Tidigt under sommarmånaderna avtäckte Samsung flera Windows-relaterade nyheter för årets tredje kvartal. Bland dessa fanns den spirituella uppföljaren till 9-serien – Ativ Book 9 Plus. Designmässigt handlar det inte om någonting banbrytande utan i rampljuset står istället "världens mest högupplösta Ultrabook" med 3 200 x 1 800 pixlar.

Nu har modellen hittat in i SweClockers testlabb, men datorn som anlänt är ett så kallat ingenjörsexemplar (eng. engineering sample) och är således ingen kandidat för en fullvärdig recension. Istället kavlar redaktionen upp ärmarna för en snabbtitt, där vi går igenom de mest intressanta aspekterna av datorn.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-2.jpg
Samsung_Ativ_Book_9_Plus-1.jpg
Samsung_Ativ_Book_9_Plus-5.jpg
Samsung_Ativ_Book_9_Plus-4.jpg

Specifikationer: Samsung Ativ Book 9 Plus

Samsung 940X3G-K01SE

Operativsystem

Windows 8 64-bit

Bildskärm

13,3" pekskärm
3 200 x 1 800 pixlar
PLS-panel(?), Samsung LTN133YL01C01
Blank

Plattform

Core i5-4200U "Haswell"
2 x 1,6–2,6 GHz, Hyperthreading
15 W TDP inklusive styrkrets

Grafik

Intel HD Graphics 4400 (Integrerad i processor)
20 exekveringsenheter @ 200–1 000 MHz

Minne

4 GB DDR3, fastlött
Enkanalsminne, 1 600 MHz

Lagring

Samsung MZNTD128HAGM
128 GB
SATA 6,0 Gbps
M.2 (NGFF)

Kamera

1,3 MP för videochatt

Kommunikation

Intel Dual Band Wireless-N 7260

  • 802.11 b/g/n – 2,4 GHz och 5,0 GHz

  • Bluetooth 4.0

Anslutningar

  • 2 x USB 3.0

  • 1 x Micro HDMI

  • 1 x VGA (adapter kräver)

  • 1 x Ethernet (adapter krävs)

  • 1 x Kortläsare (SD)

  • 1 x 3,5 mm-uttag för headset

  • Plats för säkerhetslås

  • Dubbla mikrofoner

Dimensioner

  • 320 x 223 x 13,6 mm (dator)

  • 92 x 32 x 22 mm (laddare)

Vikt

  • 1403 gram (dator)

  • 277 gram (laddare)

Batteri

55,5 Wh Li-polymer

Lägsta pris

Datorn i SweClockers testlabb följer samma konfiguration som senare kommer göra entré i Sverige. Processorn Core i5-4200U med HD Graphics 4400 står bakom beräkningarna i modellen och ackompanjeras av 4 GB fastlött RAM. För lagring återfinns en 128 GB SSD enligt den senaste NGFF-standarden.

Specifikationerna kan generellt anses vara låga för en flaggskeppsmodell, inte minst systemminnet som är fastlött och inte går att uppgradera. Troligtvis beror det på den extremt högupplösta skärmen, vilket bör ha en betydande del av datorns totala materialkostnad. I övrigt pressade specifikationer låter således Samsung att sälja datorn till ett inte allt för högt pris.

Skärmen

Esset i rockärmen är skärmen, vilken till skillnad från tidigare rykten inte är tillhandahållen av Sharp. Bildvisningen kommer istället från det egna ledet och modellnumret på den hittills okända panelen är LTN133YL01C01. Vilken paneltyp det rör sig är ännu oklart, men sannolikt är att det handlar om PLS – Samsungs motsvarighet till IPS.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-3.jpg

Skärmen har subjektivt mycket fina färger och är "underbar" att lägga ögonen på tack vare upplösningen 3 200 x 1 800 pixlar. Punkttätheten på 276 pixlar per tum (ppi) kan jämföras mot 227 ppi för Macbook Pro Retina (13 tum) och 221 ppi för konkurrerande 13,3-tums Ultrabook med 2 560 x 1 440 pixlar upplösning.

Det är möjligt för undertecknad att notera skärmens små pixlar, men det kräver för det mesta onödigt hög koncentration och ansträngning för ögonen. Med dagens mått mätt är det befängt att ens antyda att skärmen är för lågupplöst, men några år fram i tiden finns definitivt utrymme för ett extra kliv mot högre pixeldensistet i våra bärbara datorer.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-8.jpg

Filmklipp i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar – "Full HD"

100a.png

Skärmskalning: 100 procent

100b.png

Skärmskalning: 100 procent

125a.png

Skärmskalning: 125 procent

125b.png

Skärmskalning: 125 procent

150a.png

Skärmskalning: 150 procent

150b.png

Skärmskalning: 150 procent

200a.png

Skärmskalning: 200 procent

200b.png

Skärmskalning: 200 procent

200c.png

Skärmskalning: 200 procent

200d.png

Skärmskalning: 200 procent

Innan dess krävs dock bättre mjukvara. Det nya gränssnittet i Windows 8 anpassar sig väl till den höga upplösningen, men skrivbordet är en annan femma. Med operativsystemet inställt på 100 procents skalning blir allt extremt litet och svårläst, vilket snabbt leder till huvudvärk att försöka använda.

Nästa steg på 125 procent hjälper föga och först vid 150 procent nås en punkt där skrivbordet kan anses vara användbart. Allt är fortfarande väldigt litet och det upplevs inte helt optimalt att jobba längre stunder. Dessutom är många applikationer, inklusive Microsofts egna, inte anpassade för uppskalning och ger upphov till gränssnitt med ojämna layouter samt suddiga element/text.

Windows 8.1 – 200 procent skärmskalning

Windows 8.1 kommer med förbättrat stöd för skärmskalning och för att sätta det på prov installerar redaktionen "Preview"-versionen av operativsystemet. Skrivbordet skalas om och ser vid första anblick bra ut inställt på 200 procent, men det blir snabbt uppenbart att majoriteten applikationer är anpassade för lägre pixeltäthet där bitvis underliga element är mycket mer uppenbara än vid 150 procent.

Någonting annat är att bokstäverna i Windows 8.1 egna gränssnitt (skrivbordet) upplevs närmast absurt stora och det ser direkt fult ut. Då Microsoft valt att ta bort inställningarna för font och fontstorlek i kontrollpanelen finns ingen möjlighet att ändra på detta utan att göra ändringar i registret.

Det har varit mycket diskussioner kring hur Microsoft kommer hantera skalning i nästa upplaga av Windows 8 och redaktionens första intryck är inte positivt. Det här måste bli bättre då de allra flesta kommer behöva 200 procent skalning för att kunna använda pixeltäta skärmar i klass med Ativ Book 9 Plus.

Med det sagt kommer vårt första intryck från en tidig testversion av Windows 8.1 och RTM-versionen väntas dyka upp när som helst. Redaktionen hoppas därför kunna titta närmare på det här igen och kommer med ett mer utförligt utlåtande när vi får in ett färdigställt produktionsexemplar av Ativ Book 9 Plus.

Metro_Small.png
Metro_Large.png
Metro_Settings.png

Situationen är raka motsatsen i det nya gränssnittet. Här fungerar skalningen klanderfritt och under vår korta prövotid med Microsofts senaste operativsystem och Ativ Book 9 Plus hittar vi ingenting att anmärka på. Skalningen går därtill att justera i två steg, vilket demonstreras i bilderna ovan.

Konstruktion och användning

Samsung 9-serien är en imponerande pjäs i många avseenden, speciellt med tanke på dess tunna formfaktor på 12,9 millimeter och dryga 1,2 kilogram i vikt. Istället för att försöka trumfa sig självt går Samsung upp till 13,6 millimeter och drygt 1,4 kilogram med Ativ Book 9 Plus. Det här bland annat för att kunna husera ett i klassen maffigt batteri på 55 wattimmar.

Även om datorn i fråga är ett tidigt exemplar märks det att det att kvaliteten på konstruktionen är förbättrad. Med 9-serien kan de förekommande knakande oljud när den lyfts upp, men det är inget fenomen som märks av här och nykomlingen känns mer solid än föregångaren.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-9.jpg

OBS! Engelskt tangentbord gäller endast SweClockers testenhet. Butiksexemplar kommer med svenskt tangentbord.

Samsung gör inga dramatiska förändringar på tangentbordet som redan med 9-serien var bra, men där många användare upplever att slaglängden var för kort. Tangenterna i Ativ Book 9 Plus kan tryckas ner något djupare och även om det handlar om en marginell skillnad är det tillräckligt för att göra en kännbar skillnad.

Förutom skärmen är batteritiden en av de mest intressant punkterna, men här kan vi tyvärr inte bjuda på mycket information. Preliminärt handlar det om en dryg halvtimme under Asus Zenbook Touch UX31LA vid lättare användning, men mjukvaran i vårt tidiga exemplar av Ativ Book 9 Plus är inte helt utan brister och kan således ha påverkat resultatet negativt. Det här är ännu en punkt vi får titta närmare på när vi får in ett färdigställt produktionsexemplar.

Sammanfattning

Efter en snabbtitt på Samsungs senaste flaggskepp redaktionen inledningsvis positivt inställda till Ativ Book 9 Plus med dess högupplösta skärm. Många frågor lämnas dock obesvarade och det är därför omöjligt att lämna ett ordentligt omdöme om datorn. Däremot står det klart att skärmen kräver bättre stöd i mjukvara och där är det upp till mjukvaruutvecklare att leverera, samt givetvis även Microsoft med Windows 8.1.