Plattformen Pine Trail innehåller den uppdaterade processorn Pineview (Atom N400), som utöver en vanlig x86-processor även har inbyggd minneskontroller (DDR2) och grafikdel. Det ryktas om att grafikdelen i Atom N400-serien är en GMA500 med något lägre klockfrekvenser än vanligt.

Trots att dagens Atom är designad för att dra så lite energi som möjligt har de flesta tillverkare valt att använda den förhållandevis törstiga styrkretsen Intel 945, i brist på andra alternativ. I Pine Trail ingår en ny styrkrets som kallas för NM10 (Tiger Point). Denna sägs sänka energiförbrukningen och därigenom bjuda på bättre batteritider.

Den första Atom med inbyggd minneskontroller och grafikdel kommer att kallas för N450. Denna har 1,66 GHz klockfrekvens, 512 KB L2-cache, 667 MHz systembuss och kommer förmodligen att produceras med 32 nanometers tillverkningsteknik.

Nästa generation Atom ska enligt nya uppgifter släppas i det första kvartalet 2010, betydligt senare än vad tidigare rykten gjort gällande. Det betyder att de modeller som dyker upp till julhandeln kommer att bygga på gamla vanliga Atom 200/300.

Källa: Digitimes