Chrome kallas Googles egna webbläsare. Programmet innehåller allt ifrån tabbar till skyddad minnesallokering och en utbyggd nedladdningshanterare. Det finns dock fler godbitar som inte alltid uppskattas av användarna. Allt som skrivs i adressfältet skickas nämligen till Googles servrar.

Anledningen till detta beteende är att webbläsaren ska kunna föreslå söktermer och på så sätt hjälpa användaren i realtid. Dessutom finns en funktion för att varna för skadliga webbsidor.

Webbläsarens täta samarbete med Googles söktjänst har upprört en del användare, särskilt efter att en del mystiska skrivelser i "End User License Agreement" avslöjats. Farhågorna är att Google gör allvarliga ingrepp i den personliga integriteten.

I EULA finns ett stycke som ger Google alla rättigheter att ta del av det material som skickas genom vad företaget kallar för "tjänsten", vilket i detta fall är webbläsaren. Inte nog med att Google kan ta del av materialet – företaget tar sig också friheten att publicera allt som produceras via Chrome.

By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services.

Eftersom ett EULA aldrig har prövats i rätten är det fortfarande oklart vad Googles skrivelser har för betydelser i praktiken. Det är dock troligt att företaget inte har några ambitioner att låta användare surfa i fred.

Google Chrome finns för närvarande tillgänglig i en tidig betaversion, och kan laddas hem från företagets webbplats.

Källa: Gizmodo.