Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley, vilken får rulla tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34,5 dBA och temperaturen på stadiga 20 °C.

Med höstens temperaturmätningar samlade är det inga direkta överraskningar som presenteras. I botten av listan återfinns i känd stil AMD:s kort i R9 290-serien, där temperaturmålet är satt till relativt höga 95 °C. Likaså ligger större delen av Nvidias GTX 700-serie och puttrar runt 80 °C, vilket inte helt oväntat är deras satta temperaturmål.

När det kommer till ljudmätningarna har det dock hänt betydligt mer sedan senaste grafikkortsrecensionen. Som nämndes på föregående sida har AMD släppt en ny drivrutin som påverkar fläkthastigheten hos R9 290-seriens kort. Detta gör inte helt oväntat även ett negativt avtryck i de olika kortens ljudnivå.

Till och börja med har AMD trimmat upp fläkthastigheten på Radeon R9 290X i dess "Quiet"-läge för att ge kortet jämnare prestanda mellan olika exemplar. Detta resulterar i ungefär 2 dBA högre uppmätt ljudtryck från modellen och således en påtagligt mer irriterande ljudnivå.

Vidare tar Radeon R9 290 ett litet steg upp i ljudnivå till följd av sin ökade fläkthastighet och kortet landar 0,5 dBA ovanför sitt tidigare uppmätta resultat. Intressant nog verkar även de nya drivrutinerna påverkar Radeon R9 290X i sitt "Über"-läge, trots att AMD inte har nämnt något om detta. Kortet ligger numera konsekvent i närheten av sitt maximala fläktläge vid 55 procent och låter nästan lika mycket som hiskeligt högljudda föregångaren Radeon HD 7970 GHz.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar värden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under testsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Med effektmätningarna från de enskilda grafikkorten i hand ser vi att Radeon R9 290X och Geforce GTX 780 Ti tar hem priset som de mest strömslukande. Nvidia verkar dock generellt sett vara något energieffektivare då respektive kort presterar en gnutta bättre vid samma förbrukning.

Två sammankopplade grafikkort drar utan tvekan en hel del ström, speciellt om det ska satsas på de olika lagens flaggskepp. Toppnoteringen registeras från systemet med AMD:s Radeon R9 290X i Crossfire vid 735 W och inte långt därefter hittar vi maskinen med dubbla exemplar av lillebror Radeon R9 290. Bland de Nvidia-baserade korten är det helt oväntat testriggen med Geforce GTX 780 Ti i SLI som dras mest – dock en liten bit under AMD:s konkurrerande lösning.