Sedan lanseringen av Playstation 5 har det tisslats och tasslats om en potentiell Pro-version av konsolen. Nu har nya rykten börjat cirkulera om att den mer kraftfulla varianten ska lanseras i november 2024, fyra år efter lanseringen av originalversionen.

Informationen kommer från Keytogaming som avslöjar att Sony började jobba på Pro-versionen tidigt under 2022 och att utvecklarkit väntas skickas ut till spelstudior i november i år. Högre prestanda är Pro-versionens stora USP och nya informationen pekar på 60 beräkningsenheter (Compute Units, CU), vilket är ett ordentligt hopp från 36 i Playstation 5. Vidare ska grafikminnet jobba i 18 Gbps, upp från 14 Gbps i PS5.

Specifikt vad som kommer vara möjligt med den mer kraftfulla hårdvaran återstår att se, men det spekuleras att konsolen ska hantera spel i 8K-upplösning, eller 4K med fler bilder per sekund. Vidare väntas bättre hantering av ray tracing i spel samt stöd för AMD FSR 3.

Huruvida informationen stämmer eller ej återstår att se. Om det stämmer kan vi vänta oss officiell information från Sony antingen i början av 2024 eller under den kommande sommaren.