När LCD-monitorer lanserades var det inte bara gamers som var tveksamma att byta ut sin äldre CRT-monitor mot en ny platt. Den första generationen LCD-monitorer hade en mycket hög responstid samt ett relativt dåligt kontrastförhållande och luminans.

Men tekniken har mognat rejält sedan dess och nu använder till och med de flesta bildredigerare LCD-monitorer. Färgåtergivningen är dock tveksam på många nya monitorer och det är därför som HP satte sig ner med Dreamworks Animation och skapade Dreamcolor-serien.

Enligt HP är Dreamcolor LP2480zx den första monitorn i världen som har en färgåtergivning med 30 bitar och LED-bakgrundsbelysning. Tekniken med 30-bitars färgåtergivning är ett resultat av ett tvåårigt samarbete med Dreamworks Animation. Dreamcolor LP2480zx är främst riktad till spelutveckling, bildredigering, efterproduktion och 3D-animation.

Som nämnt är storleken 24 tum och vi ser en upplösning på 1920 gånger 1200 bildpunkter. Responstiden ligger på 6 millisekunder (grått till grått) och monitorn har en betraktningsvinkel på 178 grader. Kontrastförhållandet ligger på 1000:1 och vi ser även en inbyggd USB-hubb. När det gäller ingångar har HP inte snålat: två stycken DVI-I, HDMI, S-video, komposit och komponent samt det nya gränssnittet Displayport (DP).

Magnus Jansson som är produktchef för arbetsstationer hos HP kommenterar:

HP DreamColor-tekniken har potential att revolutionera hur professionella användare inom till exempel tv, efterproduktion av film eller 3d-animation arbetar. För första gången finns ett prisvärt alternativ till dyra och skrymmande CRT-bildskärmar för användare som kräver konsekvent och exakt färgåtergivning

Dreamcolor LP2480zx har ett gäng förprogrammerade färginställningar, bland annat NTSC, sRGB, Adobe RGB och SMPTE. Vidare följer det med ett program som används för att finkalibrera monitorn efter exempelvis ljusförhållanden. Ett speciellt nattgränssnitt gör det möjligt att anpassa monitorn i mörkrum.

Enligt HP skall den nya monitorn kunna visa upp till 63 gånger fler färger än en vanlig konsumentmonitor. Svärtan skall vara fyra gånger bättre. Huruvida detta stämmer låter vi de första recensenterna avgöra.

Stockholm den 10 juni 2008 - Bildskärmen HP DreamColor LP2480zx bygger på en bildskärmsteknik som förväntas att helt förändra marknaden för färghantering. Med HPs nya teknik kommer samtliga arbetsplatser med behov av färgkontroll att kunna ha bildskärmar med exakt färgåtergivning, vilket minskar risken för bortkastat arbete.

Monitorn skall börja levereras i skrivande stund och har ett rekommenderat pris på cirka 22 500 kronor.