Skärmar med Mini–LED har under det sista året intagit premiumsegmentet bland spelskärmar. Med effektiv local dimming har det visat sig vara ett mycket tilltalande alternativ till traditionella, LED–belysta LCD–skärmar. Potentialen för HDR är mycket god och det blir en tydlig skiljelinje mot tidigare datorskärmar som länge har varit ganska bristfälliga i det avseendet.

Vad som särskiljer AOC Q27G3XMN är att den tillhör en lite lägre prisklass jämfört med liknande skärmar samtidigt som den lyckas tämligen väl med HDR. För den som är ute efter häftiga spelupplevelser kan detta vara en utmärkt bra skärm och det ska jag titta närmre på.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

DSC_1462-2.jpg

Testpilot: Sebastian Pettersson

  • Användarnamn: @Nissling

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Bild- och filmteknik

Sebastian introducerades till datorer som fyraåring då familjen ordnade ett hemmabygge innehållandes Intel Pentium MMX 233 och Nvidia Riva 128. Farfar Olle, som var datortekniker hos IBM redan på 50-talet, lärde honom mycket under uppväxten och blev en förebild.

Det främsta han har lyckats specialisera sig på är bild i olika former, då huvudsakligen vad som gäller bildkalibrering liksom återgivning av färg och ljus. Att vad man ser på skärmen stämmer överens med hur avsändaren vill förmedla, det är A och O i hans värld.

Som den cineast han är så arbetar Sebastian sedan många år på ett filmarkiv i Stockholm. Inriktningen är på skanning av 35- och 16 mm-film samt digital ljussättning och restaurering. Även retrospel (i synnerhet från Sega) och CRT-skärmar ligger honom också varmt om hjärtat.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av AOC som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Paneltyp

LCD (VA)

Bildstorlek

27 tum

Bildförhållande

16:9

Upplösning

2 560 × 1 440 pixlar

Pixeltäthet

108 ppi

Bitdjup

8 bit + FRC

Bilduppdateringsfrekvens

180 Hz (Displayport)
144 Hz (HDMI)

Ingångar

1× Displayport 1.4
2× HDMI 2.0

Utgångar

1× 3,5mm hörlur

HDR

HDR10
DisplayHDR1000

VRR

AMD Freesync Premium Pro

Stativjustering

Höjdjustering: 130 mm
Lutning: 21.5 till –3.5 grader
Svängning: ±30 grader
Vridning: ±90 grader

Storlek (höjd x bredd x djup)

Utan stativ: 365.6 × 614.4 × 71.8 mm
Med stativ (max höjd): 533.3 × 614.4 × 302.6 mm
Förpackning: 480 × 805 × 162 mm

Effektuttag

Genomsnitt: 54 watt
Viloläge: 0.5 watt
Standby: 0.3 watt

Vikt

5.43 kg
Med förpackning: 7.06 kg

Pris vid publicering

5 490,00 kr

IMG_4781.jpg

AOC Q27G3XMN har en VA-panel med en diagonal bildstorlek på 27 tum. Upplösningen är 2 560 × 1 440 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 108 ppi. Bildfrekvensen uppgår till 180 Hz som mest och då även med stöd för AMD Freesync Premium Pro. Bakbelysningen är Mini-LED med så kallad Full Array Local Dimming – FALD – vilket primärt gynnar HDR.

Form och funktioner

I mån av bildingångar finns två anslutningsportar för HDMI och ytterligare en för Displayport. Den enda utgången på skärmen är en 3.5mm-kontakt för hörlurar. Det finns inga in- eller utgångar för USB. Medföljande kablage för HDMI respektive Displayport samt en strömkabel medföljer. Skärmen har internt nätaggregat och försörjs således med en vanlig 3-stifts apparatkabel.

IMG_4783.jpg

Skärmen kommer med ett hyfsat stadigt stativ som både står stadigt på skrivbordet och är lätt att flytta. Både lutning, rotering och vridning är möjlig vilket är flexibelt med tanke på de begränsade betraktningsvinklarna som VA-paneler dras med. På stativet finns även ett hål som kan användas för att underlätta kabeldragningen.

IMG_4784.jpg

På skärmens undersida sitter totalt fem knappar varav fyra används för att justera inställningar och den femte är en strömknapp. Till skillnad från många likvärdiga skärmar finns alltså inget styrkors, vilket är till AOC Q27G3XMN:s fördel då menyerna är förhållandevis enkla att navigera sig igenom när alla knappar är lättåtkomliga.

Designen är i överlag tämligen spartansk och har det som behövs för en bildskärm, men inget som sticker ut från mängden.

Vardagligt bruk

Förutsättningarna för AOC Q27G3XMN är typiska för LCD–skärmar med VA-panel: Betraktningsvinklarna är sämre än på IPS och kontrastomfånget är bättre. För mig som är van vid IPS–paneler tog det en liten stund innan jag lyckades vänja mig vid skärmen.

IMG_4775.jpg

Det är tveklöst mest fördelaktigt att sitta rakt framför skärmen då betraktningsvinklarna är tämligen snäva. Vid cirka 30 graders vinkel så skiftar en stor del av skärmen både i kontrast och färg, vilket främst märks genom att bilden till skiftar mot turkos. Sett rakt framifrån påverkas dock inte upplevelsen i någon större utsträckning.

När skärmen stängs av inaktiveras EDID, vilket gör att källan (i detta fallet en dator) inte längre identifierar att skärmen är inkopplad. Beroende på hur ens uppsättning är konfigurerad kan det ibland bli nödvändigt att välja bitdjup, bildfrekvens eller primär bildskärm i ens operativsystem på nytt.

IMG_4777.jpg
IMG_4778.jpg

Detta visade sig vara särskilt tydligt när HDR används i Windows 11. Handskakningen gick inte alltid rätt till och forcerade mitt Geforce RTX–3090 till att skicka ut Y'CbCr istället för RGB, vilket skärmen inte accepterar via Displayport när HDR används och i sin tur ledde det till mycket påtaglig posterisering eller en direkt oanvändbar bild. Därav är det säkrast att använda viloläget när skärmen inte är i bruk.

Spel

Då den marknadsförs som en skärm för spel är prestandan för spelande av särskild vikt hos AOC Q27G3XMN. Med en maximal bildfrekvens på 180 Hz är den steget långsammare än många liknande skärmar, då 240 Hz länge varit standard för 2 560 × 1 440–skärmar som är ämnade för spel. Samtidigt vägs det delvis upp av priset och inte minst Mini–LED.

IMG_4763.jpg

Kortfattat fungerar spelfunktionerna precis som de ska. AMD Freesync Premium Pro ger helt problemfri VRR, helt utan hack eller flimmer. Däremot behövde jag manuellt forcera VRR i Nvidias kontrollpanel då den inte kan verifieras som kompatibel med G–sync, vilket är väldigt vanligt med skärmar som har AMD Freesync.

När HDR används kan spelupplevelserna bli extra fantastiska. Trots att antalet zoner är något i underkant jämfört mot dyrare skärmar med Mini–LED och FALD, så lyckas AOC Q27G3XMN leverera en ljus och kontrastrik bild som ger ett riktigt bra intryck. Helt felfritt är det förstås inte, men jämfört med de spelskärmar i samma prisklass vi har sett de sista åren är det en stor förbättring. Mer om det under HDR.

IMG_4766.jpg
IMG_4762.jpg

Skärmen har inbyggt mätare för bildfrekvens och även ett hårkors för den som vill använda det. VRR är endast möjligt genom Displayport då HDMI–ingångarna inte erbjuder några funktioner från HDMI 2.1–standarden. Med andra ord lämpar sig skärmen absolut bäst tillsammans med en speldator med Displayport hellre än en modern spelkonsol såsom Playstation 5.

Bildåtergivning

Panelen hos AOC Q27G3XMN har en typisk RGB–pixelstruktur och kan rendera text på ett förutsägbart vis utan några direkta artefakter. Utöver det används ett matt reflexfilter som lyckas väl med att göra reflektioner mer diffusa.

Flertalet bildinställningar finns tillgängliga i menyn och kan användas för att justera gamma, vitbalans, ankring av vitt, färgrymd med mera. Med reglaget ”ljusstyrka” ändras bakbelysningens styrka. Mätningarna avser mängden ljusflöde beroende på hur ljusstyrkan är inställd. Vid mätning är vitbalansen kalibrerad mot D65. Ecoläget går inte att inaktivera och står således på standard.

Värde

Ljusstyrka (cd/m²)

100

540

90

470

80

410

70

350

60

310

50

270

40

220

30

180

20

140

10

100

0

60

Som väntat med en LCD-skärm kan ljusstyrkan vara konstant oavsett bildinnehållet, vilket är en stor skiljelinje mot OLED som istället anpassar ljuset baserat på den genomsnittliga nivån. Trots att skärmen kan ge ifrån sig rejält med ljus är det fullt möjligt att anpassa det till en långt mer rimlig och behaglig nivå för ett mörkt rum.

Recensionsexemplaret har vissa avvikelser i uniformiteten, vilket främst märks längs med kanterna och i synnerhet på kortsidorna. Det kan i sin tur förstärkas något av betraktningsvinklarna, då avvikelserna blir mer påtagliga vid särskilt korta avstånd. Mest tydligt är det i ordbehandlare eller andra mjukvaror som har statiska, enfärgade ytor. I exempelvis spel är det betydligt mindre påtagligt och generellt sett inget problem.

SDR

För SDR är skärmen tämligen förutsägbar. Under spelmenyn finns ett flertal förinställda lägen som är mer eller mindre låsta sett till bildinställningarna. Genom att inaktivera spelläget (vilket inte påverkar latens eller VRR) blir reglagen tillgängliga att justera.

I menyn ”color setup” går det välja vitbalans och färgrymd, men det är endast när panel native är vald som färgrymd som vitbalansen går att kalibrera eller ens ändra mellan förinställda färgtemperaturer. Om sRGB eller DCI-P3 är valt drar vitbalansen kraftigt mot rött över hela gråskalan och påverkar bilden i mycket stor utsträckning.

Kalibrering är gjord med Calman. Mätningarna före avser Panel native med inaktiverat spelläge och inga andra justeringar från fabriksläget. Efter kalibrering avser panel native med manuella justeringar gjorda i skärmens menysystem. Vitt har en ljusstyrka på 100 nits.

CalMAN publish.jpg

DeltaE u'v tar endast hänsyn till felfaktorn i vitbalans medan DeltaE2000 även räknar med luminansen. På grund av VA-panelens betraktningsvinklar plockar mätaren oftast upp mörkaste möjliga nyanser, vilket visar sig i graferna för gamman.

CC publish.jpg

ColorChecker med DCI-P3 som färgrymd och power law 2.2 som gamma.

Reglagen för att ändra vitbalans och ljusstyrka är ganska aggressiva och tenderar att påverka bilden lite väl mycket även vid små justeringar. Trots det går finns tillräcklig potential för att få en i överlag bra gråskala och ljusnivå som håller en lämplig nivå för ett mörkt rum.

Totalt finns tre gammalägen varav Gamma 3 är det som ligger närmast 2.2, även om det är svårt att spegla det i mätningar då mätinstrumentet plockar upp det allra mörkaste av skärmen i och med de snäva betraktningsvinklarna. Både Gamma 1 respektive 2 gör skuggnyanser markant tydligare vilket kan vara användbart i ett rum med mycket ljusinsläpp.

Samtliga tre färgrymder ger exakt samma färgomfång (men med olika gammakurvor) och ligger tämligen nära DCI-P3. Det ger således för mättade färger i de flesta datorsammanhang då sRGB är standard. Genom att sänka ”game color” i spelmenyn från 10 till 8 går det att få luminansen i färgerna närmre sRGB men introducerar samtidigt fel i färgmättnaden, inte minst då hudtoner ofta blir bleka.

En lösning är att kalibrera skärmen mot D65 och därefter generera en färgprofil för skärmen, vilket delvis hjälper. Dock är det ytterst beroende av hur färghanteringen i ens operativsystem samt mjukvaror är anpassade och resultatet kommer således att variera.

Skärmens local dimming-funktion gör begränsad nytta vid SDR och i synnerhet om ljusstyrkan är anpassad för ett mörkt rum. Scener som är mörka tenderar att bli alltför mörka och tappa detaljer samtidigt som ljusa objekt antingen är bleka eller lyser upp med tydlig blooming. Vid datorbruk är det också svårt att ha någon direkt nytta av local dimming eftersom antalet zoner inte är tillräckligt många för att ge en jämn effekt och således blir uniformiteten ännu mer avvikande.

HDR

För HDR finns ett par bildlägen att välja mellan och som väntat ger DisplayHDR bäst förutsättningar för korrekt bildåtergivning. I mån av inställningar är det primärt local dimming som kan justeras. Om statisk bakbelysning används kan ljusstyrkan ändras. Dock är local dimming nödvändigt för att få bästa möjliga bildkvalitet vid HDR på skärmen.

Mätningarna är gjorda med Calman och avser Display HDR-läget. Metadatan för HDR (BT.2100, HDR10) är 1000 nits peak white.

ST.2084.jpg
CC.jpg
BT.2020 sat sweeps.jpg

Vid mätning framgår att skärmens ljusstyrka uppgår som mest till cirka 1350 nits om hela skärmen är vit och local dimming är aktiverat. Vid ett testmönster som utgör cirka 20 procent av bildytan hamnar resultatet oftast omkring 1200 nits. Vitbalansen drar bitvis mot grönt men då främst i ljusa områden och är inte alltför påtagligt. Även ST.2084 följs tämligen väl trots att vitt rullar av ganska snabbt innan nivåerna klipper.

IMG_4769.jpg
IMG_4770.jpg

Totalt finns tre lägen för local dimming, vilka är low, medium och strong. Alla tre når lika högt maxljus och ger snarlika tonkurvor. Däremot skiljer de sig i hur pass mycket LED-dioderna släcks. Både low och medium har tydligt identifierbara svartnivåer som lyser upp i ett mörkt rum, medan strong lyckas få ner svärtan rejält och verkligen öka kontrastomfånget. Dock löper det större risk för blooming vid ljust innehåll, då zonerna är begränsade till 336 stycken.

Det sammantagna intrycket är mycket bra vid HDR och för spelande är den rentav lysande. AOC Q27G3XMN lyckas utan alltför stora kompromisser leverera en mycket ljusstark och kontrastrik bild som höjer upplevelsen rejält. Den främsta begränsningen är som sagt antalet zoner vilket i särskilt mörka scener kan bli tydligt men är inte ett särskilt frekvent problem.

Sammanfattning

Vid första anblick sticker inte AOC Q27G3XMN ut särskilt mycket. Vi har sett LCD-skärmar med samma bildfrekvens, upplösning och storlek i flera år vilket gör att den lätt passerar under radarn. Att den sedan är spartansk i mån av funktioner, in- och utgångar samt bildåtergivning vid SDR gör att den inte heller är särskilt tilltalande för ordinarie datorbruk.

Det som mer eller mindre lyckas rädda skärmen är helt enkelt dess implementering av HDR. Jämförelsevis har vi i många år sett spelskärmar som i princip har levt sina egna liv i detta avseende. På det sättet har AOC lyckats och levererar något utöver det vanliga.

IMG_4764.jpg

Däremot når den inte riktigt fram för allroundbruk utan lämpar sig i de fallen bättre som en kompletterande skärm för spel, vilket återigen kan ses som förståeligt med priset i åtanke. Jämfört med liknande spelskärmar som fanns på marknaden för bara ett eller två år sedan ger AOC Q27G3XMN betydligt mycket mer valuta för pengarna, under förutsättningen att HDR används.

Då prisnivån ökade markant efter jul, från drygt 4 200 kronor inklusive moms till omkring 5 500 kronor, är det bästa förmodligen att ha lite is i magen och invänta en framtida prissänkning. Vid rätt tillfälle kan AOC Q27G3XMN bli ett riktigt bra köp. Skärmen är och kommer förbli en enkelspårig skärm som i princip bara utmärker sig tack vare HDR, men det är förstås ett väldigt starkt kort också och har potential att tilltala en förhållandevis stor målgrupp.

Fördelar

  • Goda spelegenskaper

  • Prisvärd

  • Tämligen väldesignad och stabil

  • Mycket bra HDR...

Nackdelar

  • ...Och medelmåttig SDR

  • Begränsad till HDMI 2.0

  • Inga in- eller utgångar för USB

  • Något bristfällig för allroundbruk