Enligt en granskning som genomförts av Konsumentverket av försäkrings-recensioner påvisas det att nästan inga företag redovisar hur recensionerna samlats in. EU menar att användningen av recensioner behöver bli ärligare och ha en tydlig transparens, till det kom ett nytt direktiv 2019; som ledde till en lagändring av marknadsföringslagen i Sverige 2022. Enligt de nya reglerna måste företag redovisa hur de samlar in recensioner. Sweclockers har pratat med Johanna Persson, jurist på Konsumentverket om deras arbete.

Vår granskning av konsumentrecensioner avsåg användningen inom försäkringsområdet. Det som kan sägas om recensioner i allmänhet är att recensioner kan vara ett bra verktyg för konsumenter som vill veta mer om vad andra tycker om en produkt. Det gäller dock att vara vaksam som konsument genom att exempelvis undersöka om företaget kontrollerar att recensionerna kommer från deras kunder eller om vem som helst kan lämna en recension.

Hon menar att ett system utan kontrollfunktion gör att även personer som inte har använt produkten kan lämna en recension. Granskningen som genomförts av Konsumentverket avser försäkringar, men lagen gäller för alla produkter och företag. Det är försäkringsbolag, försäkringsförmedlare och jämförelsesidor som ingår i granskningen. Sammanlagt har 20 företags webbsidor granskats, varav ingen uppnår kraven inom den nya lagens ramar vad gäller transparens i hur recensioner samlats in.

Företag kan, under vissa förutsättningar, välja vilka recensioner de vill visa eller i vilken ordning de visas, exempelvis kan enbart 4- och 5-stjärniga recensioner visas eller så kan de rangordnas så att de mest positiva recensionerna hamnar högst upp. För att bilda sig en helhetsuppfattning kan det därför vara bra att läsa och leta efter såväl positiva som negativa recensioner.

Johanna Persson tillägger att om ett företag använder konsumentrecensioner i sin marknadsföring, exempelvis på sin webbplats, och inte lämnar någon information om de kontrollerar sina recensioner, kan det med fördel anmälas till Konsumentverket.