Phanteks är inte någon nykomling när det kommer till datordelar. Redan 2007 släppte de sin första produkt i form av processorkylaren PH-TC14PE. Idag har företaget ett brett sortiment med nätaggregat, processorkylare, chassin och fläktar. Tidigare har jag bland annat testat uppfräschade Phanteks G360A med positiva resultat.

Idag ska jag ta en närmare titt på Phanteks G500A DRGB, som tillhör ett mer premiuminriktat segment. Utöver att vara större än ovan nämnda modell innehåller den även desto mer, utan att avslöja för mycket redan nu. Sätt på kaffet och häng med på en grundlig genomgång av Phanteks senaste skapelse.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Phanteks som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Ingress_v1.png

Specifikationer

Ingen kan missa att Phanteks Eclipse G500A inte är någon liten pjäs, även om modellen inte hör till de allra största eller tyngsta där ute. Den rymymer stora radiatorer och många fläktar, för att kunna mata frisk luft till alla delar inuti systemet. Samtidigt bör det nämnas att när det kommer till E-ATX-moderkort är den maximala bredden 280 mm. Därutöver kommer chassit med en integrerad fläktkontroller för att styra de tre medföljande 140 mm-fläktarna.

Egenskaper

Phanteks Eclipse G500A (DRGB)

Formfaktor

E-ATX Miditower

Dimensioner (B × H × D)

240 × 510 × 505

Material

Stål
Härdat glas
Plast

Vikt

8 Kg

Grafikkort

435 mm

Processorkylare

190 mm

Nätaggregat

195 - 250 mm

Medföljande Fläktar

3 st. 140 mm adresserbara RGB

Plats för radiator

Upp 360 mm i toppen
Upp till 420 mm i fronten
Upp till 140 mm i bak

Anslutningsmöjligheter

2 st. USB Type-A 3.0
1st. USB Type-C 3.1 Gen 2
1st. Kombinerat hörlursuttag
1st. Integrerad RGB-kontroller

Pris

1 849 kronor

Specs_3.png

Jag vill även uppmärksamma och tacka @Komplett för lånet av övriga komponenter. Detta inkluderar två Kingston Fury 16 GB 5 200 MHz-moduler och en 1 TB Kingston KC3000 NMVE PCI Express för lagring. Även Intel Core i7-12700K och Zotac Geforce RTX 3070 Ti Trinity ingår i testsystemet.

Möt Phanteks G500A

Phanteks Eclipse G500A kommer i två färger: svart och vit. Exemplaret i testet är av den snövita typen och eftersom det passande nog var vinterväder kunde jag givetvis inte låta bli att fota det utomhus. Att chassit är rymligt kan sägas redan nu, men samtidigt är det faktiskt mindre till yttermåtten och vikten än mitt gamla Phanteks Enthoo Evolv, trots att det sväljer E-ATX-moderkort på upp till 280 mm på bredden.

Int_dörr_1.png
Int_front_1.png
Int_front_2.png
Int_IO.png

Lådan är väldigt enkel att öppna och det går lätt att komma åt innandömet, eftersom båda sidor har dörrar som hänger på gångjärn. Även frontpanelen går enkelt att lossa och sitter fast med ett gäng snabbfästen. Samma gäller ovansidan och dess inbyggda dammfilter. Med frontpanelen borttagen syns de tre förinstallerade och RGB-bestyckade fläktarna på 140 mm.

När det kommer till anslutningsmöjligheter finns USB Type-C 3.1 Gen 2-uttag, två USB Type-A 3.0 och till sist ett kombinerat hörlursuttag för headset. Här syns även knappen för att styra RGB-kontrollern och dess förinställda profiler direkt från chassit. På den yttre framdelen av chassit finns strömbrytaren, sitter vid listens undersida.

Int_bak_1.png
Int_bak_2.png
Int_bak_3.png
Int_dammfilter.png

På baksidan återfinns en dörr som går att öppna upp för att komma åt vid kabeldragning, installation av nätaggregat och hårddiskvaggor. De fördragna kablarna är fint undangömda bakom luckor, som också hänger på gångjärn, och låses med ett par plasthakar. Bakom luckorna syns en blandning av krokar och kardborreband för att hålla fast allt kablage. I lådans nederdel huserar ett utdragbart dammfilter.

Att bygga i Phanteks G500A

Hur är det då att bygga dator i Phanteks Eclipse G500A? Dagen till ära har Phanteks även skickat med ett nätaggretat på 1 000 watt ur deras AMP-serie samt AIO-kylaren Glacier One 360 MPH. Chassit levereras för övrigt med en liten låda innehållande skruvar, täckbrickor och två 3,5-tums hårddiskvaggor, för den som önskar installera sådana.

Bygg_1.png
Bygg_2.png
Bygg_3.png
BYgg_4.png
Bygg_5.png
Bygg_6.png
Bygg_7.png

Efter att ha packat upp alla kartonger ser jag att det går bra att fästa det modulära nätaggregatet med alla kablar anslutna. Det enda som behöver göras är att lossa den bakre täckplåten för nätaggregatet, skruva fast skruvarna och sedan fästa allt i chassit igen.

Med nätaggregatet på plats är det dags att vända blicken mot processorkylaren. Jag börjar med att lyfta av locket på ovansidan, som även agerar dammfilter. Därefter lägger jag ut AIO-kylaren på bordet, parkopplar ihop alla fläktar och skruvar fast dessa i radiatorn. Med de förberedande stegen avklarade lyfter jag enkelt in kylaren, fäster denna samt gömmer undan kablarna.

Med allt detta på plats är det dags för moderkortet att lyftas in och läggas på de förinstallerade distanserna, därefter monteras kylaren. Innan jag stänger igen framsidan drar jag kablarna från nätaggregatet samt allehanda kablage för panelen och slutligen installerar grafikkortet.

Resultat_01.png
Resultat_02.png
Resultat_03.png
Resultat_04.png
Resultat_05.png

Med alla komponenter på plats är det dags att gömma undan kablaget, vilket visar sig vara ganska enkelt tack vare panelerna på baksidan. Undantaget är strömkablarna för moderkortet, som tyvärr är lite för korta för att dra längs med chassits inre sidor och får därmed gå tvärs över hårddiskvaggorna och moderkortet. Som kan ses på första bilden i bildspelet ovan buktar plåten lite, vilket kan åtgärdas med lite vilja och våld, innan jag stänger lådan.

Överlag känns det hur smidigt som helst att bygga i Phanteks Eclipse G500A. Det finns väldigt gott om utrymme för att komma åt i chassits innanmäte och det är lätt att få undan kablar som annars kan vara i vägen.

Slutresultatet tycker jag blir tillräckligt elegant, utan att behöva lägga ned särskilt mycket tid på att finjustera kabeldragningen. Den inbyggda RGB-belysningen, både i chassits dekaler och de medföljande fläktarna, känns smakfulla utan att gå till överdrift. Det enda jag önskar här är funktionen att stänga av belysningen helt och hållet med knappen. Eller är det kanske bara jag som inte förstår hur det fungerar?

Övriga tankar

Övrigt_01.png
Övrigt_02.png

Det finns dock två saker jag inte gillar med Phanteks Eclipse G500A. Det första är den list som gör att den främre glasbelagda dörren stängs mjukt och fint. Den har en gulaktig färg redan från början, sådär gul som äldre plast kan bli med tiden.

Det andra är magneterna på dörrarna. Med många kablar på chassit bakre sida sviktar täckpanelerna en aning, vilket gör det svårt att hålla dörren helt stängd och hindra den från att öppnas vid exempelvis flytt av datorn.

Sammanfattning

Phanteks Eclipse G500A DRGB sväljer det mesta: upp till 420 mm-radiatorer, höga tornkylare och E-ATX-moderkort med upp till 280 mm bredd. Detta trots relativt blygsamma ytterdimensioner och en nätt vikt på 8 kg. Visst gillar jag den snövita modellen, men chassit finns även i svart utförande för den som föredrar det.

Samman_01.png
Samman_02.png

Andra höjdpunkter är dubbla dörrar med gångjärn, varav den ena innehåller en stor glaspanel för insyn i chassit. Framsidan har fullgott med externa anslutningar och det finns även en integrerad RGB-kontroller som styr de medföljande och adresserbara 140 mm-fläktarna, som dessutom bidrar till ett gott luftgenomflöde.

Phanteks Eclipse G500A är väldigt enkelt att bygga i med gott om utrymme för alla slags komponenter. Det goda utrymmet gör det även enkelt att gömma undan kablage, vilket blir ännu lite lättare tack vare täckpanelerna som som döljer chassits bakre sida.

Efter provbygget kan jag konstatera att med Phanteks G500A är det svårt misslyckas. Det blir stilrent och elegant från alla håll och kanter och för den vill lägga någon extra timme på "finlir" är det inga som helst på problem att gömma undan varje kabel. Den adresserbara RGB-belysningen och de medföljande fläktarna gör det snyggt också.

Samman_21-9.png

Jag kan utan att tveka rekommendera Phanteks G500A till den som står i valet och kvalet. Det finns ingenting som stör eller sticker ut när det kommer till själva konstruktionen. Däremot finns ett par saker som gör att den inte riktigt når fram till guldmedalj.

Den gulaktiga listen, som skyddar glasdörren från smällar, borde rimligtvis vara lika vit som resterande delar. Dessutom borde dörrarna hållas fast av starkare magneter, som inte riskerar att släppa. Detta blir påtagligt när kablar trycker mot sidan av av chassit. I övrigt tycker jag att Phanteks G500A är en mycket trevlig bekantskap.

Positivt:

  • Enkel att bygga i

  • Gott om plats för fläktar och kylning

  • Smaklig RGB-belysning

  • Konkurrenskraftig prislapp

Negativt:

  • Gulaktiga lister

  • Dörrarnas magneter kunde varit starkare

Phanteks Eclipse G500A säljs exklusivt hos Komplett fram till i mitten av februari och kostar 1 849 kronor.