Arbetet med att få igenom EU-initiativet European Chips Act har pågått sedan början av 2022 och nu har det fått ett slutgiltigt godkännande. Europeiska Unionens råd har röstat igenom förlaget, vilket öppnar dörren för mer omfattande chiptillverkning inom EU:s medlemsländer.

Totalt handlar det om 43 miljarder euro, vilket i dagsläget översätts till 492 miljarder kronor. Satsningen görs för att minska beroendet av halvledare från länder utanför EU och planen är till 2030 ökat marknadsandelarna på den globala chipmarknaden från 10 till 20 procent. Utöver finansiering täcker initiativet ramverk för att bygga fabriker inom EU samt verktyg för att vidta åtgärder till följd av kretsbrist.

Med Chips Act kommer Europa att bli en frontlöpare i den globala halvledarhetstävlingen. Vi kan redan se det i aktion: nya produktionsanläggningar, nya investeringar, nya forskningsprojekt. Och på lång sikt kommer detta också att bidra till renässansen av vår industri och minskningen av vårt beroende av utlandet. – Héctor Gómez Hernández, Spaniens minister för industri, handel och turism.

Som känt sedan tidigare kommer inte EU stå för hela notan på 43 miljarder euro, utan denna ska delas upp mellan EU:s kassa och investerare. Tidigare var planen att endast fokusera på nya tillverkningstekniker med initiativet, men satsningen täcker även äldre tillverkningstekniker. Detta för att gynna bland annat fordonsindustrin.

Läs mer om EU och kretstillverkning: