Phanteks är för många ett erkänt märke och har idag stor närvaro på den skandinaviska marknaden, där kylanordningar och inte minst chassin står i rampljuset. Tidigare har jag kollat in Phanteks mer konservativa chassin, Eclipse G500A och Eclipse G360A som lämnade med blandade intryck. Även deras senaste AIO-vattenkylare, Glacier One 360D30, har nyligen sats på prov och klarade det med strålande bravör.

Idag är det dock dags för ännu ett chassi, men denna gång ur den nya NV-serien. Det exemplaret jag har till hands är ATX-modellen med beteckningen NV5 i svart utförande. Här ligger fokus på prisvärdhet utan att tumma allt för mycket på eventuella lyxigheter och inte minst stil. Phanteks NV5 bjuder på en del överraskningar och tvister – sistnämda rätt bokstavligen!

Slå på kaffekokaren eller knäck en Red Bull och luta er tillbaka, här ska nu byggas dator i Phanteks halvt snea och glasbeklädda NV5-chassi!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Phanteks som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Phanteks väljer nu att på allvar ge sig in i leken med dubbelsidiga glas-chassin, där tjuvstarten redan skett med NV7-modellen och som nu kompletteras av NV5 respektive NV9. Den modellen jag har till hands är den svarta versionen av just NV5, vilket är ett Midi-tower ATX-chassi. Phanteks NV5 siktar på hög kvalité och en relativt agressiv prissättning om 1 349 kronor. Förhoppningsvis tummas det inte allt för mycket för att uppnå denna prispunkt.

Egenskaper

Phanteks NV5 Midi Tower

Material

Plast
Metall
Härdat glas

Vikt

11,28 kg

Dimensioner (D × B× H)

239 × 477 × 528 mm

Maximal höjd grafikkort

440 mm

Maximal bredd grafikkort

170 mm

Maximal höjd processorkylare

180 mm

Nätaggregat maxlängd

230 mm

Plats för radiator (L × D × B)

360 mm-radiator – sida (412 × 134 × 62 mm)
360 mm-radiator – top (430 × 134 × 62 mm)
120 mm-radiator – bak (132 × 170 mm)

Plats för fläktar

3 st. 120 mm - sida
1 st. 120 mm - botten
3 st. 120 mm - top
1 st. 120 mm - bak

Anslutningsmöjligheter

1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2
2 st. USB Type-A 3.0
1 st. 3,5-mm kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag

Pris

1 349 kronor (€110)

Phanteks NV5 är på papper ett rymligt chassi med gott om anslutningsmöjligheter för fläktar och radiatorer. Toppen rymmer upp till en 360 mm lång radiator, medan den bakre sido-panelen klarar av att husera upp till en 360 mm lång radiator eller motsvarande uppsättning fläktar också. Det finns även utrymme för att enkelt montera skräddarsydda lösningar med fristående pump och reservoar.

När det kommer till grafikkort och processorkylare sväljer även chassit det mesta, där grafikkort upp till 440 mm i längd och processorkylare upp till 180 mm inte är några problem att klämma in. När det kommer till anslutningsmöjligheter ser vi en ensam USB Type-C 3.2 Gen 2 som ackompanjeras av två stycken USB Type-A 3.0-anslutningar. Det hela rundas av med ett kombinerat 3,5-mm-uttag för hörlurar och mikrofon.

Specifikationer.jpg

Utöver att tillhandahålla med själva NV5-chassit i sig har Phanteks valt att skicka med deras slutna vattenkylare Phanteks 360D30, ett tre-pack med inverterade 120 mm D30-fläktar, ett paket med en ensam inverterade 120 mm D30-fläkt och slutligen en vanlig 120 mm D30-fläkt.

Jag vill även uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för detta test. Detta inkluderar bland annat processorn AMD Ryzen 9 5900X, 16 GB primärminne i form av 2 × 8 GB Kingston Fury Beast 2 666 MHz DDR4 och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. Vattenkylda monster-grafikkortet Geforce RTX 3090 Ti LC från Asus står för grafikprestandan. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring och en 850 watt-nätdel från Deepcool.

Möt Phanteks NV5

Phanteks NV5 levereras mycket väl paketerat, där hela chassit är täckt med en typ av filt, samt mycket gott om packmaterial i form av mjukdämpande frigolit. Glaspanelerna är sedan belagda med en plastfilm på både in- och utsidan.

Phanteks_NV5_Intro_01.jpg
Phanteks_NV5_Intro_08.jpg
Phanteks_NV5_Intro_02.jpg
Phanteks_NV5_Intro_07.jpg

Med allt skyddsmaterial bortplockat är det dags att jag tar mig en övergripande rundtur av chassit. Det första jag reagerar på är hur pass reflektivt glaset är, det är som en spegel i vissa vinklar och detta får mig att behöva stänga av studiobelysningen nästan helt. Spontant gillar jag hur Phanteks NV5 ser ut, speciellt den sluttade och vassa designen på chassits främre del.

Vrider jag runt på chassit en snabbis är det inte mycket mer än en plåtsida i matt svart med tillhörande utskurna hål för luftventilation. På ovansidan är det återigen mattsvart och håligt, där den utstickande detaljen är chassits IO-panel. Anslutningsmöjligheterna består av två stycken USB Type-A 3.X-portar, en ensam USB Type-C 3.X-anslutning och strömknappen. Även dedikerade knappar för att kontrollera D-RGB-anslutna enheter infinner sig.

Phanteks_NV5_Intro_04.jpg
Phanteks_NV5_Intro_06.jpg

Tillbaka till framkanten och den snygga designen är det nu något som fångar mitt intresse och nyfikenhet lite extra. När jag beundrar lite närmare kan jag se in och uppmärksamma hur hela botten av chassit faktiskt verkar vara sluttat. Detta är något som är genomgående och sträcker sig hela vägen till baksidan, där även nätdelen kommer att installeras i samma lutande vinkel. Tror faktiskt aldrig jag sett detta i ett chassit förut, det är inte något som kommer till minnes åtminstone.

Phanteks_NV5_Insida_01.jpg
Phanteks_NV5_Insida_02.jpg
Phanteks_NV5_Insida_03.jpg

Den sluttade täckplåten för nätaggregatet agerar även lucka för enkel åtkomst att koppla i- eller ur kablar direkt inifrån chassit.

Phanteks_NV5_Insida_04.jpg
Phanteks_NV5_Insida_05.jpg
Phanteks_NV5_Insida_6.jpg

Med utsidan avhandlad är det dags att jag tar mig en närmare titt på vad insidan har att erbjuda. Jag börjar med att lyfta av sidopanelerna och placerar dem åt sidan. Med detta steget avklarat blottar sig nu den delen av datorn som kommer husera de flesta komponenterna. Spontant första intryck är att det verkar vara gott om plats för kabeldragning, montering av radiator och alla andra fläktar eller mer exotiska kylanordningar. Vi kan även se den inbyggda bryggan som hjälper till att hålla upp tunga grafikkort.

Jag vrider sedan runt chassit för att ta mig en närmare titt på baksidan. Här möts jag av en klart godkänd förinstallerad kabeldragning för chassits kablar. Även gott om utrymme för egen kabelhantering finns, som hjälps av kabelkanaler och kardborreband. En detalj jag uppskattar här mer än något annat är den svängdörr som täcker moderkortets bakplåt. Här kommer det enkelt gå att gömma undan en och annan kabel. Till sist får jag ännu en inblick i hur den sluttade designen för chassits golv ser ut.

Montering av datordelar

Spegel-liknande glaspaneler, sluttande innergolv och gott om luftutrymme åt sidan är det nu dags att jag monterar lite komponenter i Phanteks NV5 också. Det första steget blir att montera nätaggregatet med tillhörande kabeldon. Jag passar även på att mäta ut distansen och vilka rutter strömkablarna kan tänkas ta, för en så snygg kabeldragning som möjligt.

Phanteks_NV5_Montering_01.jpg
Phanteks_NV5_montering_dammfilter.jpg

Dammfiltret som löper längs med hela chassits undersida dras enkelt ut via baksidan av chassit.

Phanteks_NV5_Montering_02.jpg
Phanteks_NV5_Montering_03.jpg
Phanteks_NV5_Montering_04.jpg

Med nätaggregat monterat är det dags att lyfta in moderkortet. Här har jag redan förmonterat Phanteks 360D30-kylanordningen, arbetsminne och SSD-enheter. Denna bit av processen är inga som helst problem då det finns gott om utrymme att navigera sig fram för att få allt på sin plats. Jag passar även på att överväga huruvida radiatorn ska fästas i chassits bakre- eller övre del.

Nästa steg blir att montera själva radiatorn och här väljer jag en övre position då det blir enklast när det kommer till att installera. Det finns väldigt gott om utrymme runt moderkortet, mer så än vad jag vanligtvis är van vid, absolut ingen klämrisk för strömkontakter eller svårigheter att komma över arbetsminnet. Dock ska det sägas att jag fick hjärnvurpa mer än en gång tack vare de inverterade fläktarna, är inte van att hantera orientering med denna typ av fläktblad.

Phanteks_NV5_Montering_05.jpg

Onödigt tajt utrymme för att få igenom strömkabeln till moderkortet.

Phanteks_NV5_Montering_06.jpg

Väl igenom är det inga konstigheter och ser rätt bra ut.

Phanteks_NV5_Montering_07.jpg

Grafikkorts-bryggan är mycket behjälplig med att inte bara hålla i grafikkortet, utan även tillhörande strömkabel.

Härefter tänkte jag dra igenom resterande strömkablar för moderkortets 24-pins-anslutning, grafikkortets 12VHPWR-kontakt och slutligen kontakterna för chassits främre I/O. Förstnämnda kontakt visar sig mer krångligt än vad jag först trodde. Plastskenorna som är tänkt för kabelhantering är nämligen i vägen något otroligt, och jag får böja ena biten till knäck-gränsen för att ens få igenom kontakt och kabel. Detta är inte helt genomtänkt från Phanteks sida känner jag.

Jag lyfter nu in och monterar grafikkortet med tillhörande ekipage av fläktar och radiator. Här blir jag genast lite gladare i monteringsprocessen igen, det är helt smärtfritt att montera radiatorn i bakre kant och likaså få igenom strömkontakten till grafikkortet. Jag uppskattar även den inbyggda grafikkorts-bryggan i Phanteks NV5, den motverkar inte bara att grafikkortet börjar vika sig över tid, utan agerar även som en hjälpande hand för att få undan strömkablar en aning.

Phanteks_NV5_Montering_08.jpg
Phanteks_NV5_Montering_09.jpg

Med alla de viktiga komponenterna monterade och på sin plats är det dags att rota fram strömkabeln och testa om systemet startar. Datorn klarar POST och till synes fortsätter genom BIOS och slutligen hela vägen in till Windows. Medan startsekvenserna kör passar jag på att beundra chassit och all RGB-belysning. Jag märker nu att något inte riktigt stämmer, tämligen ska ljusslingan i chassits nedre kant lysa upp, men av någon anledning gör den inte det. Mer om detta i nästa stycke.

Extra RGB och fläktar

Nu när jag vet att systemet startar är det dags att fixa det absolut sista. Som anmärktes i stycket ovan inser jag att chassits ljusstrimma i nederkant inte lyser upp, detta är något jag nu skall försöka mig på att åtgärda. När jag ändå är i farten passar jag på att koppla in de två sista extra D30-fläktarna som Phanteks skicka med chassit.

Phanteks_NV5_extra_RGB_01.jpg

Extra fläktar är monterad i bakre kant såväl som nedre framkant.

Phanteks_NV5_extra_RGB_02.jpg
Phanteks_NV5_extra_RGB_03.jpg

Ingen RGB-belysning för fläkten i främre botten. Behöver en till styrenhet för D-RGB då jag nått maxtaket om nio stycken kedjekopplade enheter.

Phanteks_NV5_extra_RGB_05.jpg
Phanteks_NV5_extra_RGB_06.jpg

Med ljusstrimma påkopplad korrekt och fläktar installerade i chassits bakre del såväl som främre nederkant, då lyser chassit upp desto mer som det är tänkt. Dessvärre verkar jag ha sprungit på en övre gräns för antalet D-RGB-anslutna enheter. Efter lite efterforskning kommer jag fram till att det maximala antalet är nio stycken kedjekopplade fläktar eller andra D-RGB-enheter per kontroller, likt den inkluderade i NV5-chassit.

Som kan ses i bilderna ovan är det därför ingen belysning på den nedre monterade fläkten. Jag får kort sagt välja två av tre följande enheter för RGB: Bakre fläkt, nedre fläkt eller strippa för nätaggregatets kåpa — men inte alla tre samtidigt. Varför jag väljer att lämna den nedre monterade fläkten ur kedjan är inget annat än ett estetiskt val.

Phanteks_NV5_upgrades_01.png

Diverse ljusslister med magnetfäste som är speciellt anpassade att installeras i Phanteks NV5.

Phanteks_NV5_upgrades_02.png

Lite övriga tillbehör i Phanteks sortiment som går väl ihop med Phanteks NV5-chassi.

Något som är rätt intressant med Phanteks NV5 är de extra tillbehören som är direkt anpassade för chassit. Phanteks säljer bland annat ett uppgraderingskit för RGB, där modulerna enkelt fästs med magnetfästen längs med chassits inre ram. Att sälja dessa delar separat är ett rätt smart drag för att hålla ned introduktionspriset för slutkunden, där lanseringspriset kommer in på konkurrenskraftiga 1 349 kronor (€110).

Sammanfattning och reflektioner

Det är nu dags för Phanteks att på allvar ge sig in i leken när det kommer till chassin som är bestyckade med dubbelsidigt glas. För detta sjösätter bolaget tre olika chassin: NV5, NV7 och till sist NV9 vid senare skede. Idag har jag tagit mig en närmare titt på just NV5-modellen. Fokus för NV5 ligger på prisvärdhet och uppgraderingsmöjlighet.

Phanteks_NV5_extra_RGB_04.jpg

Phanteks NV5 är ett rymligt och modernt chassi. Det finns plats för upp till 440 mm långa grafikkort, samt en 180 mm hög processorkylare. Det går att installera upp till en 360 mm-radiator i toppen såväl som chassits bakre sidopanel. Till sist erbjuds upp till och med åtta stycken 120 mm-fläktplatser. För anslutning är det en ensam USB Type-C som får sällskap av två stycken USB Type-A, och avslutningsvis ett kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag.

Väl med chassit placerat på skrivbordet är det första intrycket mycket positivt. Phanteks NV5 är lika välbyggt som det är snyggt, och inte minst har det en ögonfallande design med sin vinklade botten. Det dammfilter som är installerat längs med chassits botten dras enkelt ut på baksidan. Sidopanelerna sitter med enkla tummskruvar som fortsatt sitter kvar i sidoplåtarna när dessa lyfts av. Även insidan ger ett mycket gott intryck direkt, det finns inga vassa kanter att råka skära sig på och det är precis lika rymligt som specifikationsbladet får det att verka.

Phanteks_NV5_sammanfattning_02.jpg

Att bygga en dator i Phanteks NV5 är busenkelt, det tar inte många minuter att få alla delar på sin plats. Det är väldigt gott om utrymme för kabelhantering på fram- och baksidan av moderkortsplåten. Däremot är det ett par plastdetaljer på baksidan som gör det onödigt svårt att få igenom 24-pin-strömkontakten för moderkortet, här får Phanteks tänka till en gång extra inför en eventuell framtida revision.

Jag fick även med lite extra prylar i form av AIO-kylaren Phanteks 360D30, samt ett gäng fläktar i tillhörande D30-serie. Med allt detta installerat stöter jag på den övre gränsen om maximalt nio stycken kedjekopplade D-RGB-enheter, varpå jag får välja att koppla bort en enhet för att belysningen ska fungera korrekt. Det är något att tänka på för en eventuell spekulant, att det kan vara värt att införskaffa en extra kontroller-enhet om det planeras att proppa chassit till max med RGB-belysning.

Sammantaget är jag nöjd med Phanteks NV5. Utöver lite strul med ena strömkontakten är det relativt smärtfritt att bygga en dator i detta chassi. Slutresultatet är väldigt tilltalande enligt mig också. Sedan är det trevligt att se ett lågt introduktionspris, mer specifikt rör det sig om 1 349 kronor i skrivande stund. Däremot springer det genast iväg lite högre om man köper till ett gäng D30-fläktar eller RGB-uppgraderingskittet som Phanteks säljer. Phanteks NV5 får i alla fall en rekommendation från min sida!

Positivt:

  • Mycket plats och enkelt att bygga i

  • Hög byggkvalité och god uppgraderingsmöjlighet

  • Slutresultat riktigt snyggt och modernt

  • Inga inkluderade fläktar, ger god prissättning...

Negativt:

  • ... Inga inkluderade fläktar

  • Det är tajt att föra igenom 24-pin-strömkontakten

Phanteks NV5 i svart utförande finns tillgängligt hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 1 349 kronor (€110).