Permalänk
Medlem

Överklocka en bildskärm, går det?

Har en bildskärm som visar statestik men tycker den är något för svag särskilt när solen och lyser upp rummet, men skulle vilja ha lite bättre ljusstyrka och funderar på om man kan överklocka den. Det är väl vanliga dioder som driver en skärm med IPS-panel

Förstår om livslängden skulle minska men det gör ingte så mycket.

https://www.msi.com/Portable-Monitor/PRO-MP161-E2

Bildkvalitén gör inget då den visar text enbart

Jag ser det som två vägar att gå

Dels om det skulle gå i mjukvaran att modifiera denna så att man driver bakgrundsbelysningen mera

Eller så modifierar man hårdvaran så att lamporna lyser mer tex byter motstånd.

Har inte skruvat isär den men gissar på att det inte finns mycket plats att lägga till saker.

Visst kan man byta skärm också men nu är jag nyfiken på om det går.

Har någon er erfarenhet av detta och hur bör man gå tillväga?

Permalänk

Det går nog ev justera matningen till dioderna.

Men fundera på att placera om skrivbordet bort från solen annars för troligen körs redan dioderna på sitt max om du drar upp på max och att ge sig på att mata mer kommer troligen resultera i en högst liten ljusökning med risken att de släpper ut röken relativt direkt då dioder verkligen ogillar att bli övermatade.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

En huv runt skärmen kanske vore något?
Exempel

Kanske finns någon universal.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Bildexpert 📺

"Överklocka" bildskärmar har funnits länge där man helt enkelt utnyttjar marginalerna i anslutningen för att köra panelen i högre frekvens. Typiskt modernt exempel är att HBR2-bandbredden i Displayport räcker för att köra 1440p i 165–170 Hz när den typiska panelen var konstruerad för 144 Hz. Då slog tillverkarna lite mynt på det hela i marknadsföringssyfte. Backa tillbaka lite längre i tiden när specade 5 Gbps i DVI räcker för att köra 1080p i ≈70+ Hz där många skärmar var specade till 60 Hz. Man utnyttjar en en tidigare oanvänd marginal.

Du vill att lysdioderna ska lysa starkare än vad de är byggda för, vilket torde vara är en overdrive eller overload snarare än en overclock. Det korta svaret är att om skärmen är för ljussvag så är det fel produkt i fel läge. Pröva något annat. Tänk om situationen. Du kan alltid kolla ifall du bara missat kan öka ljusstyrkan på själva skärmen? Den kanske upplevs svag för att den inte kör så starkt som den kan. Det kan också handla om vad du visar för information. Kanske är tydligare om du gör siffrorna vita mot svart bakgrund och större. Sådana saker.

Den du länkar till är en portabel skärm som specad till 250 nits vilket är en rimlig kontorsnivå. Men kan förstås vara för lågt i situationer där solen och dagsljus får rumsnivåerna att närma sig 1000 lux.

Det finns mig veterligen inget enkelt sätt att driva på mer ström in i en skärm eftersom du i praktiken måste byta ut dess nätagreggat och den inverter som matar dioderna med ström. När du gör detta med lysdioder och kör högre spänning eller högre ampere brukar de gå sönder rätt snabbt.

TL;DR och med andra ord, du måste på egen hand bygga om skärmens strömförsörjning och du lär endast lägga pengar och tid på att förstöra skärmen för alltid. Därför sker detta väldigt sällan. Istället köper man en ljusstarkare skärm för pengarna.