I veckan hände något oväntat. AMD demonstrerade det första grafikkortet för DirectX 11. Dessvärre handlade demonstrationen endast om mjukvara och några kommande produkter talades det inte högt om.

Nu har hårdvarusajten VR-Zone lyckas fånga grafikkortet som användes i demonstrationen på bild. Modellen är baserad på grafikprocessorn RV840 för mellansegmentet. Enligt tidigare uppgifter är RV840 en uppdaterad version av den krets som används i dagens Radeon HD 4770, fast med stöd för DirectX 11.

Fotografiet är suddigt, men avslöjar några intressanta detaljer. Grafikkortet ser ut att vara strax över 20 centimeter långt och har en kylare som tar upp två kortplatser. Det finns också en ensam 6 pinnars kontakt, vilket ytterligare styrker att det handlar om ett grafikkort i mellanklassen.

Kylaren som används ser inte ut som AMD:s vanliga referenskylare, utan påminner mer om exempelvis Zalmans runda eftermarknadsmodeller. Om grafikkortet använder samma typ av kylanordning i slutändan återstår dock att se.

Kretsen RV840 sägs dyka upp i Radeon HD 5600 eller 5700-serien. Det talas om GDDR5-minne, 640 streamprocessorer eller fler samt fullt stöd för Windows 7. AMD:s nya generation grafikkort väntas finnas i handeln ungefär samtidigt som lanseringen av Microsofts nya operativsystem, det vill säga i oktober.

Källa: VR-Zone.