Mobiltillverkarnas förhållandevis nya fokus på många års uppdateringar och möjlighet att reparera telefoner är inte lika nytt för Fairphone. Där prioriteras flaggskeppsprestanda bort och ersätts med mot modulär design, rättvisemärkning och återvunna material, där färska Fairphone 5 inte är något undantag.

Som namnet avslöjar fokuserar Fairphone stort på hållbarhet, något de menar speglas i både hård- och mjukvara. Telefonen består av olika moduler som enkelt kan bytas ut och inga delar är fastlimmade. Totalt finns tio olika moduler, två fler än tidigare modell. Telefonen levereras med Android 13 och med Fairphone 5 slår tillverkaren på stora trumman vad gäller mjukvaruuppdateringar. Totalt utlovas fem större Android-uppdateringar och minst åtta års säkerhetsuppdateringar, vilket ska göra telefonen användbar fram till år 2031.

fairphoneibitar.png

Fairphone 5 består av flera moduler.

Fairphone meddelar dock att de inofficiellt siktar längre än så och att målsättningen är att leverera uppdateringar ytterligare två år till efter det. Kombinationen av lättillgängliga reservdelar, många års uppdateringar och tillverkning med återvunna material menar Fairphone är bra för både användare och miljö. Enligt Fairphone är 70 procent av de material som används antingen återvunna eller utvinns på hållbart vis.

OLED-skärm, större batteri och udda systemkrets

Under huven sitter åttakärniga systemkretsen Qualcomm QCM6490, en modell som generellt sett inte klingar lika bekant som exempelvis de många Snapdragon-varianterna, åtminstone bland konsumentinriktade modeller. Det lite ovanligare valet hänger ihop med löftet om hela åtta års mjukvaruuppdateringar, vilket till viss del möjliggörs genom att låna hårdvara från Qualcomms [i]enterprise[/]-inriktade serie. Systemkretsen sällskapas av 8 GB primärminne samt 256 GB lagring, vilket kan utökas upp till 2 TB med hjälp av minneskort av typen Micro SD.

Telefonen behåller ungefär samma storlek som föregångaren, men ser en större förändring sett till paneltyp. Den femte versionen blir först ut med OLED-panel och den 6,46 tum stora skärmen specificeras till upplösningen 1 224 × 2 700 pixlar med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz.

033.png

Fairphone 5

fairphone51.jpg

Fairphone 5

Andra uppdateringar ställt mot föregångaren är det större batteriet, som växer till 4 200 milliamperetimmar. Det är utbytbart med stöd för 30 watts snabbladdning och specificeras till att klara cirka 1 000 laddcykler. Utöver en frontkamera på 50 megapixel återfinns en kameraduo på baksidan. Även de är specificerade till 50 megapixel och den ena är av ultra wide-typ.

Fairphone 5 kan förbokas direkt från Fairphone för 719 euro, motsvarande cirka 8 500 kronor. Telefonen finns i svart, blått eller transparent och levereras från och med den 14 september.