Med lanseringen av Core 14000 "Raptor Lake Refresh" till stationära datorer introducerade Intel en ny funktion: Application Performance Optimization (APO). Med APO optimeras prestanda i spel genom att finjustera vilka kärnor och trådar som används, samt i vilka frekvenser de körs.

Funktionen är mjukvarubaserad, men till Hardware Unboxed bekräftar Intel att funktionen inte aktuell för varken Core 12000-serien eller Core 13000-serien. Detta trots att Core 14000-familjen är en refresh som i allt väsentligt är identisk sin föregångare.

A1swUfpdGLAfp9S2.jpg

Intel Application Optimization

Hittills är det bara Core i9-14900K och Core i9-14900KF som har officiellt stöd för funktionen. Det är därtill förhållandevis sällsynt, eftersom det krävs stöd i både moderkort och spel för att det ska fungera. Även med rätt hårdvarukombination är det endast Metro Exodus och Rainbow Six Siege som drar någon nytta av det.

I Hardware Unboxed tester syns ett lyft om ungefär 10 procent i Metro Exodus, med inställningarna skruvade till max och upplösningen 1080p. I högre upplösningar gör det betydligt mindre skillnad. I Rainbow Six Siege syns större variation beroende på testslinga, men det går trots det att skåda en liknande trend med störst prestandavinst i lägre upplösningar.

metro.jpg

Bildkälla: Hardwareunboxed

rainbow.jpg

Bildkälla: Hardwareunboxed

För att APO ska fungera som tänkt måste Intel ta fram profiler som är optimerade både utifrån processormodell och det aktuella spelet, vilket ser ut att vara anledningen till varför stödet än så länge är begränsat. Det är alltså sannolikt inte hårdvaran som är problemet, utan tid och resurser. Med få spel tillgängliga är det ingen jätteförlust än så länge, men en potentiell nackdel för de äldre processorerna i längden.