Tillverkare av bärbara datorer avslöjar att Intel har stora planer inför hösten. Under årets andra halva, i det tredje och det fjärde kvartalet, introduceras nya processorer i fyra segment – ifrån den minsta netbooken till den kraftfullaste bärbara arbetsstationen.

Av de fyra segmenten består två av netbooks. Den nuvarande Atom med styrkretsen 945 placeras i den lägsta prisklassen. Här ska datorer med 8,9"-skärm och en prislapp på runt 2 500 kronor husera.

De lite lyxigare modellerna med 10"-skärm kommer från och med september att säljas med den nya processorn Pineview. Detta är en Atom baserad på Core-arkitekturen som dessutom har integrerad nordbrygga och grafikdel. Intel lovar lägre strömförbrukning, bättre prestanda och ett mer kompakt format.

Processortillverkaren har även planer för det traditionella ultraportabla segmentet där datorerna har skärmstorlekar mellan 12- och 13 tum. För dessa kommer flera nya Core 2-processorer att lanseras med beteckningen ULV, vilket står för Ultra Low Voltage.

Det fjärde och sista segmentet som får tillökning är datorer mellan 14 och 18,4 tum. För dessa kommer plattformen Calpella, som bland annat innehåller en processor baserad på Nehalem – samma arkitektur som används i Core i7. Dessa datorer hamnar i prisklassen 12 000 kronor eller mer och lanseras i årets tredje kvartal.

Källa: Digitimes.