Tidigt i år lanserade AMD ett par nya mobila Radeon-kretsar. De två nya grafikkorten var världens första tillverkade med 40 nm-teknik, vilket innebär mindre transistorer och lägre strömförbrukning.

Nu har även Nvidia lanserat grafikkort med den moderna tillverkningstekniken. Totalt handlar det om fem modeller. Samtliga är tillverkade i 40 nm, och baserade på samma arkitektur som GT200s som sitter i Geforce GTX 200-serien.

Som om inte det vore nog säljs de kraftfullaste modellerna med GDDR5-minne. Samtliga grafikkort stödjer även DirectX 10.1. Tidigare är det bara AMD som sålt grafikkort med den minnestypen och DirectX-versionen.

Det kraftfullaste av de fem grafikkorten heter Geforce GTS 260M och bjuder på en gigabyte GDDR5-minne och 96 streamprocessorer. Enligt Nvidia är grafikkortet det näst snabbaste av hela det mobila Geforce-sortimentet, strax bakom Geforce GTX 280M som lanserades för några månader sedan.

Något långsammare är Geforce GTS 250M. Detta har i princip samma specifikationer som 260M, fast lägre klockfrekvenser. I prestandasegmenten under säljer Nvidia GT 240M och 230M. Dessa har GDDR3-minne och 48 streamprocessorer.

Nvidia uppskattar att de nya grafikkorten kommer att säljas i över 100 bärbara modeller innan årsslutet.

Källa: Tech Report.