Konsumentverket har granskat 124 internetföretags avtal om ångerrätt och reklamation. Hela 119 av dessa, eller 96 procent, skriver ut information som är bristfällig eller felaktig. Detta trots att samtliga granskade företag certifierats med ”Trygg e-handel”. På listan återfinns många välkända datorhandlare som Dustin Home, Komplett, Inwarehouse, Mycom, Netonnet, Inet, Misco, Webhallen och Onoff.

För det mesta handlar det om mindre felaktigheter som att begrepp blandas ihop eller att information saknas. Vissa butiker ger dock kunden direkt felaktiga avtalsvillkor som att köpet inte får ångras om förpackningen brutits. Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, kommenterar:

Det allvarliga är att informationen företaget ger är den enda man får när man handlar. Om man inte vet att man har rättigheter är det svårt att kräva dem. Hittar man fel på varan och inte tror att man får lov att reklamera den kanske man inte ens kontaktar företaget.

En av butikerna på listan är Komplett.se. Försäljningschefen Mikael Brekh ger följande kommentar.

Undersökningen som genomförts baserar sig på våra tidigare försäljningsvillkor och information i vårt infocenter. Dessa villkor förändrades under mars månad 2009 och anpassades till de villkor som gäller enligt konsumentköplagen.

För att visa hur viktigt vi anser att detta är så har vi i samband med en omorganisation den 25 juni 2009 tillsatt en kundombudsman för att fortsätta vår strävan att ha nöjda kunder. Vi kommer givetvis fortsätta att anpassa våra villkor och formuleringar så att de följer de lagar och regler som gäller på den svenska marknaden.

Inga av de datorbutiker SweClockers har talat med har något att invända mot Konsumentverkets anmärkningar utan kommer att följa rekommendationerna.

Källa: Aftonbladet.