User Account Control (UAC) kallas funktionen i Windows Vista som varnar användaren om ett program exempelvis begär administratörsrättigheter. De ständiga varningsmeddelandena har dock kritiserats för att vara irriterande och kontraproduktiva, eftersom många helt enkelt blir vana att klicka "godkänn" för att fortsätta – utan att läsa meddelandet.

Microsoft meddelar via företagets utvecklarblogg att UAC kommer att förbättras i Windows 7. Målsättningen är att användare inte ska störas av funktionen.

We’ve heard loud and clear that you are frustrated. You find the prompts too frequent, annoying, and confusing. We still want to provide you control over what changes can happen to your system, but we want to provide you a better overall experience. We believe this can be achieved.

Förbättringen ska ske genom att bland annat skilja på olika typer av varningar, så att användaren direkt kan bilda en uppfattning om det är ett kritiskt meddelande som är viktigt att hänsyn till, eller en mer harmlös variant.

Microsoft arbetar också med att göra meddelandena mer detaljerade så att fler förstår varför varningen dyker upp, vilket ger bättre underlag för beslutet att antingen godkänna programmets rättigheter eller att blockera åtkomsten till systemet.

Exakt hur det nya systemet kommer att se ut avslöjar inte Microsoft. Det är dock fastställt att UAC lever vidare i Windows 7. Det finns också möjlighet att ett servicepaket gör samma system tillgängligt i Vista.

En tidig version av Windows 7 visas för första gången upp för allmänheten i slutet av oktober. Något exakt lanseringsdatum är ännu inte känt, men rykten gör gällande att nästa version av Windows kan dyka upp så tidigt som i mitten av 2009 eller i början av 2010.

Källa: Engineering Windows 7.