Man kan lugnt påstå att Apple tog i överkant när de nu lanserar sin första mobiltelefon, den innehåller nämligen det mesta man kan önska sig och lite till. Exempelvis känner den av om den hålls i landskaps- eller porträttläge och ställer då automatiskt om skärmen.

Telefonen använder sig av ett egenutvecklat operativsystem och karakteriseras av att den inte har några knappar. Istället har den en 3,5 tum stor tryckkänslig bredbildskärm med upplösningen 480 gånger 320 pixlar.

All inmatning sker via bildskärmen som enligt Steve Jobs skall vara överlägset enklare än att använda små tangentbord eller en stylus som andra tillverkare använder.

Tre prylar i en

Enligt Apple är Iphone tre produkter i en; en Ipod med bredbildskärm, en telefon samt en enhet med möjlighet att använda Internet.

När det gäller musikspelaren är gränssnittet är helt nytt jämfört med Ipod och baseras på att man scrollar med fingret istället för att använda det klassiska klickhjulet. Naturligtvis kan man även kolla på film.

Telefonmässigt handlar det inte om en 3g-telefon, utan telefonen använder gsm-nätet (fyrbands) och edge för datatrafik och har även inbyggt trådlöst nätverkskort (802.11b/g) samt Bluetooth 2.0. Den har även en 2,0-megapixlars kamera.

Batteritiden är 5 timmar vid tal och 16 timmar vid musiklyssnande, Apple har dock inte sagt någonting om standbytiden. För att vara en smartphone är telefonen relativt liten med en tjocklek på 11,5 millimeter och en vikt på 135 gram.

För att kunna komma åt Internet har telefonen en webbläsare som bygger på Safari och som kan läsa vanliga hemsidor, förslagsvis via wlan. Det finns även en inbyggd e-postklient som kan läsa html-epost och som klarar av både pop- och imap-konton.

Samarbete med Google, Yahoo och Cingular

För att göra alla funktioner möjliga har Apple samarbetat med olika företag. Google erbjuder deras kartfunktion direkt i telefonen, där man kan se kartor, se satellitbilder eller få trafikinformation. Yahoo ger alla användare av Iphone ett gratis e-postkonto.

Med hjälp av widgets som är små applikationer kan man få tillgång till exempelvis väderleksrapporter eller information om börskurser.

Telefonen kommer till en början att endast säljas i USA där den kommer att finnas tillgänglig från och med juni. Den kommer då att vara låst till operatören Cingular och priset med ett två års abonnemang blir 499 dollar för 4 gigabytes-modellen respektive 599 dollar för 8 gigabyte.

Till Europa kommer telefonen under det fjärde kvartalet medan Asien får vänta tills nästa år med målet att ha 1 procent av marknaden 2008, vilket betyder 10 miljoner sålda enheter. Steve Jobs nämnde att alla andra så kallade smartphones nu känns omoderna, och det är svårt att inte hålla med honom på den punkten.

I och med att Apple tillverkar fler saker än datorer meddelade Steve Jobs att företaget nu byter namn från Apple Computer Inc. till Apple Inc.