tidigt skede siktat på prestanda i klass med Geforce RTX 3060 – ett minst sagt stort åtagande.

Det är nämligen ungefär samma mål som Intel haft med första generationens Arc "Alchemist", ett mål som trots många års erfarenhet av integrerade grafikkretsar, tilltagen budget och tillgång till avancerade tillverkningstekniker visade sig svårt att nå, inte minst på mjukvarusidan. Utvecklingen skedde under ungefär samma tidsperiod som Intel, men utan samma fördelar är det ingen större chock att Moore Threads missar målet rejält – åtminstone än så länge.