Den kommande veckan ska kammaråklagare Håkan Roswall vid åklagarmyndigheten i Stockholm lämna in en stämningsansökan mot männen bakom fildelningsnätverket The Pirate Bay. Det var i mars 2006 som polisen slog till mot lokalerna där serverdatorerna var belägna, och beslagtog en stor del av utrustningen. Flera personer anhölls och angavs misstanke om brott mot upphovsrättslagen, vilket kan ge upp till två års fängelse.

Åklagaren har inga större förhoppningar om att kunna stoppa hela verksamheten. The Pirate Bays servrar är inte längre bara koncentrerade till Sverige, utan nätverket sträcker sig över flera länder.

Eftersom infrastrukturen är spridd på många platser runt jorden kan inget enskilt land stoppa sajten, säger Håkan Roswall till Reuters.

Tillslaget är dock kontroversiellt. Det har cirkulerat uppgifter om att företrädare från den föregående regeringen har givit efter för påtryckningar från filmindustrins intresseorganisation MPAA och USA:s regering. Enligt samma uppgifter ska justitiedepartementet sagt åt polisen att slå till mot The Pirate Bay. Detta kallas för ministerstyre och är olagligt i Sverige. I samband med razzian anmäldes även polis och åklagare för tjänstefel till justitieombudsmannen, som valde att inte gå vidare med fallet.

Det är inte första gången polisen har motarbetat fildelarnas verksamhet. I juli 2007 kom det fram uppgifter i pressen om att polisen planerade att lägga till The Pirate Bay i det nationella barnporrfiltret. Detta hade betytt att svenska internetsurfare inte skulle kunna komma åt sajten. Efter en minst sagt uppskruvad debatt i tidningar och bloggar drog polisen tillbaka hotet, med motiveringen att barnporren nu skulle vara borttagen. The Pirate Bays företrädare vidhöll dock att barnporr inte förekommit i någon större skala och att inga torrent-filer raderats.

The Pirate Bay är världens största Bittorrent-tracker. Tjänsten kan liknas vid en sökmotor som kopplar samman miljoner användare världen över. Detta betyder att fildelningsmaterialet inte lagras på centraliserade servrar utan finns istället hos de enskilda användarna.