Solid-state-lagring blir allt populärare, både i stationära och bärbara datorer. Microsofts operativsystem har kritiserats för att inte vara anpassade för tekniken, men detta kommer att ändras med nya Windows 7.

Bland annat är automatisk defragmentering avstängt för att inte slita ut minnescellerna i onödan. Detta är en enkel optimering som alla kunniga användare gör när SSD-lagring används. Windows 7 gör dock optimeringen automatiskt. Samma sak gäller funktionen Superfetch.

Windows 7 stödjer även ett nytt kommande som kallas för TRIM. Av tekniska anledningar kan inte SSD-enheter skriva över data utan att först radera den, vilket försämrar skrivprestanda. TRIM-kommandot ser till att utföra raderingen fysiskt på lagringsenheten istället för enbart i det logiska filsystemet. Detta snabbar upp framtida skrivningar eftersom data inte behöver raderas vid ett senare tillfälle. Alla SSD-enheter klarar inte av kommandot i dagsläget, men de som gör det kommer att fungera bättre med Windows 7.

Sist men inte minst har krypteringsprogrammet Bitlocker uppdaterats för att dra större nytta av SSD-enheternas prestandaegenskaper.

Källa: Engineering Windows 7.