En del användare av Windows-datorer från HP har slitit sitt hår på sistone när de försökt lista ut varför en grå ruta dyker upp på skärmen så fort Capslock eller Numlock aktiveras eller stängs av – något som föranlett Reddit-trådar, frågor i HP:s hjälpforum och Youtube-guider. I motsats till vad HP har tänkt sig är en påminnelse mitt på skärmen varje gång man aktiverar caps uppenbarligen inte något som alla uppskattar.

Enkelt att avaktivera

För den som inte vill att symbolerna ska dyka upp på skärmen är det som tur är rena barnleken att bli kvitt dem – bara avaktivera alla HP-relaterade program från att autostarta vid inloggning så är problemet löst. Den som vill gå ett steg längre och radera fler spår av HP från sin dator kan kan också avinstallera programvaran HP System Event Utility.

HP-startup-apps.jpg

HP:s egen mjukvara kan enkelt avaktiveras från att starta. Bildkälla: Windowslatest

Förklaringen till att de nya symbolerna är nämligen att HP släppte en uppdatering av just HP System Event Utility den 25 april. Windowslatest skriver att programvaran installerades automatiskt på en av deras datorer genom HP Support Assistant, så det är kanske inte så konstigt att rutorna som plötsligt börjat ploppa upp förbryllar. Vissa trodde nog att det hade att göra med en nyligen uppdaterad Windowsversion, men Microsoft är alltså oskyldigt den här gången.